Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Autohellas: Δεν θα πέσουν τα φετινά κέρδη

Σαφή βελτίωση οικονομικών επιδόσεων εκτιμάται ότι σημείωσε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο η Autohellas, καθώς αναμένεται να εμφανίσει κέρδη, έναντι ζημιών που είχε σημειώσει κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Autohellas: Δεν θα πέσουν τα φετινά κέρδη
Σαφή βελτίωση οικονομικών επιδόσεων εκτιμάται ότι σημείωσε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο η Autohellas, καθώς αναμένεται να εμφανίσει κέρδη, έναντι ζημιών που είχε σημειώσει το αντίστοιχο διάστημα του 2008 (περίοδος χαμηλής εποχικότητας).

Αυτό ανέφεραν τα στελέχη της εισηγμένης κατά τη χθεσινή παρουσίαση του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, προσθέτοντας ότι βελτίωση επιδόσεων δεν σημειώθηκε μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες δραστηριοποίησης (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος).

Γενικότερα -και παρά τις επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση- οι πρώτες εκτιμήσεις της εισηγμένης εταιρίας μιλούν για καθαρή κερδοφορία για ολόκληρο το 2009, η οποία δεν θα υστερήσει έναντι της περυσινής.

Σημαντική επίπτωση προς την κατεύθυνση αυτή θα έχουν η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους (πτώση επιτοκίων) καθώς και η επανάληψη κάποιων έκτακτων περυσινών απωλειών.

Σε επίπεδο κύκλου εργασιών αναμένεται πτώση των πωλήσεων στη δραστηριότητα του Rent a Car (μείωση τουρισμού κ.λπ.), πλην όμως το μέγεθος αυτής αναμένεται να είναι σχετικά περιορισμένο.

Τα έσοδα από τη μακροπρόθεσμη ενοικίαση των αυτοκινήτων αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα, ενώ μειωμένα θα είναι τα κέρδη από τις πωλήσεις των αυτοκινήτων.

-Τρόπος αντίδρασης στην κρίση

Η οικονομική κρίση αλλά και η πρόσφατη απόφαση για μείωση των δασμών έχουν "παγώσει" την αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι προφανής η πώληση των μεταχειρισμένων οχημάτων του ομίλου έναντι υψηλών κερδών, όπως συνέβαινε χρόνια τώρα (εκτίμηση για κάποια κέρδη, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο όμιλος θα μειώσει φέτος δραστικά τις νέες αγορές αυτοκινήτων (ειδικότερα για το Rent a Car θα εξανεμιστούν), ενώ σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις της χρονομίσθωσης (leasing) θα επιχειρηθεί η χρονική διεύρυνση των υπαρχουσών συμφωνιών με τα ίδια αυτοκίνητα, έτσι ώστε να περιοριστεί και το κόστος για τους πελάτες.

Ειδικότερα, στο θέμα του leasing, η Autohellas έχει επιλέξει να περιορίσει τις δραστηριότητές της στους "σίγουρους" πελάτες, επιμένοντας σε εργασίες καλού περιθωρίου κέρδους που δεν επιφέρουν κινδύνους επισφαλειών.

-Αύξηση του ποσοστού

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μέσα στο 2009 να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής στην κυπριακή θυγατρική και να φθάσει το 100%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v