Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έξι εισηγμένες με "μαξιλάρι" ρευστότητας

Αρκετές εταιρίες έχουν δημιουργήσει μέσω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης ένα "μαξιλάρι", για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη απότομη προσγείωση της ζήτησης.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Έξι εισηγμένες με μαξιλάρι ρευστότητας
Πολυμέτωπες προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις που θα υποστούν από την τρέχουσα οικονομική κρίση κάνουν οι εισηγμένες εταιρείες και μία εξ αυτών είναι ο περιορισμός του κόστους χρηματοδότησης.

Ήδη την προσπάθεια αυτή την ξεκίνησαν από πέρυσι αρκετές εισηγμένες εταιρείες, μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων τους, την αποφυγή πολύμηνων πιστώσεων, αλλά και από τις αναβολές επενδυτικών προγραμμάτων.

Οι εταιρίες αυτές θα βγουν φέτος διπλά ωφελημένες καθώς:

1) Έχουν περιορίσει σημαντικά τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

2) Για τα μειωμένα τους ανοίγματα προς τις τράπεζες θα επιβαρυνθούν με σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο, εξαιτίας της δραστικής υποχώρησης του EURIBOR (ακολούθησε με κάποια διαφορά φάσης την πορεία του επιτοκίου ΕΚΤ).

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι περισσότερες εισηγμένες επιβαρύνονται με χαμηλότερο επιτόκιο που κυμαίνεται γύρω στις δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ οι προβλέψεις μιλούν και για νέα αποκλιμάκωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2009.

Όπως λοιπόν φαίνεται, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που έχουν δημιουργήσει μέσω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης ένα "μαξιλάρι", προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη απότομη προσγείωση της ζήτησης. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, παράγοντες της αγοράς φοβούνται ότι η πτώση θα είναι αρκετά απότομη και παρά την ύπαρξη οποιουδήποτε "μαξιλαριού" ο πόνος θα είναι σημαντικός...

Αμέσως παρακάτω παρουσιάζουμε τα παραδείγματα έξι εισηγμένων εταιρειών που κατάφεραν πέρυσι να σημειώσουν θετικές ταμειακές ροές, αναμένοντας φέτος χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.


ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ

To 2008 ήταν μια καλή χρονιά για την εισηγμένη εταιρεία καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν από τα 64,8 εκατ. ευρώ στα 72,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από το 1,84 εκατ. ευρώ στα 2,46 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως -και παρά τη σημαντική άνοδο του κύκλου εργασιών- μέσα στην προηγούμενη χρήση μειώθηκαν δραστικά οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός υποχώρησε από τα 15,89 εκατ. ευρώ στα 13,82 εκατ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος από τα 7,32 εκατ. ευρώ στα 4 εκατ. ευρώ. Η μείωση δηλαδή του συνολικού δανεισμού κατά περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ οφείλεται στην άντληση 7 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου που διέθετε η εισηγμένη στην Κάτω Κηφισιά.


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

Η χρονιά σημαδεύτηκε από την καταγραφή έντονων ζημιών αποθεμάτων (inventory losses) κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008, αλλά και από τη μείωση της ζήτησης λόγω της κρίσης. Έτσι, οι πωλήσεις μειώθηκαν πέρυσι από τα 406,5 εκατ. ευρώ στα 358,3 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-0,96 εκατ. ευρώ έναντι +15,99 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της αποτίμησης των αποθεμάτων. Παράλληλα, πέρυσι η εισηγμένη υλοποίησε επενδύσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ, ως μέρος του μακροπρόθεσμου προγράμματος των 50 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2007.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρία Ελληνικά Καλώδια κατάφερε να βελτιώσει κατά πολύ τη ρευστότητά της, όχι μόνο γιατί περιορίστηκαν οι πωλήσεις, αλλά κυρίως επειδή η μέση κυκλοφοριακή ταχύτητα των αποθεμάτων μειώθηκε από τις 90 στις 70 ημέρες και η μέση περίοδος είσπραξης των απαιτήσεων συρρικνώθηκε από τις 96 στις 73 ημέρες.

Η ουσία είναι ότι το προηγούμενο έτος παράχθηκαν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των 12 εκατ. ευρώ, αλλά και επιπλέον να μειωθεί ο μακροπρόθεσμος δανεισμός κατά 28,5 εκατ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος κατά 3,3 εκατ. ευρώ.


