Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Κέρδη 1,5 δισ. ευρώ στο 2008 (-5%)

Κέρδη 1,546 δισ. -ελαφρά υψηλότερα των εκτιμήσεων- ανακοίνωσε η ΕΤΕ το 2008 με ταυτόχρονο διπλασιασμό προβλέψεων στο Q4 (228 εκ.). Στα 520 εκ. οι ετήσιες προβλέψεις. Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

Εθνική: Κέρδη 1,5 δισ. ευρώ στο 2008 (-5%)
Καθαρά κέρδη 1,546 δισ. ευρώ -ελαφρά υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών- ανακοίνωσε η Εθνική στο 2008 (-5%), με ταυτόχρονο διπλασιασμό προβλέψεων στο 4ο τρίμηνο (228 εκατ.). Στα 520 εκατ. οι ετήσιες προβλέψεις.

Στο δ΄ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν στα 332 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 945 εκατ. ευρώ.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αναλυτών προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Εθνικής θα κινηθούν μεταξύ 1,38 και 1,51 δισ. ευρώ το 2008. Για τις προβλέψεις οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα κυμανθούν από 490 έως 515 εκατ. ευρώ το 2008.

Για τα καθαρά κέρδη του δ΄ τριμήνου το εύρος των εκτιμήσεων των αναλυτών κυμαινόταν από τα 172 έως τα 309 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις αναμενόταν να διαμορφωθούν από τα 198 έως τα 223 εκατ. ευρώ.

Προ των κερδών από την πώληση της ΑΓΕΤ το 2007 και των έκτακτων δαπανών για φορολογικές υποθέσεις της Finansbank, τα κέρδη διαμορφώνονται σε 1.592 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% έναντι του 2007. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 26,2% για το 2008, ελαφρώς αυξημένη έναντι του 2007 (26,1%).

Οι επιδόσεις αυτές του ομίλου είναι αποτέλεσμα της ορθολογικής ανάπτυξης των τραπεζικών εργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία.


**** Δήλωση Τάκη Αράπογλου

" Παρά τη ραγδαία επιδείνωση της πρωτοφανούς διεθνούς κρίσης, τα αποτελέσματα του ομίλου της ΕΤΕ για ολόκληρο το 2008 και ιδιαίτερα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τρίμηνο δοκιμασίας για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος διεθνώς, αποδεικνύουν τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου.

Το υψηλό επίπεδο της προ προβλέψεων κερδοφορίας του ομίλου, η οποία στηρίχτηκε σε επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων και στον αυστηρό έλεγχο των δαπανών, μας έδωσε τη δυνατότητα, σε μία περίοδο συνεχιζόμενων αναταραχών στις διεθνείς αγορές, να εξακολουθήσουμε να εφαρμόζουμε συνετή πολιτική προβλέψεων χωρίς να επιβαρύνουμε την τελική απόδοση του ομίλου σε σχέση με το 2007.

Η συντηρητική και συνετή πολιτική διαχείρισης κινδύνων του ομίλου σε όλη τη διάρκεια του ανοδικού κύκλου μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε από πλεονεκτική θέση τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Kατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ισχυρής κεφαλαιακής μας βάσης, τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας αλλά και την τήρηση αυστηρών πιστωτικών κριτηρίων που θα εξασφαλίσουν την προστασία της ποιότητας του χαρτοφυλακίου του ομίλου σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των διεθνών συνθηκών.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την ομαλή ροή χρηματοδότησης της υγιούς επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών, λαμβάνοντας παράλληλα νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κλάδων της οικονομίας και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την εξελισσόμενη κρίση.


**** Τα βασικά μεγέθη για το 2008

Συγκεκριμένα: 

*  Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε €920 εκατ., μειωμένα κατά 10% έναντι του 2007. 

* Αύξηση κατά 15% σημείωσαν τα κέρδη της Finansbank για το 2008, σε €470 εκατ. προ εκτάκτων αποτελεσμάτων. Η συνεισφορά της Finansbank στα κέρδη του ομίλου ανέρχεται στο 27%. 

* Τέλος, αύξηση κατά 28% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία ανήλθαν στα €202 εκατ., συνεισφέροντας 13% στη συνολική κερδοφορία του ομίλου.

