Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΙΟΤΕΡ: Στροφή σε ΣΔΙΤ, Ακίνητα, Ενέργεια

Τη σταδιακή «απεξάρτηση» από τον τομέα των δημοσίων έργων θα συνεχίσει να εφαρμόζει και την προσεχή διετία η ΒΙΟΤΕΡ, ποντάροντας στις επενδύσεις στον χώρο των έργων παραχώρησης - ΣΔΙΤ, των ακινήτων αλλά και της ενέργειας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΒΙΟΤΕΡ: Στροφή σε ΣΔΙΤ, Ακίνητα, Ενέργεια
Η διοίκηση της εισηγμένης ΒΙΟΤΕΡ εκτιμά ότι τη δύσκολη διετία 2009 - 2010 θα υπάρξει σταθεροποίηση του τζίρου και παραμονή στην κερδοφορία.

Τη στρατηγική της σταδιακής «απεξάρτησης» από τον τομέα των δημοσίων έργων θα συνεχίσει να εφαρμόζει και την προσεχή διετία η κατασκευαστική εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ, ποντάροντας για την ανάπτυξή της σε επενδύσεις στον χώρο των έργων παραχώρησης - ΣΔΙΤ, των ακινήτων αλλά και της ενέργειας.

Πέρυσι τα έσοδα που εξασφάλισε η εισηγμένη από την εκτέλεση δημοσίων έργων κάλυψαν περί το 75% του συνολικού τζίρου της, έναντι ποσοστού κοντά στο 85% το 2007.

Η διοίκηση της ΒΙΟΤΕΡ θα επιδιώξει να μειώσει περαιτέρω την ποσοστιαία συμμετοχή των δημοσίων έργων στον ετήσιο κύκλο εργασιών της τόσο φέτος όσο και το 2010, έτη κατά τα οποία υπολογίζει πως τα έσοδά της δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με εκείνα του 2008.
 
Σημειώνεται ότι το 2008 ο κύκλος εργασιών του ομίλου -σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εισηγμένη- θα κινηθεί στο επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η χρήση θα είναι κερδοφόρα, όπως κερδοφόρες εκτιμούν οι επικεφαλής της ΒΙΟΤΕΡ ότι θα είναι και οι δύο επόμενες χρονιές.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως στο εννεάμηνο του 2008 η εταιρεία είχε εμφανίσει σε ενοποιημένη βάση τζίρο 56,6 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ, έναντι κύκλου εργασιών 53,5 εκατ. ευρώ και κερδών 2,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

---Δεν αποδίδουν

Η απόφαση για περιορισμό της «εξάρτησης» από τον δημόσιο τομέα οφείλεται στην πεποίθηση της διοίκησης της εισηγμένης ότι το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης έργων υπό συνθήκες ασφυξίας της κατασκευαστικής αγοράς εντείνει τον ανταγωνισμό και οδηγεί στην ανάληψη έργων που δεν αποδίδουν στους αναδόχους.

Έτσι, θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να απέχει από τη διεκδίκηση δημοσίων έργων παρά να αναλάβει εργολαβίες που θα τη ζημιώσουν οικονομικά. Επισημαίνεται πως το μειοδοτικό σύστημα που τέθηκε εκ νέου σε ισχύ από το 2005 έχει επικριθεί από τις εργοληπτικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του έχει ως αποτέλεσμα την ανάληψη έργων με εκπτώσεις που φτάνουν ακόμη και το 60%.

Πάντως, το ΥΠΕΧΩΔΕ από την πλευρά του δηλώνει ικανοποιημένο από την εφαρμογή του μειοδοτικού συστήματος, σημειώνοντας πως ο μέσος όρος των εκπτώσεων με τις οποίες ανατίθενται σήμερα τα δημόσια έργα κινείται στο επίπεδο του 25%, ποσοστό που χαρακτηρίζει απόλυτα λογικό.

Ανεξάρτητα από την άποψη του υπουργείου, ο εργοληπτικός κλάδος -κυρίως οι μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρείες- θέτει πλέον ανοιχτά θέμα αλλαγής ή έστω σημαντικών τροποποιήσεων του εν λόγω συστήματος επιλογής αναδόχων.

---Ξανά στην 7η τάξη

Παρά την απόσταση την οποία έχει αποφασίσει να κρατήσει από τον χώρο των δημοσίων έργων, η ΒΙΟΤΕΡ θα διατηρήσει το πτυχίο της ανώτερης εργοληπτικής κατηγορίας (7η τάξη) που ήδη διαθέτει και το οποίο της δίνει το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του Δημοσίου για συμβάσεις μεγάλου προϋπολογισμού.

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε στην αρμόδια υπηρεσία ΜΕΕΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ αίτηση για την επανάκριση του πτυχίου της, χωρίς να κάνει χρήση της εξάμηνης παράτασης που δόθηκε για την υποβολή του σχετικού φακέλου. Η ανανέωση του πτυχίου θα έχει ισχύ τριών ετών.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς όπου επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της, σημειώνεται πως η εταιρεία συμμετέχει και έχει προεπιλεγεί σε διαγωνισμούς για έργα σύμπραξης (ΣΔΙΤ) συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σταδιακά μέχρι τα μέσα του 2009.

Επίσης, συμμετέχει με ποσοστό 32% στον φορέα εκμετάλλευσης της μαρίνας Φαλήρου, με 20% στην εταιρεία Polis Park που διαχειρίζεται σταθμούς αυτοκινήτων, καθώς και με 25% στην κοινοπραξία η οποία έχει αναλάβει το έργο αξιοποίησης της ολυμπιακής εγκατάστασης κανόε καγιάκ στο Ελληνικό.

Στον χώρο της ενέργειας η ΒΙΟΤΕΡ διαθέτει παρουσία μέσω των θυγατρικών Δομοκός και B - ON, οι οποίες ασχολούνται με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Τέλος, στον τομέα του real estate αυτήν την περίοδο αναπτύσσει συγκρότημα γραφείων σε ιδιόκτητη έκταση στον Άγιο Στέφανο Αττικής, από την ενοικίαση του οποίου υπολογίζει να εξασφαλίζει έσοδα της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το συγκρότημα θα αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα μεταξύ τους κτίρια, εκ των οποίων τα δύο είναι ήδη έτοιμα. Μάλιστα, το πρώτο έχει μισθωθεί (έναντι 230 χιλ. ευρώ τον χρόνο), ενώ παράλληλα η εταιρεία διαπραγματεύεται την ενοικίαση και του δεύτερου κτιρίου.

Στα σχέδια της εισηγμένης είναι να πουλήσει το σύνολο του συγκροτήματος, εφόσον βέβαια υπάρξει οικονομικά συμφέρουσα πρόταση. Πάντως, αυτήν την περίοδο η ΒΙΟΤΕΡ βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση οικοπέδου 775 τ.μ. δίπλα στο Ledra Marriott, συμφωνία που αν κλείσει θα της αποφέρει έκτακτα έσοδα άνω των 5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v