Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΑ: Deals και "ειδήσεις" για 6 εισηγμένες

Τι βλέπουν για φέτος και τι σχεδιάζουν στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον οι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά εταιρίες Mastiha Shop, Envitec, Optronics, Κρητών Άρτος, Doppler και Βιοϊατρική.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΕΝΑ: Deals και ειδήσεις για 6 εισηγμένες
Τι βλέπουν για φέτος και τι σχεδιάζουν στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον οι εταιρίες Mastiha Shop, Envitec, Optronics, Κρητών Άρτος, Doppler και Βιοϊατρική.

Με μεγάλο ενδιαφέρον διεξήχθη χθες η πρώτη φάση των παρουσιάσεων των εταιριών της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, όπου οι εισηγμένες αναφέρθηκαν στις περυσινές τους οικονομικές επιδόσεις, στη φετινή τους πορεία και στους επιδιωκόμενους στόχους.

Mastiha Shop: αναζητείται "σύμμαχος" για το εξωτερικό

Σε διαδικασία αναζήτησης φορέα που θα συνδράμει στη στρατηγική ανάπτυξη της εισηγμένης εταιρίας στο εξωτερικό βρίσκεται η Mediterra (Mastiha Shop). Συγκεκριμένα, η εισηγμένη προτίθεται να αναθέσει σε γραφείο του εξωτερικού την αξιολόγηση του concept έτσι ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσαρμογές και στη συνέχεια να αναζητηθεί σύμμαχος, ο οποίος θα συμβάλει στην ανάπτυξη των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Κατά τα λοιπά -και παρά τις επιπτώσεις από τη γενικότερη οικονομική κρίση- η εισηγμένη συνεχίζει τη διεύρυνση του αριθμού των καταστημάτων της (αναμένονται δύο ακόμη στο εξωτερικό μέσα στο καλοκαίρι) και κυρίως το λανσάρισμα δεκάδων νέων προϊόντων από μαστίχα. Συγκεκριμένα, φέτος θα λανσαριστούν 50 νέα προϊόντα (20 στα καλλυντικά, 8 στα βιολογικά, 12 στα gourmet και 10 σε άλλες κατηγορίες).

Τα νέα προϊόντα θεωρούνται υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ενώ επίσης θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα του δικτύου διανομής της εισηγμένης.

Envitec: προς ΑΜΚ για διασπορά

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με κύριο στόχο τη διεύρυνση της διασποράς των μετοχών της προτίθεται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο η Envitec.

H εισηγμένη εταιρία συγκαταλέγεται σε αυτές που εισήλθαν πρώτες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., χωρίς όμως να αντλήσει κεφάλαια λόγω προϋπάρχουσας διασποράς. Σήμερα οι τρεις βασικοί μέτοχοι ελέγχουν το 89,6% του συνόλου των μετοχών, ενώ ένα σημαντικό μέρος του free float (10,38%) το κατέχουν εργαζόμενοι και συνεργάτες.

Η εισηγμένη αναλαμβάνει έργα βιολογικού καθαρισμού και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, ενώ παράλληλα διαθέτει αιολικά πάρκα στην Κρήτη, συνολικής ισχύος 17 MW (περίπου το 11% του συνολικού κύκλου εργασιών).

Το 2008 η Envitec σημείωσε κύκλο εργασιών ελαφρά ανώτερο των 35 εκατ. ευρώ και κέρδη γύρω στα 11 εκατ. ευρώ (1,11 ευρώ ανά μετοχή). Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρίας, κ. Δημήτρη Δρούγκα, το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανέρχεται γύρω στα 60 εκατ. ευρώ και οι φετινές επιδόσεις δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Envitec έχει το ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, με στόχο εταιρίες όπως η εισηγμένη όχι μόνο να κατασκευάζουν τις μονάδες καθαρισμού αλλά και να τις λειτουργούν. Κι αυτό γιατί σήμερα αρκετοί δήμοι αδυνατούν να λειτουργήσουν τις μονάδες.

Στο κομμάτι των εναλλακτικών πηγών ενέργειας η Envitec έχει σε εκκρεμότητα αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα άνω των 10 MW και για αιολικά πάρκα άνω των 160 MW.

Optronics: συζητήσεις με φόντο κοινοπρακτικά σχήματα

Στις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στον τομέα οπτικών ινών και κυρίως στο πρόγραμμα Fiber To The Home (FTTH) εστιάζει τις προοπτικές ανάπτυξης της Optronics ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιώργος Παπαστεργίου, ενώ το ύψος του προγράμματος υπολογίζεται σε 2,1 δισ. ευρώ στην πράξη θα είναι μεγαλύτερο λόγω του εξοπλισμού που θα χρειαστούν περίπου 750.000 νοικοκυριά και 400.000 επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαστεργίου υποστηρίζει: "Η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου προγράμματος θα απαιτήσει λειτουργικούς και χρηματοδοτικούς πόρους. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το υπάρχον δυναμικό στον κλάδο δεν επαρκεί και θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ. Εμείς ως Optronics έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ πολύ σημαντικό είναι το ότι έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα στην Καρδίτσα.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοοικονομικό κομμάτι, είμαστε σε επαφή και αναζητούμε συνεργασίες για κάποιου είδους consortia, προκειμένου να αναλάβουμε τέτοιου ύψους έργα".

Η Optronics διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων 2,4 εκατ. ευρώ και συμμετέχει σε διαγωνισμούς 4,1 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερος ανταγωνιστής της είναι η Intrakat του ομίλου Intracom.

Κρητών Άρτος: κάτω οι τιμές, στάσιμα τα κέρδη

Σημαντική άνοδο πωλήσεων, πλην όμως στάσιμα καθαρά κέρδη, αναμένει για φέτος η Κρητών Άρτος. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη αναμένει για φέτος αύξηση πωλήσεων από τα 4,04 στα 4,85 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 312 χιλ. έναντι 309 χιλ. πέρυσι.