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, ιδίως κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οποίο οδήγησε τον όμιλο να αυξήσει τα επίπεδα των τριμηνιαίων προβλέψεων διπλασιάζοντάς τα με αντίστοιχη επιβάρυνση της κερδοφορίας του 4ου τριμήνου. Συγκεκριμένα, ο όμιλος ενόψει της επιδεινούμενης διεθνούς συγκυρίας αύξησε τις προβλέψεις έναντι πιστωτικού κινδύνου κατά 57% σε €520 εκατ. για το έτος και €228 εκατ. για το τελευταίο τρίμηνο.

Μετά τις προβλέψεις αυτές, στο 4ο τρίμηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε €332 εκατ., μειωμένα κατά 17% έναντι του 3ου τριμήνου.

Παρά τη ραγδαία επιδείνωση των μακροοικονομικών προσδοκιών στις οικονομίες της περιοχής και παρά την πιστωτική επέκταση που παρουσίασε ο όμιλος κατά το 2008, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 3,3%, βελτιωμένη κατά 14 μ.β. έναντι του 2007.

Η συντηρητική και συνεπής πολιτική προβλέψεων του ομίλου σε όλη τη διάρκεια του ανοδικού κύκλου είχε ως αποτέλεσμα ο όμιλος να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση από πλευράς ύψους προβλέψεων, οι οποίες καλύπτουν πάνω από τα 3/4 των απαιτήσεων σε καθυστέρηση, πριν συνυπολογιστεί η αξία των κάθε είδους εξασφαλίσεων.

Περαιτέρω, η συστηματική διαχείριση κινδύνου του ομίλου είχε ως αποτέλεσμα η συγκέντρωση του δανειακού χαρτοφυλακίου του να εντοπίζεται σε κλάδους χαμηλού κινδύνου, όπως τα στεγαστικά δάνεια και η χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που αντιπροσωπεύουν αθροιστικά το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του ομίλου.

Επίσης, η επιλογή της τράπεζας να δραστηριοποιηθεί ισόρροπα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου να παρουσιάζει διασπορά αποφεύγοντας τη συγκέντρωση σε κλάδους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τη διεθνή οικονομική κρίση, όπως η ναυτιλία όπου η έκθεση του ομίλου περιορίζεται σε €1,7 δισ., ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Το επίπεδο της προ προβλέψεων κερδοφορίας του ομίλου, η οποία διαμορφώθηκε το 2008 σε €2,6 δισ., επιτρέπει στην τράπεζα να απορροφήσει σημαντικού ύψους προβλέψεις εάν αυτό απαιτηθεί από την περαιτέρω επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών, καθώς η κρίση αρχίζει να πλήττει την πραγματική οικονομία.

****Η ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και στο 2009

Σύμφωνα με τον στόχο της πιστωτικής επέκτασης εξελίσσεται η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών κατά τους πρώτους μήνες του 2009.

Συγκεκριμένα:

• Η καθαρή αύξηση των χορηγήσεων λιανικής ξεπέρασε τα €400 εκατ. Ανάλογη ήταν και η αύξηση των υπόλοιπων επιχειρηματικών χορηγήσεων η οποία ανήλθε σε €380 εκατ.

• Παρά την αρνητική εποχικότητα των πρώτων μηνών του έτους, η παραπάνω αύξηση αντιστοιχεί ήδη σε ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης της τάξης του 10%.

• Ανθεκτικότητα καταγράφεται και στις εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων όπου οι νέες χορηγήσεις προσεγγίζουν ήδη τα €500 εκατ.

• Με ταχύτατους ρυθμούς εξελίσσεται η εκταμίευση δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, οι οποίες μέχρι τα τέλη του προηγουμένου μηνός είχαν υπερβεί ήδη τα €250 εκατ.

****Finansbank: Αύξηση κερδοφορίας παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες

Αυξημένα κατά 15% ήταν τα καθαρά κέρδη της Finansbank το 2008, τα οποία, εξαιρουμένων των ρυθμίσεων και προβλέψεων για φορολογικές υποθέσεις, ανήλθαν σε €470 εκατ. (TRY890 εκατ.), αντιπροσωπεύοντας το 27% των συνολικών κερδών του ομίλου.

