Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΒΕ: Από Calin, Λητώ, νέα καταστήματα η ανάπτυξη

Με περαιτέρω ανάπτυξη απαντά ο όμιλος της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Η μητρική εταιρία σχεδιάζει  το άνοιγμα δύο ακόμη καταστημάτων της φίρμας Cache-Cache στην Αθήνα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΒΕ: Από Calin, Λητώ, νέα καταστήματα η ανάπτυξη
Με περαιτέρω ανάπτυξη απαντά ο όμιλος της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Η μητρική εταιρία σχεδιάζει σε συνεργασία με το γαλλικό γκρουπ Beaumanoir, μετά το πρώτο πιλοτικό κατάστημα που άνοιξε πέρσι στην Καβάλα, το άνοιγμα φέτος δύο ακόμη καταστημάτων της φίρμας Cache-Cache στην Αθήνα, και σε ένα ακόμη μεγάλο αστικό κέντρο, η θυγατρική της Calin προγραμματίζει τη δημιουργία οκτώ νέων καταστημάτων εντός του 2009, ενώ η Λητώ άλλα δύο καταστήματα.

Η ΕΛΒΕ είδε τα μεγέθη της στην κλειόμενη χρήση να συμπιέζονται εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη και μεταφράζεται σε μειωμένη κατανάλωση. Έτσι, οι πωλήσεις της το 2008 μειώθηκαν κατά 14% φθάνοντας τα 8,9 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στη μειωμένη ζήτηση στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις αγορές της Γαλλίας και της Αγγλίας, όπου κατευθύνονται κυρίως τα προϊόντα της.

Τα καθαρά κέρδη της προ φόρων παρουσιάζουν αύξηση κατά 10,6%, φθάνοντας τα 2,06 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η αύξηση αυτή προέρχεται από τη διεύρυνση των εσόδων από συμμετοχές, που ανήλθαν σε 1,54 εκατ. ευρώ, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ το 2007. Αφαιρουμένων των εσόδων των συμμετοχών τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης είναι μειωμένα κατά 22,6%.

Αντίθετα, σε επίπεδο ομίλου τα οικονομικά μεγέθη του 2008 είναι αυξημένα κι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη δραστηριότητα των δύο θυγατρικών Calin και Λητώ και στα νέα καταστήματα που λειτούργησαν τον προηγούμενο χρόνο. Ο συνολικός τζίρος του ομίλου είναι αυξημένος κατά 15,7%, φθάνοντας τα 65,9 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Calin παρουσιάζει αύξηση πωλήσεων κατά 23,4% και η Λητώ κατά 20,9%. Πέρσι η Calin άνοιξε ένδεκα νέα καταστήματα, από τα οποία τα τρία ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα με το σύστημα franchising, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των καταστημάτων που διαθέτει σε 99.

Η Λητώ άνοιξε ένα κατάστημα στην Αγία Παρασκευή, διαθέτοντας έτσι συνολικά πέντε καταστήματα, ενώ από το Νοέμβριο του 2007 λειτουργεί και κατάστημα στο Βελιγράδι.

Στα τέλη του 2008 ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων και του εξοπλισμού του καταστήματος στο Βελιγράδι καταστράφηκαν λόγω πυρκαγιάς, ωστόσο, ήδη έχει καταβληθεί η ασφαλιστική αποζημίωση και το κατάστημα λειτουργεί κανονικά.

Η διοίκηση της ΕΛΒΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω συμπίεση των μεγεθών της τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδών στην τρέχουσα χρήση, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Αντίθετα, για τις δύο θυγατρικές αναμένεται αύξηση πωλήσεων που θα προέλθει από το άνοιγμα και νέων σημείων πώλησης.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης η διοίκηση της εισηγμένης προχώρησε ήδη σε περικοπές του λειτουργικού κόστους της, ενώ αναβάθμισε το σχεδιαστικό της team, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με σχεδιάστρια από το Μιλάνο, προκειμένου να καταστήσει πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της στις ξένες αγορές.
 
Νέες αγορές δεν σχεδιάζεται να ανοίξουν φέτος, αντίθετα, στόχος είναι να ενδυναμωθούν οι υφιστάμενες, για τη βελτίωση των μεριδίων της εταιρίας. Παράλληλα, η ΕΛΒΕ σε συνεργασία με το γαλλικό γκρουπ Beaumanoir διερευνά την αγορά για το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων Cache-Cache αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και εναλλακτικά στη Λάρισα και τη Δράμα. Στόχος είναι τα καταστήματα αυτά να ανοίξουν μέσα σε μεγάλα Εμπορικά Κέντρα.
 
Η επέκταση του δικτύου της φίρμας Cache-Cache αποφασίσθηκε ύστερα από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της λειτουργίας του πρώτου καταστήματος που λειτουργεί από πέρσι τον Οκτώβριο στην Καβάλα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαφημιστική καμπάνια.
 
Το κατάστημα της Καβάλας αναπτύσσεται σε ένα χώρο 110 τ.μ. περιλαμβάνει γυναικεία ένδυση, που απευθύνεται στην ηλικιακή κατηγορία των 18 έως 30 ετών, με ανταγωνιστικές τιμές. Είναι, δηλαδή, μια γαλλική Zara.

Η Calin, εξάλλου, προγραμματίζει να λειτουργήσει φέτος οκτώ νέα καταστήματα, ιδιόκτητα και με franchising, από τα οποία τα τρία θα φέρουν το σήμα Calzedonia, στη Δάφνη, τη Σπάρτη και τη Βέροια, άλλα τρία θα έχουν το σήμα Intimissimi, στα Τρίκαλα, τη Βέροια και τη Σπάρτη και τα υπόλοιπα δύο το σήμα Tezenis, στον Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας.

Η διοίκηση της Λητώς σχεδιάζει εντός του έτους να προσθέσει δύο ακόμα καταστήματα στο δίκτυο της, το ένα στον άξονα της Βουλιαγμένης και το δεύτερο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
 
Όσο για την περαιτέρω επέκταση της στα Βαλκάνια, θα επαναξιολογηθεί από τον επόμενο χρόνο, σε συνάρτηση και με την πορεία της ύφεσης στις γειτονικές χώρες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v