Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωσύμβουλοι: Με ενισχυμένα μεγέθη το Q1

Ενισχυμένα μεγέθη αναμένεται να παρουσιάσει ο όμιλος Ευρωσύμβουλοι στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, παρά το κλίμα της γενικότερης ύφεσης. Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στη ΓΣ μέρισμα 0,12 λεπτά ανά μετοχή.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ευρωσύμβουλοι: Με ενισχυμένα μεγέθη το Q1
Ενισχυμένα μεγέθη αναμένεται να παρουσιάσει ο όμιλος της Ευρωσύμβουλοι στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, παρά το κλίμα της γενικότερης ύφεσης.

Η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων μέρισμα 0,12 λεπτά ανά μετοχή για τη χρήση του 2008, ενώ έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για τη σύσταση του PPP Fund για την ανάληψη έργων ΣΔΙΤ τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, η Ευρωσύμβουλοι θα παρουσιάσει στο πρώτο τρίμηνο αυξημένες πωλήσεις τόσο σε ενοποιημένο όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Πέρσι στο αντίστοιχο διάστημα ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 4,076 εκατ. ευρώ, ενώ της μητρικής εταιρίας ήταν 3,801 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά αναμένεται να είναι αξιόλογα ενισχυμένα φέτος.

Μπορεί το έτος να ξεκίνησε με κακούς οιωνούς, λόγω της κρίσης, ωστόσο, ήδη έχουν ενεργοποιηθεί αρκετά έργα που προσδοκάται να καταλήξουν σε συμβάσεις, πράγμα το οποίο επιτρέπει την εκτίμηση ότι και το σύνολο της χρονιάς για την Ευρωσύμβουλοι θα κινηθεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς αύξησης.

Στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, στην οποία η διοίκηση της εταιρίας θα προτείνει μέρισμα 0,12 λεπτά, έναντι 0,08 λεπτά του 2007. Ήδη, πέρσι τον Οκτώβριο δόθηκε προμέρισμα 0,08 λεπτά έναντι του συνολικού μερίσματος της προηγουμένης χρήσης.

Η διοίκηση της Ευρωσύμβουλοι είναι σε προχωρημένες συζητήσεις αυτόν τον καιρό για την ανεύρεση εταίρων, προκειμένου να συσταθεί από κοινού το PPP Fund, που θα διεκδικήσει έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και τη Βαλκανική. Οι συζητήσεις γίνονται με εν δυνάμει εταίρους από την Ελλάδα, μία διεθνή τράπεζα, αλλά και τις ΗΠΑ. Εκτιμάται από τη διοίκηση της εταιρίας ότι οι συζητήσεις αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον επόμενο μήνα, οπότε θα γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις.

Μετά από «πάγωμα» μερικών μηνών για τη σύσταση του Fund, εκτιμήθηκε ότι το σημερινό timing είναι θετικό, καθώς έχουν εντοπισθεί ώριμα έργα κυρίως στη Βαλκανική, με πρώτη προτεραιότητα την Τουρκία, στον τομέα της υγείας. Έργα όμως έχουν εντοπισθεί και στη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία.

Παράλληλα με το στόχο αυτό η Ευρωσύμβουλοι αναμένει και τη δημοσιοποίηση, πιθανόν εντός του Ιουνίου, της δεύτερης προκήρυξης για το πρόγραμμα «Ελευθώ», που αφορά στην υποστήριξη επιστημονικών και τεχνολογικών Πάρκων και Θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων. Στόχος της Ευρωσύμβουλοι είναι η ενίσχυση των υπό διαχείριση επιχειρηματικών κεφαλαίων της Θερμοκοιτίδας i4G, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, με την είσοδο 8-10 νέων συμμετοχών.

Αντίθετα, η πρόθεση της να προχωρήσει στην ίδρυση Venture Capital προς το παρόν «παγώνει», καθώς δεν θεωρείται ευνοϊκό το γενικότερο περιβάλλον, ενώ δεν υπάρχουν και ώριμες επιχειρηματικές περιπτώσεις.

Στους στόχους που έχουν τεθεί για φέτος είναι η πλήρης ανάπτυξη του δικτύου στο εξωτερικό, από την οποία αναμένονται υπεραξίες από την προώθηση του αναπτυξιακού πλάνου στην 4ετία 2009-2012.

Σε αυτό το πλαίσιο η είσοδος στην Euroconstaltants International στρατηγικού εταίρου την οποία επιδιώκει η μητρική εταιρία θεωρείται ότι δεν μπορεί να προωθηθεί πριν από το 2011, έως ότου, δηλαδή, έχει να επιδείξει σημαντικά μεγέθη και έργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v