Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤΕΡ: Συντήρηση δυνάμεων εν μέσω κρίσης

Δυνάμεις για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση που διέρχεται ο κατασκευαστικός κλάδος κρατά η ΕΚΤΕΡ, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τα έξοδά της, διεκδικώντας μόνο έργα που μπορούν να της αποφέρουν κέρδη.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΚΤΕΡ: Συντήρηση δυνάμεων εν μέσω κρίσης
Δυνάμεις για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση που διέρχεται ο κατασκευαστικός κλάδος και γενικότερα η οικονομία κρατά η εισηγμένη ΕΚΤΕΡ, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τα έξοδά της, διεκδικώντας μόνο έργα που μπορούν να της αποφέρουν κέρδη και εκτελώντας χωρίς περιττό κόστος τις συμβάσεις που έχει αναλάβει.

Παράλληλα, επιδιώκει να ενισχύσει τη ρευστότητά της μέσω της πώλησης του συγκροτήματος κατοικιών που ανεγείρει στην περιοχή του Νέου Φαλήρου, προσφέροντας σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές -ακόμη και από 1.700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο- τα νεόδμητα διαμερίσματα.
 
"Σύμμαχος" της εισηγμένης στη δύσκολη αυτή περίοδο είναι το σχετικά χαμηλό ύψος των δανειακών της υποχρεώσεων, οι οποίες στα τέλη του 2008 διαμορφώνονταν στα 13,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες είναι τα 7,3 εκατ. ευρώ.

Η συρρίκνωση της οικοδομικής -δημόσιας και ιδιωτικής- δραστηριότητας, τομέας όπου κυρίως ειδικεύεται η ΕΚΤΕΡ, έχει ως αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εισηγμένης να έχει περιοριστεί πολύ και σήμερα να μην ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Τα δύο σημαντικότερα υπό εκτέλεση έργα που διαθέτει αυτήν τη στιγμή η εταιρία αφορούν στην ανέγερση των νοσοκομείων του Πολύγυρου Χαλκιδικής και του Αγρινίου. Ωστόσο η ΕΚΤΕΡ, σύμφωνα με τη διοίκησή της, δεν μπαίνει στη λογική της ανάληψης έργων που προφανώς δεν θα της εξασφαλίσουν έστω και ένα μικρό κέρδος.

Έτσι, στους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχει η εισηγμένη υποβάλλει προσφορές που εκτιμά πως δεν θα της προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα φαινομενικά θα επιλύσουν. Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής η ΕΚΤΕΡ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα αφού τα περιθώρια κέρδους είναι μεγαλύτερα.

Ήδη συμμετέχει σε συνολικά δώδεκα διαγωνισμούς έργων σύμπραξης, σε συνεργασία κυρίως με την Αγροτική Τράπεζα και τις τεχνικές εταιρίες Έδραση Χ. Ψαλλίδας, ΕΡΕΤΒΟ και Νόστος.

--- Σπίτια με έκπτωση 15%

Ελπίδες για εξασφάλιση εσόδων, τα οποία θα τη στηρίξουν στη δύσκολη αυτή περίοδο, διατηρεί η εισηγμένη και από την πώληση των 42 διαμερισμάτων που κατασκευάζει στο Νέο Φάληρο, συγκρότημα που θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2009.

Εξαιτίας της απουσίας ενδιαφέροντος για την απόκτηση ακινήτων και προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές, έχει μειώσει το τελευταίο διάστημα τις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων που ανεγείρει. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της, αυτή τη στιγμή οι κατοικίες του συγκροτήματος προσφέρονται σε τιμές που είναι χαμηλότερες έως και 15% σε σχέση με εκείνες της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ξεκινά από τα 1.700 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2.200 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και τον όροφο όπου βρίσκεται το κάθε διαμέρισμα.

Προς το παρόν έχουν πουληθεί τρία διαμερίσματα, ενώ η ΕΚΤΕΡ εκτιμά πως όταν αρχίσει η χορήγηση στεγαστικών δανείων από τα τραπεζικά ιδρύματα το αγοραστικό ενδιαφέρον θα τονωθεί. Σημειώνεται πως η επένδυση στο Νέο Φάληρο ανέρχεται στα 6,5 εκατ. ευρώ και με τις τιμές στις οποίες σήμερα πουλά τα διαμερίσματα η εταιρία υπολογίζει σε περιθώριο κέρδους της τάξεως του 5%.

--- Μέρισμα 5 λεπτών

Σχετικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών της για το 2009, η διοίκησή της εκτιμά πως υπό τις παρούσες συνθήκες ο τζίρος και τα κέρδη της δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά σε σχέση με την παρελθούσα χρήση.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η εισηγμένη είχε εμφανίσει κύκλο εργασιών 12,6 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 1,5 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2008 το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤΕΡ θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που είναι ίδιο με εκείνο που διανεμήθηκε τον προηγούμενο χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως η εταιρία των κ. Γιάννη Καβέτσου, Αθανάσιου Σίψα και Κωνσταντίνου Στούμπου (ελέγχουν την εισηγμένη μέσω της Νικίας Α.Ε.) υπέβαλε πρόσφατα στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ την αίτηση για επανάκριση του εργοληπτικού της πτυχίου και την επανακατάταξή της στην 6η τάξη του ΜΕΕΠ.

Τον επόμενο χρόνο επανάκριση θα ζητήσει και η θυγατρική Ιφικλής ΑΤΕ, η οποία σήμερα διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 3ης τάξης και δεν αποκλείεται να το αναβαθμίσει.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v