NEXANS HELLAS

Η εταιρεία Nexans Hellas -η δεύτερη εισηγμένη στη Σοφοκλέους που δραστηριοποιείται στον κλάδο των καλωδίων- σημείωσε πέρυσι πωλήσεις 115,8 εκατ. ευρώ (έναντι 128,1 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη 2,37 εκατ. ευρώ (έναντι 4,78 εκατ. ευρώ το 2007).

Το θετικό για την εταιρεία είναι ότι την προηγούμενη χρονιά σημείωσε θετικές λειτουργικές ροές ύψους 16,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες της επέτρεψαν όχι μόνο να χρηματοδοτήσει με άνεση επενδύσεις 2,27 εκατ. ευρώ (έχει προχωρήσει σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό το επενδυτικό της πρόγραμμα στη Φθιώτιδα σε σχέση με την Ελληνικά Καλώδια), αλλά και να μειώσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της από τα 19 εκατ. ευρώ στα 6,5 εκατ. ευρώ, ποσό που πλησιάζει τα ιστορικά χαμηλά στην ιστορία της. Να σημειωθεί ότι η Nexans Hellas το ποσό αυτό δεν το δανείζεται από τράπεζες, αλλά από τον μητρικό πολυεθνικό όμιλο καταβάλλοντας σε αυτόν τους αναλογούντες τόκους.


ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Η Γενική Εμπορίου ήταν από τις πρώτες εταιρείες που διέγνωσαν τις δυσκολίες στον κλάδο, σχεδόν από τα τέλη του 2007. Γι’ αυτό ξεκίνησε την πολιτική για περιορισμό του δανεισμού της με το σχέδιο αποτελεσματικότερης διαχείρισης αποθεμάτων και απαιτήσεων, με τη μη διανομή αυξημένου μερίσματος (παρά την άνοδο των κερδών) και τέλος με την είσπραξη κάποιων επιχορηγήσεων, καθώς το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2008.

Πέρυσι οι πωλήσεις της ΓΕΒΚΑ αυξήθηκαν από τα 41,4 εκατ. ευρώ στα 42,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από το 1,88 εκατ. ευρώ στα 2,21 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του εισηγμένου ομίλου (σύνολο τραπεζικού δανεισμού μείον ταμείο) περιορίστηκε από τα 24,4 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ.


ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Αναμφίβολα, το 2008 -και ιδίως το τελευταίο τρίμηνο- υπήρξε δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των μοτοσικλετών λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η πτωτική ζήτηση συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Πέρυσι οι πωλήσεις της Μοτοδυναμικής περιορίστηκαν από τα 86,7 εκατ. ευρώ στα 80,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 2,62 εκατ. ευρώ στο 1,14 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, φέτος αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,16 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,42 ευρώ πέρυσι.

Το θετικό πάντως για την εισηγμένη είναι ότι πέρυσι οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές ύψους 7,25 εκατ. ευρώ και αυτό σε συνδυασμό με τις χαμηλές επενδυτικές δαπάνες της εμπορικής εταιρείας οδήγησε σε μείωση του συνολικού δανεισμού κατά 4,5 εκατ. ευρώ (βραχυπρόθεσμος δανεισμός από 13,4 εκατ. ευρώ σε 3,9 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη σύναψη νέου μακροπρόθεσμου δανείου ύψους 5 εκατ. ευρώ).


RILKEN

To θετικότερο στοιχείο στις λογιστικές καταστάσεις της Rilken δεν είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών από τα 39,5 εκατ. στα 42 και η επίτευξη καθαρού κέρδους 319 χιλιάδων ευρώ (100 χιλιάδες το 2007), παρά την ύπαρξη μη επαναλαμβανόμενων δαπανών αναδιάρθρωσης.

Το θετικότερο στοιχείο ήταν η επίτευξη θετικών ταμειακών ροών (εισπράχτηκε απαίτηση από τον μητρικό όμιλο) ύψους 5,15 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα στις 31/12/2008 ο τραπεζικός δανεισμός σχεδόν να μηδενιστεί (μόλις 34.000) και να δημιουργηθεί ταμείο ύψους 4,9 εκατ. ευρώ!

Να σημειωθεί ότι μόνο η ύπαρξη του ταμείου αυτού σε συνδυασμό με την αξία του ακινήτου στην Κηφισιά που πλέον δεν χρησιμοποιείται για λειτουργικούς σκοπούς λογικά πρέπει να υπερβαίνει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στη Σοφοκλέους. 

** Αναδημοσίευση από το 576ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 3/4 - 7/4/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v