Ικτίνος: Έμφαση στις επενδύσεις ενέργειας

Στον τομέα της ενέργειας ποντάρει η Ικτίνος για την άμεση βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών, καθώς μόνο από τα δύο πρώτα αιολικά πάρκα που θα θέσει σε λειτουργία εκτιμά πως θα εξασφαλίσει έσοδα 5,5 εκατ. ευρώ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ικτίνος: Έμφαση στις επενδύσεις ενέργειας
Στον τομέα της ενέργειας ποντάρει η εισηγμένη μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος Ελλάς για την άμεση βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών, καθώς μόνο από τα δύο πρώτα αιολικά πάρκα που θα θέσει σε λειτουργία (το πρώτο στα τέλη 2009 - αρχές 2010 και το επόμενο έναν χρόνο αργότερα) εκτιμά πως θα εξασφαλίσει έσοδα της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 25% του τζίρου που εμφανίζει σήμερα η Ικτίνος Ελλάς.

Φέτος η εισηγμένη, λόγω της κρίσης στην οικοδομή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν αναμένει ενίσχυση του κύκλου εργασιών ούτε των κερδών της. Αντίθετα, η διοίκησή της θεωρεί πιθανότερο το σενάριο να υπάρξει οριακή κάμψη στις οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης.

Την εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται, εξάλλου, η πορεία του τζίρου και της κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου του 2009. Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2009 εμφανίζεται μειωμένος κατά 20% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ μείωση καταγράφεται και στην κερδοφορία.

Ωστόσο, οι επικεφαλής της Ικτίνος Ελλάς θεωρούν πως σταδιακά οι απώλειες θα περιοριστούν και στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης η υστέρηση των μεγεθών σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά θα είναι μικρή. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα το σύνολο των εσόδων της εισηγμένης προέρχεται από την παραγωγή και εμπορία προϊόντων μαρμάρου και γρανιτών, δραστηριότητα που φέτος εμφανίζει κάμψη κυρίως σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στο εσωτερικό εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού ανεγέρσεων νέων κατοικιών.

"Τρέχει" τα αιολικά πάρκα

Προκειμένου να περιορίσει την εξάρτησή της από τον τομέα βιομηχανίας - εμπορίου (εξόρυξη, επεξεργασία και διάθεση προϊόντων μαρμάρου) η Ικτίνος Ελλάς τα τελευταία χρόνια επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων, αγοράζοντας έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων στον όρμο Φανερωμένης στη Σητεία της Κρήτης και προωθώντας -σε συνεργασία πλέον με τον επενδυτικό οίκο της Dolphin Capital Investors- την ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού συγκροτήματος (ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, γκολφ, μαρίνα, spa, συνεδριακό κέντρο κ.ά.).

Ωστόσο, οι διαδικασίες για την έκδοση των απαραίτητων αδειών προχωρούν με αργό ρυθμό, γεγονός που οδήγησε την Ικτίνος Ελλάς στην απόφαση να δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα και στον τομέα της ενέργειας.

Έτσι, στα τέλη του 2007 η εισηγμένη εξαγόρασε την εταιρεία ΙΔΕΗ Α.Ε., μέσω της οποίας προωθεί την ανάπτυξη και λειτουργία αιολικών πάρκων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του πρώτου έργου που αφορά σε αιολικό πάρκο ισχύος 19,80 MW στην περιοχή Μεγαλοβούνι του δήμου Νικηφόρου Δράμας, συνολικού ύψους επένδυσης 35 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω έργο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2010 και θα αποφέρει στην εισηγμένη εταιρεία ετήσια έσοδα της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ.

Το προσεχές διάστημα η Ικτίνος Ελλάς υπολογίζει πως θα εξασφαλίσει την άδεια εγκατάστασης και για το δεύτερο αιολικό πάρκο στον δήμο Νικηφόρου Δράμας, ισχύος 8 MW, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η κατασκευή του, με στόχο αυτό να αρχίσει την παραγωγή ενέργειας στα τέλη του επόμενου έτους. Από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας του δεύτερου αυτού πάρκου η εισηγμένη εταιρία υπολογίζει έσοδα της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως η Ικτίνος Ελλάς προτίθεται να προωθήσει μέσα στην επόμενη τριετία μια σειρά νέα αιολικά πάρκα ανά την Ελλάδα, συνολικής ισχύος 150 - 200 MW.

---Ο εξορυκτικός κλάδος

Πάντως, μέχρι να αρχίσει η εισροή εσόδων από τις επενδύσεις στην ενέργεια, η Ικτίνος Ελλάς θα συνεχίσει να ενισχύει τον εξορυκτικό - βιομηχανικό της κλάδο με νέες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η εισηγμένη υλοποιεί σήμερα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού στα λατομεία Καβάλας και Θάσου καθώς και στη μονάδα επεξεργασίας ογκομαρμάρων στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως παρά τη μείωση των καθαρών κερδών της Ικτίνος Ελλάς για την οικονομική χρήση του 2008 (κατά περίπου 16% σε σχέση με το 2007), το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας έχει αποφασίσει να εισηγηθεί στην επικείμενη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή για το 2008, ποσό ίδιο με εκείνο που διανεμήθηκε και πέρυσι στους μετόχους της επιχείρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v