Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προοδευτική: Δεν καταφεύγει στο άρθρο 99

Χωρίς τη «προστασία» του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσκολίες η τεχνική εταιρία Προοδευτική. Ποντάρει σε υπεργολαβίες και απαιτήσεις από έργα εξωτερικού για ανάκαμψη.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Προοδευτική: Δεν καταφεύγει στο άρθρο 99
Χωρίς τη «προστασία» του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσκολίες η τεχνική εταιρία Προοδευτική.

Η ανάληψη υπεργολαβιών στα μεγάλα οδικά αυτοχρηματοδοτούμενα έργα από τη μια πλευρά και η διαφαινόμενη καταβολή αποζημιώσεων από συμβάσεις που είχε αναλάβει σε Ρουμανία και Βουλγαρία από την άλλη, δίνουν το περιθώριο στην εισηγμένη να ανακάμψει σταδιακά χωρίς να χρειαστεί να αιτηθεί την ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 99, κάτι που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν προς το παρόν οι κατασκευαστικές Αφοί Μεσοχωρίτη, ΔΙΕΚΑΤ και Θεμελιοδομή (η τελευταία έχει ενταχθεί στο άρθρο 45 του παλαιού πτωχευτικού νόμου).

Πρόσφατα η Προοδευτική, η οποία εδώ και αρκετό διάστημα είχε μείνει χωρίς ουσιαστικό κατασκευαστικό αντικείμενο, υπέγραψε σύμβαση υπεργολαβίας ύψους 40 εκατ. ευρώ με την Τέρνα για την εκτέλεση εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση ανάλογων συμβάσεων και σε άλλα έργα παραχώρησης.

Σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές καταλήξουν σε συμφωνία, η Προοδευτική θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό για το μέγεθός της αντικείμενο εργασιών, ικανό να την «κρατήσει» στην κατασκευαστική αγορά για τα προσεχή δύο - τρία χρόνια και να τη βοηθήσει να ξεπεράσει σταδιακά τα προβλήματα.

«Ανάσα» και από τις απαιτήσεις έργων εξωτερικού

Καθοριστικό, όμως, ρόλο στην ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης εκτιμάται πως θα παίξει και η καταβολή των απαιτήσεων που έχει η Προοδευτική για έργα που ανέλαβε σε Ρουμανία και Βουλγαρία και η εκτέλεση των οποίων διεκόπη με υπαιτιότητα των τοπικών αρχών.

Οι διεκδικήσεις της εισηγμένης για τα έργα αυτά ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ και η διοίκησή της υποστηρίζει πως η εκκρεμότητα πρόκειται να διευθετηθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Προοδευτική, σημειώνεται πως στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2009 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ανέρχονταν στις 775 χιλιάδες ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες μειώθηκαν σημαντικά χάρη στη πώληση του ποσοστού που διέθετε η εισηγμένη στο έργο της Γέφυρας Ρίου – Αντίρριου, διαμορφώνονταν στα τέλη του 2008 στα 3,4 εκατ. ευρώ έναντι 19,3 εκατ. ευρώ το 2007.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Προοδευτικής κινείται πλέον στο επίπεδο των 30 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από ένα χρόνο ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως εξαιτίας της έλλειψης κατασκευαστικού αντικειμένου ο τζίρος της εισηγμένης συρρικνώθηκε πέρυσι στα 6,5 εκατ. ευρώ (από 26,6 εκατ. ευρώ το 2007), ενώ παράλληλα διευρύνθηκαν οι προ φόρων ζημιές στα 11 εκατ. ευρώ έναντι των 2 εκατ. ευρώ το 2007.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v