Η επίδοση αυτή οφείλεται στην κατά 24% αύξηση των κερδών προ προβλέψεων έναντι του 2007. Συγκεκριμένα, αύξηση κατά 17% καταγράφεται στο καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα το οποίο ανήλθε σε €874 εκατ. (TRY1.656 εκατ). Αύξηση 17% κατέγραψαν και τα έσοδα από προμήθειες που ανήλθαν σε €292 εκατ. (TRY553 εκατ.).

Στο τέλος του 2008 οι χορηγήσεις της Finansbank μετά από προβλέψεις ανήλθαν σε TRY22,3 δισ. (€10,4 δισ.), σημειώνοντας αύξηση κατά 27% σε ετήσια βάση.

Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 είχε ως αποτέλεσμα την ανάσχεση της τάσης ανάπτυξης των χορηγήσεων της Finansbank (μόλις 3% κατά το τελευταίο τρίμηνο). Η αποκλιμάκωση αυτή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 αντανακλά τη γενικότερη αναπροσαρμογή της τιμολόγησης των πιστωτικών κινδύνων και των πιστοδοτικών κριτηρίων που εφαρμόζει ο όμιλος στη χώρα.

Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής προοπτικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 41%. Το 2008 ανήλθαν σε TRY10,0 δισ. (€4,7 δισ.). Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 35% και 46% αντίστοιχα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι χορηγήσεις επιχειρηματικής πίστης ανήλθαν σε TRY12,8 δισ. (€5,9 δισ.) σημειώνοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το τελευταίο 3μηνο επηρέασαν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται στο 3,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου, αυξημένος κατά 0,6% έναντι του προηγούμενου 3μήνου αλλά χαμηλότερος του μέσου όρου της τουρκικής αγοράς.

Εξαιρετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στα συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων της Finansbank τα οποία εξακολουθούν να αυξάνονται (+23% έναντι του 2007) ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της τράπεζας να διευρύνει την καταθετική της βάση, ιδίως όσον αφορά στις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, οι οποίες στο τέλος του 2008 ανήλθαν σε TRY10,5 δισ. (€4,9 δισ.) έναντι TRY6,2 δισ. (€2,9 δισ.) το 2007, καταγράφοντας αύξηση 70%.

Η ανάπτυξη της καταθετικής βάσης της Finansbank σε τοπικό νόμισμα είχε ως αποτέλεσμα η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις να διαμορφωθεί σε 140%, εξέλιξη ιδιαίτερα θετική αν ληφθεί υπόψη ότι το υπερβάλλον ύψος χορηγήσεων χρηματοδοτείται από μεσοπρόθεσμο δανεισμό από τις διεθνείς αγορές (εκτός ομίλου) με λήξεις που εκτείνονται έως το 2013.

Ο συνδυασμός πελατειακών καταθέσεων και μεσοπρόθεσμου δανεισμού έχει καταστήσει τη Finansbank πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενη, με αποτέλεσμα ο διασυνοριακός δανεισμός της από τον όμιλο να παραμείνει αμετάβλητος κατά τη διάρκεια του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τέταρτο τρίμηνο η Finansbank αναχρηματοδότησε στις διεθνείς αγορές κοινοπρακτικό δάνειο ύψους $470 εκατ. προσελκύοντας τη συμμετοχή 20 διεθνών τραπεζών.

Η προγραμματισμένη επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Finansbank ολοκληρώθηκε με την προσθήκη 48 νέων καταστημάτων τους τελευταίους 12 μήνες, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2008 το δίκτυο της Finansbank να αριθμεί 458 καταστήματα.

****ΝΑ. Ευρώπη: Η πειθαρχημένη επέκταση στηρίζει την κερδοφορία σε περίοδο κρίσης

Σημαντική αύξηση της τάξης του 28%, στα €202 εκατ., σε σχέση με το 2007 σημείωσαν τα καθαρά κέρδη από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όλες οι χώρες της περιοχής εμφάνισαν ισχυρή κερδοφορία, γεγονός που υπογραμμίζει την αποδοτικότητα της στρατηγικής της πειθαρχημένης οργανικής ανάπτυξης και του ελέγχου όλων των συντελεστών κόστους, με τον δείκτη δαπανών προς έσοδα να βρίσκεται πλέον κάτω του 50%.

