Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοτοδυναμική: Χαμηλώνει ο πήχης του μερίσματος

Σημαντικά μειωμένο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να διανείμει φέτος η Μοτοδυναμική. Τα κέρδη του 2008 αναμένονται μειωμένα και η εταιρία θα διανείμει χαμηλότερο ποσοστό κερδών.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μοτοδυναμική: Χαμηλώνει ο πήχης του μερίσματος
Σημαντικά μειωμένο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να διανείμει φέτος η Μοτοδυναμική, καθώς όχι μόνο τα κέρδη του 2008 θα εμφανιστούν μειωμένα, αλλά και η εισηγμένη εταιρία προτίθεται να διανείμει χαμηλότερο ποσοστό των κερδών της προς τους μετόχους.

«Πέρυσι διανείμαμε πάνω από το 80% των κερδών, αλλά φέτος θα είμαστε περισσότερο “προσεκτικοί”. Θα αποτελούσε σφάλμα να διανείμουμε μεγάλο μέρισμα στους μετόχους μας και στη συνέχεια να ζητούμε δανεικά από τις τράπεζες σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μέρισμα θα διανεμηθεί και θα οδηγεί σε μια αρκετά ικανοποιητική μερισματική απόδοση με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής».

Αυτά απάντησε σε σχετικό μας ερώτημα, ο διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής κ. Σ. Χατζίκος κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης, όπου αποφασίστηκε η μεταφορά των εγκαταστάσεων της εταιρίας σε νέες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών και την καλύτερη λειτουργία της εταιρίας.

Σε ότι αφορά τη φετινή πορεία, η διοίκηση της Μοτοδυναμικής ανέφερε ότι η ορατότητα είναι χαμηλή και ότι αν η πτώση της αγοράς περιοριστεί στο 10%-15%, τότε έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να μην υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις.

Στην εταιρία δεν αναμένουν μεγάλα προβλήματα στο μέτωπο των επισφαλειών, καθώς διαθέτουν αξιόλογους συνεργάτες στο δίκτυο, οι οποίοι ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Επίσης, περιορισμένος είναι ο κίνδυνος από τη δραστηριότητα της εισηγμένης στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς ο κύκλος εργασιών στις χώρες αυτές υπολογίζεται γύρω στο 5%-7% του συνολικού. Στις χώρες αυτές πάντως, τα πράγματα φαίνεται να είναι περισσότερο ασταθή και ενδεχομένως να ληφθούν δομικές αποφάσεις για το πώς θα αναπτυχθεί η Μοτοδυναμική.

---Ευνοείται από το ξεκαθάρισμα

Η συρρίκνωση της αγοράς πολύ πιθανόν να οδηγήσει και σε κάποιο ξεκαθάρισμα, καθώς από την κρίση θα πληγούν περισσότερο τα ανώνυμα προϊόντα παρά το επώνυμα, πιστεύουν στη Μοτοδυναμική.

«Στην εποχή της ανόδου πολλοί καταναλωτές έδιναν μικρή σημασία σε σημαντικά θέματα, όπως το σέρβις μετά την πώληση, το κόστος συντήρησης, κ.λπ.. Είχαμε μετατραπεί όλοι σε παραρτήματα τραπεζών, καθώς πουλούσαμε πιστωτικό προϊόν, με περιτύλιγμα τη μοτοσικλέτα. Τώρα, τα δάνεια των τραπεζών έχουν περικοπεί δραστικά.

Στην αγορά θα μείνουν οι περισσότερο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, οι οποίοι θα επιλέξουν κατά κόρο το επώνυμα και όχι τα ανώνυμα προϊόντα» ανέφερε ο κ. Χατζίκος.

Και ο διευθύνων σύμβουλος της συμπλήρωσε: «τα ανώνυμα προϊόντα όχι μόνο δεν μας βλάπτουν, αλλά αντίθετα μας ευνοούν, γιατί λόγω της πολύ χαμηλής τους τιμής προσελκύουν περισσότερο κόσμο στις “δύο ρόδες”. Το δεύτερο μηχανάκι που θα αγοράσουν οι άνθρωποι αυτοί θα είναι επώνυμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v