Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Centric: Τζίρος 700 εκατ. φέτος από Διαδίκτυο

Αισιόδοξη ότι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον δεν θα κάμψει τους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου διαδικτυακής ψυχαγωγίας δηλώνει η διοίκηση της Centric.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Centric: Τζίρος 700 εκατ. φέτος από Διαδίκτυο
Αισιόδοξη ότι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον δεν θα κάμψει τους ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου διαδικτυακής ψυχαγωγίας δηλώνει η διοίκηση της Centric, ενώ η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων λόγω σταδιακής μετατροπής του ΜΟΔ θα οδηγήσει σε βελτίωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Λονδίνο, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Sportingbet, η διοίκηση της Centric δεν έδωσε ποσοτικοποιημένες εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών της κατά την τρέχουσα χρήση παραπέμποντας στην καλή πορεία των μεγεθών της Sportingbet.

Ο τομέας της διαδικτυακής ψυχαγωγίας ιστορικά δεν επηρεάζεται από κρίσεις όπως η τρέχουσα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται αφενός από τον κύκλο εργασιών που κατέγραψε ο όμιλος της Centric το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και αφετέρου από την αύξηση κατά 19% των εργασιών της Sportingbet κατά το α΄ τρίμηνο της χρήσης που διανύει.

H Μerit AXE εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών της διαδικτυακής ψυχαγωγίaς στης Centric θα ανέλθει φέτος στα 700 εκατ. ευρώ έναντι 596 εκατ. το 2008 καταγράφοντας άυξηση κατά 16,7% και τα μικτά κέρδη του κλάδου θα κινηθούν στην περιοχή των 40-41 εκατ. ευρώ.

Ο υψηλός ρυθμός αύξησης των εργασιών της Sportingbet προαναγγέλλει αντίστοιχες επιδόσεις για το α΄ τρίμηνο και για τη Centric στο σκέλος της διαδικτυακής ψυχαγωγίας καθώς αποτελεί τον εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της για τη ΝΑ. Ευρώπη.

Η ανάπτυξη της δραστηριότητας του κλάδου διαδικτυακής ψυχαγωγίας έρχεται
τόσο από την αύξηση του όγκου των παρεχόμενων υπηρεσιών που διατίθενται στην
ελληνική γλώσσα όσο και από τη δραστηριοποίηση του ομίλου σε άλλες
γλώσσες της Βαλκανικής.

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2008 ξεκίνησε η ανάληψη της προώθησης του sportingbet στα κροατικά και σλοβενικά από τη Centric, ενώ θα αρχίσει και η αντίστοιχη δραστηριοποίηση και στη ρουμανική γλώσσα. Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Centric αναμένει επιπλέον κύκλο εργασιών 7,5 εκατ. ευρώ (τριπλασιασμό σε σχέση με το 2008) από τον διαδικτυακό τζόγο στα κροατικά και στα σλοβενικά, μικτά κέρδη της τάξης των 650 χιλ. ευρώ και οριακό τελικό αποτέλεσμα.

Η διάθεση και υποστήριξη του sportingbet στη ρουμανική γλώσσα θα αρχίσει, όμως λόγω της μειωμένης ορατότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην τοπική οικονομία θα διενεργηθεί με περιορισμένες αρχικώς δαπάνες marketing. H Centric μέσω της 100% θυγατρικής της SEE Sports έχει το δικαίωμα ανάπτυξης του sportingbet σε πέντε ακόμη γλώσσες 6 χωρών της ΝΑ. Ευρώπης.

Η συμφωνία της με τη Sportingbet είναι αορίστου χρόνου, με ρήτρα όμως ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 8 χρόνια η SEE Sports θα συνεχίσει να λειτουργεί ως provider του sportingbet για τις γλώσσες της ΝΑ. Ευρώπης.

Στον αντίποδα, η διοίκηση της Centric εκτιμά ότι ο κλάδος αντιπροσώπευσης και διανομής ειδών multimedia θα επηρεαστεί από την κρίση και θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη υγιών πωλήσεων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας λειτουργίας της επιχειρηματικής μονάδας προκειμένου να βελτιωθεί το λειτουργικό της αποτέλεσμα.

Ήδη από πέρυσι η Centric προχώρησε σε αναδιάρθρωση του δικτύου διανομής, με έμφαση στη μείωση των επισφαλειών και στη δημιουργία ενός πολύ ασφαλούς πελατολογίου, με αποτέλεσμα να μειωθούν ο κύκλος εργασιών του κλάδου και ο αναλαμβανόμενος κίνδυνος.

Τέλος, η συντελεσθείσα μείωση των επιτοκίων και η σταδιακή ομαλοποίηση της διατραπεζικής αγοράς και των αγορών εκδόσεων κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα φέρουν σταδιακά μετατροπή του μεγαλύτερου μέρους των ομολογιών της εταιρίας σε μετοχές, μειώνοντας σημαντικά τον δανεισμό της και επομένως τα χρηματοοικονομικά της κόστη.

Κατά την τέταρτη περίοδο μετατροπής μετατράπηκαν σε μετοχές 9 επιπρόσθετες
ομολογίες, με αποτέλεσμα να εκδοθούν 351.567 νέες μετοχές. Σημειώνεται ότι αθροιστικά ως σήμερα έχουν μετατραπεί 52 ομολογίες και δύνανται να μετατραπούν ακόμα 408 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012.

Το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο συνάφθηκε το 2007 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά του 100% της εταιρίας FLYER INTERNATIONAL S.A. και του 100% της εταιρίας RICHMOND BET-TRADE S.A. από τη συνδεδεμένη εταιρία της μητρικής CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ Α.Ε., τη SEE SPORTS LTD.

Το αρχικό ύψος του δανείου ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ και απαρτιζόταν από 460 ομολογίες, αξίας 50.000 έκαστη. Τα 12,5 εκατ. ευρώ του ΜΟΔ τα κάλυψε ο μέτοχος των εταιριών Flyer International και Richmond Bet-Trade και τα υπόλοιπα 19 επενδυτές, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος έβαλε 1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v