Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Elinoil: Κερδοφόρο το α΄ τρίμηνο του 2009

Tα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας της Elinoil από ζημίες ύψους 129 χιλ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2008 ανήλθαν σε κέρδη 310 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο του 2009.

Elinoil: Κερδοφόρο το α΄ τρίμηνο του 2009
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Elinoil το α΄ τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκε σε  177 εκατ. ευρώ έναντι 195,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008, εμφανίζοντας μείωση 9,37% λόγω των σημαντικά χαμηλότερων τιμών των υγρών καυσίμων.
 
Σημειώνεται ωστόσο ότι οι πωλήσεις υγρών καυσίμων του ομίλου σε ποσοτικούς όρους εμφάνισε αύξηση 4%, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα συγκυρία και επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή πορεία της Elinoil.

Η ενίσχυση του δικτύου των πρατηρίων συνεχίστηκε με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς καθώς προστέθηκαν 27 νέα πρατήρια. Έτσι το δίκτυο της εταιρίας αριθμεί σήμερα 560 πρατήρια πανελλαδικά.

Αντίστοιχα με την ποσοτική άνοδο των πωλήσεων αυξήθηκε και το μικτό κέρδος του ομίλου (4,3%) και ανήλθε σε  12,2 εκατ. ευρώ έναντι 11,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου υποχώρησαν κατά 5,4% και διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2008.

Σημειώνεται ότι τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA του α΄ τριμήνου 2008 είχαν επηρεαστεί θετικά κατά 592 χιλ. ευρώ από την αποτίμηση αποθεμάτων, συνεπώς τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του αντίστοιχου διαστήματος του 2009 αυξήθηκαν κατά 31% έναντι του α΄ τριμήνου του 2008.

Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (EBIT) ανήλθαν σε  0,9 εκατ. ευρώ έναντι  1,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τέλος, αναστροφή σημείωσαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου (EBT), τα οποία διαμορφώθηκαν σε κέρδη 396 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 172 χιλ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2008, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) από ζημίες ύψους 129 χιλ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2008 ανήλθαν σε κέρδη 310 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Σημαντική ενίσχυση παρουσίασε και η κεφαλαιακή βάση του ομίλου, μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα, η πτώση των τιμών των καυσίμων επέδρασε ευεργετικά στον ισολογισμό της Elinoil, μειώνοντας τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και συνεπώς και τον τραπεζικό δανεισμό.
 
Η Elinoil παρακολουθεί τις πολύ σημαντικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών και εκμεταλλευόμενη τις υποδομές, την οργάνωσή της αλλά και την ισχυρή κεφαλαιακή της διάρθρωση στοχεύει στην ενίσχυση των μεριδίων της μέσω ισχυρής οργανικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πιο σημαντικές κινήσεις εφόσον παρουσιαστούν οι ανάλογες ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v