Ικτίνος: «Τρέχουν» τα ενεργειακά projects

Χωρίς μεγάλες επιπτώσεις από την κρίση και με προοπτικές να αυξήσει τις οικονομικές της επιδόσεις από το 2010 και μετά, η Ικτίνος προωθεί χωρίς αναβολές τα επενδυτικά της σχέδια.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ικτίνος: «Τρέχουν» τα ενεργειακά projects
Χωρίς μεγάλες επιπτώσεις από την κρίση και με προοπτικές να αυξήσει τις οικονομικές της επιδόσεις από το 2010 και μετά, η Ικτίνος προωθεί χωρίς αναβολές τα επενδυτικά της σχέδια.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 έκλεισε και αυτό με ικανοποιητικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται για το σύνολο της χρήσης άνοδος κύκλου εργασιών και κερδών που ενδεχομένως να «πιάνει» και διψήφιο ποσοστό.

Στο ύψος των περυσινών κερδών, όπως και των προπέρσινων, θα υπάρξει και μη λειτουργικό κέρδος που θα προέρχεται από την ανατίμηση της εύλογης αξίας της συμμετοχής του 20% στην εταιρία Latirus (επικείμενη τουριστική εκμετάλλευση πολύ μεγάλης έκτασης στην Κρήτη).

Το 2009 αναμένεται αναμφίβολα μια δύσκολη χρονιά, κυρίως λόγω των εκτιμήσεων για πτωτική ζήτηση στην εγχώρια αγορά, στην οποία η εισηγμένη εταιρία κατηύθυνε πέρυσι το 55% των πωλήσεών της (το υπόλοιπο 45% αποτέλεσε εξαγωγές).

Στόχος βέβαια της εταιρίας είναι η -μερική έστω- αναπλήρωση αυτών των απωλειών από τις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Ικτίνος προσφέρει δύο μονοπωλιακά είδη μαρμάρου -το Λευκό Θάσου και κυρίως το Golden Spider από το Παγγαίο- που κατά τα τελευταία έτη έχουν μετεξελιχτεί σε ισχυρά brand names και για τα οποία παρατηρείται ταχέως ανερχόμενη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού.

Εξελίσσεται… σε ενεργειακή εταιρία

Το 2009 επίσης αναμένεται να είναι μια σημαντική χρονιά για την επέκταση της Ικτίνος στον χώρο των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ειδικότερα στα αιολικά πάρκα.

Σε πρώτη φάση, πριν από το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το αιολικό πάρκο ισχύος 19,8 MW στο Μεγαλοβούνι, από το οποίο αναμένονται ετήσια έσοδα της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ (ακόμη και μετά την αφαίρεση των εξόδων, των τόκων και των αποσβέσεων απομένει ένα ύψος κερδών που είναι σε θέση να προσδώσει μεγάλη ποσοστιαία άνοδο στην ενοποιημένη επίδοση του ομίλου).

Μέσα στο 2009 επίσης αναμένεται η λήψη άδειας παραγωγής για παρακείμενο αιολικό πάρκο ισχύος 8 MW, που πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2010 και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, έχει υποβληθεί αίτηση για τρίτο αιολικό πάρκο στη Φθιώτιδα, ισχύος 25 MW, με προοπτική να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2011.

Αν συνεκτιμηθεί και το γεγονός ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα υποβληθούν και άλλες αιτήσεις, τότε είναι πολύ πιθανό το σενάριο να δούμε μεσοπρόθεσμα ένα μεγαλύτερο ποσό κερδών να προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και ένα μικρότερο από τη σημερινή βασική δραστηριότητα (μάρμαρα).

Real estate: Προχωρεί… με καθυστερήσεις

Τη «μάχη με τον χρόνο» για την όσο το δυνατόν ταχύτερη λήψη των απαιτούμενων αδειών προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγάλου τουριστικού project στην Κρήτη δίνει η εταιρία Latirus, στην οποία η Ικτίνος συμμετέχει με 20%.

Συγκεκριμένα, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται οι άδειες για την ξενοδοχειακή μονάδα, τη μαρίνα και τα σπα, ενώ σε «ενδιάμεσο στάδιο» βρίσκεται το θέμα της άδειας για δημιουργία οικιστικής περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v