Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοτέρ: Πρόταση Μαυροσκότη για συμψηφισμό φόρων

Τον συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές με το ΦΠΑ, τις εισφορές προς το ΙΚΑ και τους άλλους φόρους, προτείνει ο επικεφαλής της Βιοτέρ, Γ. Μαυροσκότης. Απόφαση για τροποποίηση καταστατικού.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Βιοτέρ: Πρόταση Μαυροσκότη για συμψηφισμό φόρων
Τον συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές εταιρίες με το ΦΠΑ, τις εισφορές προς το ΙΚΑ και τους άλλους φόρους, προτείνει ο επικεφαλής της εταιρίας Βιοτέρ, κ. Γ. Μαυροσκότης.

Με επιστολή που έστειλε προς τους συναδέλφους του, ο κ. Μαυροσκότης θέτει το θέμα του συμψηφισμού των βεβαιωμένων οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις του κλάδου με τα χρήματα που αυτές πρέπει να καταβάλουν, είτε ως άμεσους είτε ως έμμεσους φόρους.

Επιπλέον, στην ίδια επιστολή προτείνει την επιστροφή των υπερβαλουσών εγγυητικών επιστολών, προκειμένου οι τεχνικές εταιρίες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυροσκότη, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να συζητηθούν από τους κατασκευαστές, ώστε αν υπάρξει αποδοχή τους να τεθούν ως αίτημα προς την πολιτεία.

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. ο επικεφαλής της Βιοτέρ εξέφρασε την άποψη ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 θα είναι καθοριστικό για την πορεία του κλάδου, καθώς και ότι αν η κρίση παραταθεί, πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές του δημοσίου προς τις τεχνικές εταιρίες, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, ανέρχονται στο ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Στη Βιοτέρ το Δημόσιο οφείλει περί τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια της επιχείρησης, όπως ανέφερε ο κ. Μαυροσκότης, διαμορφώνονται αυτήν τη στιγμή στο ποσό των 60 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η κατασκευαστική εταιρία διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ.


--- Η ανακοίνωση της Βιοτέρ για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Βιοτέρ που συνήλθε στις 11 Φεβρουαρίου 2009 με απαρτία 39,38% αποφασίστηκε η τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού της εταιρείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη Γ.Σ. αποφασίστηκε α) να συμπεριληφθούν στο άρθρο 2 του καταστατικού της εταιρείας κι οι κατωτέρω σκοποί ήτοι:
 
i) Η μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία πάσης φύσεως δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και

ii) Η παροχή υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής λειτουργίας και διαχείρισης έργων κτιρίων και κάθε είδους εγκαταστάσεων ήτοι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά κτιριακών εγκαταστάσεων (νοσοκομείων, εμπορικών κέντρων, κτιρίων γραφείων, κατοικιών κλπ), λιμενικών εγκαταστάσεων, αυτοκινητοδρόμων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, υπέργειων και υπόγειων σταθμών αυτοκινήτων, εγκαταστάσεων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, αθλητικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

β) την τροποποίηση του άρθρου 2 του καταστατικού της Εταιρείας, το οποίο, διαμορφώνεται ως ακολούθως :

άρθρο 2.
Σκοπός της εταιρίας είναι:
 
1. Η μελέτη, επίβλεψη και εκτέλεση πάσης φύσεως οικοδομών δημοσίων ή ιδιωτικών ως και η εν γένει εργοληπτική ανάληψη εκτελέσεως τεχνικών έργων ανασυγκροτήσεως ως και οδών, γεφυρών, λιμένων, αεροδρομίων.

2. Η μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία πάσης φύσεως δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων

3. Η δια εργολαβίας ανάληψη ανεγέρσεως και κατασκευής πάσης φύσεως τεχνικών εν γένει έργων μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών, πολεοδομικών.

4. Η ανέγερση και κατασκευή πάσης φύσεως οικοδομικών έργων, δι ιδίων συνεργείων η αγορά οικοπέδων και ανοικοδόμηση επ'αυτών προς μεταπώληση ή εκμετάλλευση κατοικιών, διαμερισμάτων, καταστημάτων, κινηματογράφων και λοιπών οικοδομημάτων.

5. Η εισαγωγή πάσης φύσεως υλικών, μηχανημάτων, εργαλείων, μεταφορικών μέσων και λοιπών προς χρησιμοποίηση στα υπό της εταιρείας αναλαμβανόμενα, εκτελούμενα ή εν όψει εκτελέσεως έργα.

6. Η ανάληψη και εκτέλεση πάσης φύσεως τεχνικών έργων.

7. Η συμμετοχή της εταιρείας σε διαγωνισμούς προς ανάληψη δημοσίων έργων και η εν συνεχεία ανάληψη μελέτης και εκτελέσεως αυτών όπως και για το σκοπό αυτό πρόσληψη εκάστοτε μηχανικών και εργολάβων εχόντων τα υπό του νόμου οριζόμενα προσόντα.

8. Η αγορά και μεταπώληση επί κέρδει ή επί σκοπώ εκμεταλλεύσεως αστικών και αγροτικών κτημάτων, ως οικιών, διαμερισμάτων, καταστημάτων, γραφείων και οικοπέδων ως και η διαμεσολάβηση για την κατάρτιση αστικών συμβάσεων. Επίσης η αγοραπωλησία και ανταλλαγή ακινήτων.

9. Η παροχή υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής λειτουργίας και διαχείρισης έργων κτιρίων και κάθε είδους εγκαταστάσεων ήτοι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά κτιριακών εγκαταστάσεων (νοσοκομείων, εμπορικών κέντρων, κτιρίων γραφείων, κατοικιών κλπ), λιμενικών εγκαταστάσεων, αυτοκινητοδρόμων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, υπέργειων και υπόγειων σταθμών αυτοκινήτων, εγκαταστάσεων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, αθλητικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

10. Η επιδίωξη των εταιρικών σκοπών μπορεί να πραγματοποιείται είτε από μόνη την εταιρεία, είτε σε συνεργασία με τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κάθε νομικής μορφής, που επιδιώκουν τους ίδιους ή συναφείς σκοπούς στην ημεδαπή ή αλλοδαπή, είτε με την συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής επιχειρήσεις, που έχουν συσταθεί ή θα συσταθούν και που επιδιώκουν τους ίδιους ή συναφείς σκοπούς.

11. Για την εκπλήρωση των σκοπών της εταιρείας είναι δυνατή η παροχή εγγυήσεων υπέρ εταιρειών και γενικά επιχειρήσεων ή κοινοπραξιών, στις οποίες συμμετέχει η εταιρεία ή συνεργάζεται μαζί τους με οποιοδήποτε τρόπο, παρέχουσα πάσης φύσεως ασφάλειες, ενοχικές και εμπράγματες.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v