Το συνολικό ύψος χορηγήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαμορφώθηκε σε €9,4 δισ. (συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων ύψους €1 δισ. της Κύπρου), σημειώνοντας αύξηση 38% έναντι του 2007 και 2% έναντι του 3μήνου του 2008.

Το ύψος των χορηγήσεων λιανικής αυξήθηκε κατά 33% και ανήλθε σε €3,6 δισ., ενώ τα υπόλοιπα επιχειρηματικής πίστης αυξήθηκαν κατά 42% στα €5,7 δισ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και €700 εκατ. προς ελληνικές και δυτικοευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένει σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, με τα δάνεια σε καθυστέρηση να αποτελούν το 2,6% του συνολικού χαρτοφυλακίου, επίδοση που αντανακλά την αμυντική διάρθρωσή του (δεδομένου ότι το 80% των συνολικών χορηγήσεων στην περιοχή καλύπτεται από εξασφαλίσεις).

Με την προσθήκη 89 νέων μονάδων μέσα στο 2008 ολοκληρώνεται η προγραμματισμένη επέκταση του δικτύου του ομίλου στη ΝΑ. Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει πλέον 746 καταστήματα και 9.596 εργαζομένους (+12% έναντι του 2007).

****Κεφαλαιακή επάρκεια: Σταθερά ανάμεσα στις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης

Παρά την περαιτέρω πιστωτική επέκταση κατά το 4ο τρίμηνο και την υποτίμηση των νομισμάτων των χωρών της περιοχής όπου δραστηριοποιούμαστε, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 9,9% και ο συνολικός σε 10,3%.

Η διατήρηση των εποπτικών κεφαλαίων στα επίπεδα αυτά οφείλεται στη διατήρηση κερδοφορίας του ομίλου αλλά και σε προνοητικές ενέργειές του, όπως η έκδοση προνομιούχων μετοχών συνολικού ύψους $625 εκατ. τον Ιούνιο του 2008.

Αν συνυπολογιστούν και τα €350 εκατ. νέα κεφάλαια από τη συμμετοχή της τράπεζας στο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται σε 10,4% και ο συνολικός σε 10,9%. Τα επίπεδα αυτά κατατάσσουν την Εθνική μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης.

Ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας και ισχυρής κεφαλαιακής βάσης εξασφαλίζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ομαλή ανάπτυξη του ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εγγυάται τη σταθερότητά του απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο επιδείνωσης της σημερινής διεθνούς συγκυρίας.

****Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Σημαντικά έσοδα από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει δημιουργήσει αναμένει για τη φετινή χρήση η Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση της οποίας εκτιμά ότι το αυξημένο spread των ομολόγων θα αντισταθμίσει την πίεση στα spreads των καταθέσεων.

Η διοίκηση της Εθνικής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελούν ένα από τα καλύτερα στοιχεία ενεργητικού της, διατυπώνοντας έμμεσα και την εκτίμησή της ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την εξέλιξη του προγράμματος χρηματοδότησης του Δημοσίου.

Παρά τη μείωση της καθαρής θέσης κατά 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2008, η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε ότι η Εθνική παραμένει μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η μείωση της καθαρής θέσης επήλθε κατά 400 εκατ. ευρώ από αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική ενέγραψε έσοδα από θετικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους 250 εκατ. ευρώ που ενίσχυσαν την κερδοφορία της, κίνηση που δείχνει, σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση των αναλυτών, και τις προθέσεις της διοίκησης για την κερδοφορία του 2008.

Εντός του εύρους των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν και οι προβλέψεις που σχημάτισε στο δ΄ τρίμηνο ο όμιλος της Εθνικής, είχε προηγηθεί όμως ενημέρωση ότι δεν πρέπει να αναμένουν ποσοστιαία αύξηση αντίστοιχη άλλων ελληνικών τραπεζών. Η διοίκηση ανέφερε ότι η τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο κατά τους πρώτους μήνες του 2009.

* Τα αναλυτικά αποτελέσματα του 2008 της Εθνικής δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v