Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλουμύλ: Εξετάζει απορρόφηση της Αλουνέφ

Η εταιρική αναδιοργάνωση του ομίλου Αλουμύλ θα αποτελέσει το επόμενο βήμα της διοίκησης του στην κατεύθυνση μείωσης του λειτουργικού και παραγωγικού κόστους και επίτευξης θετικών ταμειακών ροών ώστε να μειωθεί ο δανεισμός.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Αλουμύλ: Εξετάζει απορρόφηση της Αλουνέφ
Η εταιρική αναδιοργάνωση του ομίλου Αλουμύλ θα αποτελέσει όπως όλα δείχνουν το επόμενο βήμα της διοίκησης του στην κατεύθυνση μείωσης του λειτουργικού και παραγωγικού κόστους και επίτευξης θετικών ταμειακών ροών προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός.

Ο όμιλος εμφάνισε το 2008 αύξηση του καθαρού δανεισμού και μείωση των κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) με αποτέλεσμα να μην ικανοποιεί το κριτήριο κάλυψης τόκων, έναν, δηλαδή, από τους τέσσερις αριθμοδείκτες που του έχουν οι πιστώτριες τράπεζες για δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός της ΑΛΟΥΜΥΛ ανήλθε στις 31/12/08 στα 174,8 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 37 εκατ. ευρώ.. Η εισηγμένη έχει λάβει και εγγράφως διαβεβαιώσεις από τις τράπεζες ότι δεν θα προχωρήσουν σε καταγγελία δανείων.

Παρ όλα αυτά εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η διοίκηση προτίθεται να προτείνει την διανομή με τη μορφή μερίσματος 1,9 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2008, το οποίο αντιστοιχεί σε 0,089 ευρώ ανά μετοχή. Κίνηση, η οποία έχει ήδη εισπράξει τα … βέλη του Εκηβόλου.

Προκειμένου να μειώσει το δανεισμό της η Αλουμύλ Μυλωνάς εξετάζει, πέραν από τα μέτρα μείωσης του κόστους που έχει ήδη λάβει την περίοδο της πτώσης της ζήτησης (αναγκαστικές άδειες προσωπικού μετ’ αποδοχών) και την εταιρική αναδιοργάνωση του ομίλου.

Ειδικότερα εξετάζεται τελικά το ενδεχόμενο απορρόφησης της Αλουνέφ ΑΕ από την μητρική Αλουμύλ Μυλωνάς και όχι όπως αρχικά προγραμματιζόταν η απόσχιση και απορρόφηση μόνο του κλάδου παραγωγής και επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου που βρίσκεται στην Λεύκη Ξάνθης.

Ταυτόχρονα, τον Δεκέμβριο του 2008 ιδρύθηκε νέα θυγατρική εταιρία με την επωνυμία “ALUMIL GROUP LTD” η οποία εδρεύει στην Κύπρο. Με την δημιουργία της εταιρίας αυτής ο Όμιλος στοχεύει στην φορολογικά ορθολογικότερη μετοχική διάρθρωση του. Η κίνηση προοιωνίζεται την συγκέντρωση των θυγατρικών που διατηρεί ο όμιλος στις χώρες της Ν.Α Ευρώπης κάτω από την ομπρέλα της κυπριακής holding ώστε να επιτευχθεί καλύτερη φορολογική μεταχείριση.

Τον Δεκέμβριο του 2008 ιδρύθηκε μια νέα εταιρία συμμετοχών στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχει σε νεοϊδρυόμενη εμπορική εταιρία στην περιοχή. Η νέα εταιρία έχει την μορφή κεφαλαιουχικής εταιρίας με διακριτικό τίτλο «EGYPTIAN FOR ALUMINIUM TRADE» στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας η ΑΛΟΥΜΥΛ συμμετέχει με ποσοστό 99%.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος ενέγραψε το 2008 ζημία ύψους € 467,3 χιλ. περίπου από την απομείωση της αξίας των οικοπέδων των θυγατρικών του στην Αίγυπτο (ALUMIL EGYPT FOR ALUMINIUM και ALUMIL EGYPT ACCESSORIES) λόγω μείωσης της αγοραίας αξίας τους.

Ταυτόχρονα εξετάζεται η είσοδος σε νέες αγορές με μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα, η ζήτηση για τον κλάδο της οικοδομής που επηρεάζει άμεσα την εταιρία αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο λόγω κυρίως της επιβράδυνσης στην αγορά κατοικίας.

Η πρόταση για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων που τίθεται σε συζήτηση ως μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να είναι ικανή για την αντιστροφή του κλίματος δεδομένης της αναλογίας 1 προς 4 σε σχέση με τα ιδιωτικά έργα, σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας στην έκθεση διαχείρισης που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 2008.

Για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η διοίκηση της Αλουμύλ επικαλείται τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας ότι τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ρουμανία (χώρες μέλη της Ε.Ε), ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 1,8% για το 2009 από 6,4% και 7,8% το 2008 αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v