Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Altec: Αρνητική καθαρή θέση 78,9 εκατ. ευρώ

Αρνητική καθαρή θέση εμφανίζει η Altec με αποτέλεσμα ο ορκωτός ελεγκτής να υπογραμμίζει πως "ίσως εγείρεται αμφιβολία για τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρίας".

Altec: Αρνητική καθαρή θέση 78,9 εκατ. ευρώ
Αρνητική καθαρή θέση σε επίπεδο τόσο ομίλου όσο και μητρικής εμφανίζει η Altec, με αποτέλεσμα ο ορκωτός ελεγκτής να υπογραμμίζει στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα 2008 πως "ίσως εγείρεται αμφιβολία για τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρίας".

Οι καθαρές ζημίες ύψους 151,4 εκατ. ευρώ στον όμιλο και 146,8 εκατ. ευρώ στη μητρική είχαν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αρνητικής καθαρής θέσης 78,9 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο και 43,7 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής. Οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά 73,4 εκατ. ευρώ στον όμιλο και κατά 27,6 εκατ. ευρώ στη μητρική, ενώ και οι λειτουργικές ροές είναι αρνητικές.

Τα παραπάνω οδήγησαν τον ορκωτό να υπογράψει μεν με σύμφωνη γνώμη, εκφράζοντας όμως αβεβαιότητα.

Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις υποχώρησαν στα 127,2 εκατ. ευρώ έναντι 228,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 44,3%. Οι ζημίες σε επίπεδο EBITDA ανήλθαν για τον όμιλο στα 112,8 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μετά φόρων σε 151,4 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο μητρικής ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 58,3 εκατ. ευρώ έναντι 122,5 εκατ. ευρώ το 2007 καταγράφοντας πτώση κατά 52,4%. Οι ζημίες στα EBITDA έφτασαν στα 108,3 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο μετά φόρων αποτελεσμάτων στα 146,8 εκατ. ευρώ.

Οι ζημίες προήλθαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της Altec Telecoms και εν συνεχεία της Microland και των απομειώσεων στις οποίες αναγκάστηκε να προχωρήσει η μητρική Altec για τις παραπάνω θυγατρικές της όπως και για τις απαιτήσεις της από θυγατρική στη Ρουμανία.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ζημιών ήταν ο όμιλος να εμφανίσει αρνητική καθαρή θέση 78,9 εκατ. ευρώ και η μητρική αρνητική καθαρή θέση 43,7 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Altec με ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζές της και προκειμένου να βελτιώσει τα οικονομικά της στοιχεία και να αντεπεξέλθει των δυσκολιών που αντιμετωπίζει έχει αναθέσει στη συμβουλευτική εταιρία EFG Telesis την εκπόνηση σχεδίου συνολικής ανασυγκρότησης του ομίλου.

Αναδιάρθρωση που όπως πολλάκις έχει γραφτεί τους τελευταίους μήνες θα οδηγήσει στην επικέντρωση της δραστηριότητάς της Altec στους κλάδους ανάπτυξης του λογισμικού και στην εφαρμογή ολοκληρωμένων λύσεων. Επίσης, θα επιχειρηθεί κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας, ανασυγκρότηση των θυγατρικών της και αναδιοργάνωση των υποχρεώσεών της.

Η εταιρία ήδη εφαρμόζει πρόγραμμα μείωσης των δαπανών και εξορθολογισμού των κοστολογίων της, ενώ στις προτεραιότητές της είναι και η καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο restructuring του δανεισμού της Altec σκοντάφτει στις αντιρρήσεις μιας εκ των πιστωτριών τραπεζών. Το σχέδιο που προωθεί η EFG Eurobank σε γενικές γραμμές εισηγείται τη διαγραφή μέρος των δανείων της Altec (την κεφαλαιοποίηση ενός άλλου μέρους και την αναχρηματοδότηση με leasing και ενέχυρο τα ακίνητα του υπολοίπου).

Οι τρεις μεγάλες πιστώτριες τράπεζες της Altec έχουν ήδη σχηματίσει πρόβλεψη για επισφαλή δάνεια του ομίλου.

---Η ανακοίνωση της Altec για τα αποτελέσματα 2008

"Κύκλο εργασιών στα 127,3 εκατ. ευρώ παρουσίασε για το 2008 σε ενοποιημένη βάση η Altec, έναντι 228,5 εκατ. ευρώ που είχε το 2007.

Τα μικτά κέρδη της Altec το 2008 διαμορφώθηκαν σε 21,4 εκατ. ευρώ, έναντι 64,4 εκατ. ευρώ το 2007.

Τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων) ήταν αρνητικά και διαμορφώθηκαν στα 112,9 εκατ. ευρώ, έναντι θετικών EBITDA 19,2 εκατ. ευρώ το 2007.

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους σε ενοποιημένο επίπεδο ήταν αρνητικά και ανήλθαν στο επίπεδο των 151,5 εκατ. ευρώ, έναντι επίσης αρνητικών αποτελεσμάτων ύψους 7,3 εκατ. ευρώ το 2007.

Η αρνητική πορεία της επιχείρησης ήταν απόρροια των προβλημάτων που αντιμετώπισε ο όμιλος Altec τους τελευταίους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους και τα οποία εντάθηκαν από την πτώχευση της Altec Telecoms αλλά και την αίτηση για την ένταξη στο άρθρο 99 της Microland.

Η μητρική εταιρία είχε κύκλο εργασιών για το 2008 58,3 εκατ. ευρώ, έναντι 122,6 εκατ. ευρώ το 2007.

Τα EBITDA ήταν αρνητικά στα 108,4 εκατ. ευρώ, έναντι θετικών EBITDA ύψους 20,6 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής εταιρίας ανήλθαν στα 146,9 εκατ. ευρώ, έναντι θετικών αποτελεσμάτων ύψους 4,2 εκατ. ευρώ το 2007.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Altec, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης του ομίλου, προχώρησε σε απομειώσεις σειράς αξιών που βρίσκονται στο ενεργητικό της, ύψους 106 εκατ. ευρώ για την εταιρία και 103,6 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, γεγονός που διευρύνει σημαντικά το τελικό αρνητικό αποτέλεσμα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v