Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΒΚΑ: Άνοδος 17,5% στα κέρδη, 0,027 ευρώ μέρισμα

Άνοδο κύκλου εργασιών από τα 41,4 στα 42,9 εκατ. και κερδών από το 1,88 στα 2,21 εκατ. σημείωσε η Γενική Εμπορίου το 2008, παρά την πτώση της ζήτησης.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΓΕΒΚΑ: Άνοδος 17,5% στα κέρδη, 0,027 ευρώ μέρισμα
Άνοδο κύκλου εργασιών από τα 41,4 στα 42,9 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών από το 1,88 στα 2,21 εκατ. ευρώ (+17,5%) σημείωσε η Γενική Εμπορίου το 2008, παρά την πτώση της ζήτησης και την αποφυγή πωλήσεων σε πελάτες χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

Κατά το προηγούμενο έτος, η εισηγμένη είχε ως στόχο τη μείωση της έκθεσής της στις τράπεζες, συντομεύοντας τη μέση περίοδο είσπραξης των απαιτήσεων και το μέσο χρονικό διάστημα αποθεματοποίησης.

Έτσι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μεγάλες επενδύσεις στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη είχαν ολοκληρωθεί το 2007, πέρυσι οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν από τα 14,3 στα 11,22 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες από τα 8,16 στα 5,89 εκατ. ευρώ.

Η υποχώρηση των δανείων σε συνδυασμό με την πτωτική τάση στα επιτόκια κατά τους τελευταίους μήνες (πέρυσι το μέσο επιτόκιο επιβάρυνσης της Γενικής Εμπορίου διαμορφώθηκε στο 6,28%) αναμένεται να μειώσει το φετινό κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού.

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα της χρήσης 2008, αυτό θα διατηρηθεί μεν στο 0,03 ευρώ ανά μετοχή (0,0919 τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή), πλην όμως οι μέτοχοι θα επιβαρυνθούν με τη φορολογία του 10%, οπότε το καθαρό μέρισμα θα διαμορφωθεί σε 0,027 ευρώ ανά μετοχή.

Κινήσεις πανικού - Ανάκαμψη από το β΄ εξάμηνο

Σύμφωνα με την εισηγμένη εταιρία, θα ακολουθηθεί συντηρητικότερη πολιτική το 2009, λόγω της μεγάλης πτώσης στη ζήτηση και στις τιμές, της υπάρχουσας αβεβαιότητας αλλά και του κινδύνου για αυξημένες επισφάλειες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, βασικός στόχος της Γενικής Εμπορίου είναι η επίτευξη θετικού αποτελέσματος.

Η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει επίσης ότι «σε συνθήκες πρωτόγνωρες όπως αυτές που ζούμε είναι συχνό το φαινόμενο κινήσεων πανικού από πληθώρα επιχειρήσεων. Τέτοιες ενέργειες μόνο βραχυπρόθεσμα είναι πιθανόν να βλάψουν τα συμφέροντα της εταιρίας.

Δεδομένης της πλεονεκτικότερης θέσης των εταιριών του ομίλου έναντι του ανταγωνισμού, κυρίως σε θέματα ρευστότητας, ευελπιστούμε ότι η οικονομική συγκυρία θα συντελέσει στην κατάκτηση σημαντικά μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Στη Γενική Εμπορίου, τέλος, αναμένουν βελτίωση της κατάστασης από το δεύτερο εξάμηνο του 2009, καθώς τα προϊόντα που εμπορεύεται έχουν άμεση συσχέτιση με την πορεία των επενδύσεων στα έργα υποδομής, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v