Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΙΝΟΙΛ: Τι αλλάζει το 2009 λόγω της κρίσης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΙΝΟΙΛ, η οποία τελικά θα περιοριστεί στα 13,16 εκατ. ευρώ. "Γερό" το 2008, τι μέλλει γενέσθαι για το τρέχον έτος.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΕΛΙΝΟΙΛ: Τι αλλάζει το 2009 λόγω της κρίσης
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΙΝΟΙΛ, η οποία τελικά θα περιοριστεί στα 13,16 εκατ. ευρώ, έναντι των 30 περίπου εκατ. ευρώ που σχεδίαζε να αντλήσει η εισηγμένη τον περυσινό Ιούνιο, όταν είχε «περάσει» το θέμα στη γενική συνέλευση της εταιρίας.

Η πτώση οφείλεται στο ότι ενώ η απόφαση της γενικής συνέλευσης μιλούσε για έκδοση 7 νέων μετοχών σε κάθε 20 παλαιές, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα -και λόγω της γενικότερης χρηματιστηριακής συγκυρίας- η τιμή της μετοχής της ΕΛΙΝΟΙΛ υποχώρησε δραστικά. Έτσι, οι νέες μετοχές θα διατεθούν προς 2 ευρώ το κομμάτι.

Παρά το γεγονός ότι τελικά θα αντληθούν περίπου τα μισά κεφάλαια από αυτά που είχαν αρχικά προγραμματιστεί, η πολιτική διεύρυνσης του δικτύου των πρατηρίων δεν αλλάζει. Απλά, το πιθανότερο είναι ότι ενώ αρχικά το κέντρο βάρους είχε εστιαστεί στην εξαγορά πρατηρίων, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μερική στροφή προς «φτηνότερες» λύσεις, όπως η μακροενοικίαση, ή η απλά προσέλκυση πρατηρίων μέσω των κλασικών συμβάσεων.

Κύκλοι της αγοράς επίσης, πιθανολογούν ότι λόγω της κρίσης, θα επηρεαστούν επίσης πτωτικά και το τίμημα που θα ζητούσαν τα πρατήρια για την εξαγορά τους.

---«Γερό» 2008, τι «παίζει» για φέτος

Το 2008 έκλεισε με σαφώς ικανοποιητικές επιδόσεις για την ΕΛΙΝΟΙΛ, όπως άλλωστε διαφάνηκε και από τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Τελικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, επιτεύχθηκε μια άνοδος του όγκου των πωλήσεων γύρω στο 10%, ενώ το αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο, λόγω μη επανάληψης και των έκτακτων εξόδων του 2007.

Για φέτος, η ορατότητα είναι χαμηλότερη σε σχέση με το παρελθόν και αυτό γιατί ανάλογα με το πόσο έντονη θα αποδειχτεί η ύφεση στην πραγματική οικονομία, ενδέχεται να δούμε κάποια κάμψη πωλήσεων προς τη βιομηχανία και προς τις μαρίνες.

Αντίθετα, από την κρίση δεν αναμένεται να επηρεαστούν οι πωλήσεις βενζινών, ενώ αντίθετα η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης επηρεάζεται κυρίως από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.

Απέναντι πάντως στη συγκεκριμένη συγκυρία, η ΕΛΙΝΟΙΛ προσδοκά ότι φέτος θα αρχίσουν να αποδίδουν εντονότερα αναπτυξιακές κινήσεις του παρελθόντος, όπως π.χ. η παρουσία στην Κρήτη με πάνω από 20 πρατήρια, η μονάδα του Βόλου που προσέλκυσε πολλά πρατήρια στην ευρύτερη περιοχή, η μεταφορά καυσίμων με ιδιόκτητα πλοία στα νησιά, κ.λπ.

Επιπλέον, πτωτικά στα χρηματοοικονομικά έξοδα επιδρά τόσο η δραστική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, όσο και αυτή των επιτοκίων, καθώς σήμερα η εταιρία δανείζεται περίπου με επιτόκιο 1% χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (δανεισμός γύρω στα 70 εκατ. ευρώ).

Μια περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων, όπως προσδοκούν τραπεζίτες και υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα βελτίωνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τέλος, η διοίκηση της ΕΛΙΝΟΙΛ έχει δώσει έμφαση στην αποφυγή πιθανών επισφαλειών μέσα στο 2009, ακολουθώντας προσεκτική πολιτική πιστώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v