Η αναντιστοιχία μεταξύ πωλήσεων και κερδών οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών (γύρω στο 8%) στην οποία υποχρεώθηκαν οι εταιρίες του κλάδου έπειτα από πιέσεις που τους άσκησαν τα super markets σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Η Κρητών Άρτος παράγει κυρίως για λογαριασμό super markets παξιμάδια, κριτσίνια και βουτήματα, ενώ γύρω στο 20% των πωλήσεών της εξάγεται. Τα προϊόντα της είναι τόσο επώνυμα όσο και ιδιωτικής ετικέτας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, κ. Εμμ. Δαμιανάκη, η αγορά των κρητικών παξιμαδιών κυμαίνεται γύρω στα 25 εκατ. ευρώ και μέχρι το 2012 ο τζίρος αυτός θα μπορούσε να διπλασιαστεί και έτσι η εισηγμένη να καρπωθεί το κομμάτι που της αναλογεί.

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν στο εξωτερικό, με την Κρητών Άρτος να προσεγγίζει αλυσίδες προκειμένου να προσφέρει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Απώτερος στόχος της εταιρίας είναι μέσα στα επόμενα 2 - 3 χρόνια να ενισχύσει το δίκτυο πωλήσεών της στο εξωτερικό και να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της (μέσω είτε παραγωγής είτε εμπορίας) ώστε να προσφέρει κρητικές γεύσεις σε κρασί, λάδι, αρωματικά φυτά κ.λπ.

Ο κ. Δαμιανάκης υποστηρίζει: "Η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής μας δεν οφείλεται μόνο στην περιορισμένη διασπορά αλλά και στο γεγονός ότι μέρος αυτής κατέχεται από εργαζομένους, συνεργάτες και φίλους που επιλέγουν να μη ρευστοποιήσουν. Εμείς, από την πλευρά μας, θα πρέπει πρώτα να πείσουμε το επενδυτικό κοινό ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα και στη συνέχεια -σε 2 ή 3 χρόνια- να προχωρήσουμε σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, προκειμένου να διευρυνθεί και η διασπορά".

Doppler: στροφή στο εξωτερικό για να μειωθεί η πτώση

Σε σημαντική υποχώρηση πωλήσεων υποχρεώνεται φέτος η Doppler (παραγωγή συστημάτων ανελκυστήρων) στην εγχώρια αγορά κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης που παρατηρείται στην οικοδομική δραστηριότητα. Αντίθετα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ. Σταύρο Σταυρόπουλο, μέσω συντονισμένων ενεργειών η εισηγμένη κατάφερε να διεισδύσει πολύ περισσότερο στις διεθνείς αγορές και να αυξήσει τις εξαγωγές της.

Συνολικά, οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν περισσότερο από 20% (μείωση όμως υποχρεώσεων προς τράπεζες).

Επίσης, στα αμυντικά όπλα της Doppler συγκαταλέγεται και η προσφορά νέων προϊόντων, που είτε παράγει η ίδια, είτε συνεργάζεται με ξένους οίκους. Έτσι, προσφέρονται νέα προϊόντα, ή επίσης καθετοποιείται η παραγωγική διαδικασία με την παραγωγή προϊόντων που παράγονται αντί να εισάγονται.

Για το υπόλοιπο της χρήσης δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη αναστροφή στην εγχώρια αγορά, ωστόσο οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξάνονται μήνα με τον μήνα, με τους πελάτες μέσα στο τελευταίο εξάμηνο να έχουν ανεβεί από τους 35 στους 60 (η άνοδος των εξαγωγών αναμένεται εντονότερη κατά τους επόμενους μήνες). Έτσι, τον Μάιο, οι εξαγωγές ανήλθαν στο 47% των συνολικών πωλήσεων, έναντι του 33% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Στόχος της Doppler είναι να ανεξαρτητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική αγορά και να βγει ισχυρότερη όταν τελειώσει η κρίση.

Βιοϊατρική: "βλέπει" βελτίωση εσόδων 23%

Άνοδο οικονομικών επιδόσεων προβλέπει για φέτος ο όμιλος Βιοϊατρικής και Ρομποτικής Τεχνολογίας, καθώς αναμένει για φέτος άνοδο πωλήσεων από τα 12,2 στα 15 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών από το 1,96 στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος διαθέτει τη γενική κλινική Doctors’ Hospital που έχει εκσυγχρονίσει, δουλεύει με πλήρη παραγωγική δυναμικότητα και επίκειται η επέκτασή σε όμορο ακίνητο. Η παραδοσιακή ωστόσο δραστηριότητα της εισηγμένης είναι η εμπορία ιατρικών υλικών, εργαλείων, μηχανημάτων και αναλωσίμων, με έμφαση την πάθηση της παχυσαρκίας. Στόχος είναι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων στον χώρο της γαστρεντερολογίας, της ουρολογίας, της ορθοπεδικής κ.λπ.

Το σύνολο των επενδύσεων της διετίας 2009 - 2010 υπολογίζεται σε 7 εκατ. ευρώ (3,6 εκατ. σε διαγνωστικό εξοπλισμό και 3,4 εκατ. για την ανακαίνιση της υφιστάμενης κλινικής, επέκτασή της σε παρακείμενο οικόπεδο κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Βιοϊατρικής, κ. Γεράσιμο Χαλκιώτη, οι επενδύσεις αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς νέα αύξηση κεφαλαίου, αλλά από κεφάλαια που αντλήθηκαν ήδη από το χρηματιστήριο, από επανεπένδυση κερδών και από πιθανό δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v