Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΛΚΟΡ: Στόχος η μείωση του δανεισμού το 2009

Η βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης, η διατήρηση θετικών ταμιακών ροών και η περαιτέρω μείωση του δανεισμού αποτελούν την κύρια προτεραιότητα της ΧΑΛΚΟΡ για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σημερινή Γ.Σ..

ΧΑΛΚΟΡ: Στόχος η μείωση του δανεισμού το 2009
Η βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης, η διατήρηση θετικών ταμιακών ροών και η περαιτέρω μείωση του δανεισμού αποτελούν την κύρια προτεραιότητα της ΧΑΛΚΟΡ για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σημερινή Γ.Σ..

Μεταξύ άλλων θεμάτων εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2008 σε εταιρικό και ενοποιημένο επίπεδο με τις σχετικές εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ορκωτών Ελεγκτών.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε από τη Διοίκηση της ΧΑΛΚΟΡ παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ομίλου, των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2008 καθώς και των προοπτικών του για το 2009.

Οι εκπρόσωποι της εταιρίας τόνισαν ότι η Χαλκόρ, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στην εγχώρια και Ευρωπαϊκή αγορά, και συγκεκριμένα την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, ο όγκος πωλήσεων συγκρατήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2007 σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 2,5%, αυξάνοντας όμως τα μερίδια αγοράς που κατείχε σε Ελλάδα και Δ. Ευρώπη.

Συγκεκριμένα αναφορικά με τα αποτελέσματα της χρήσης 2008, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε ευρώ 1.200 εκατ. έναντι ευρώ 1.370 εκατ. το 2007 μειωμένος κατά 12,4%. Η εξαγωγική δραστηριότητα του ομίλου στην οποία και είναι επικεντρωμένη η περαιτέρω ανάπτυξη, αποτέλεσε το 77% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.

Σε επίπεδο κερδοφορίας τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν πτώση κατά 96% και ανήλθαν σε ευρώ 4 εκατ. ενώ τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν το 2008 σε ζημιές ευρώ 48,2 εκατ. ή ευρώ 0,476 ανά μετοχή έναντι κερδών ευρώ 20 εκατ. το 2007.

Η πτώση των αποτελεσμάτων, όπως τονίστηκε, οφείλεται στην εφάπαξ υποτίμηση των αποθεμάτων κατά ευρώ 78,6 εκατ. λόγω της πρωτοφανούς και ραγδαίας κάμψης των τιμών του χαλκού και του ψευδαργύρου, στις υψηλές τιμές άλλων παραγωγικών συντελεστών, στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα καθώς και στις δυσλειτουργίες στα βασικά λιμάνια της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε αναφορά στις σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις που διαθέτει ο Όμιλος σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς επίσης και στην ποικιλία των προϊόντων που παράγει αλλά και στο εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεών του.

Αναφορά έγινε και στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου κατά τα επόμενα χρόνια, ο οποίος κατά το 2008 πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους ευρώ 47 εκατ. Οι επενδύσεις είναι προσανατολισμένες στην παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη βελτίωση του κόστους παραγωγής.

Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ως στόχος πλέον έχει τεθεί η συνέχιση του επενδυτικού πλάνου με εκείνες μόνο τις επενδύσεις που εκτιμάται ότι είναι απολύτως απαραίτητες για τη βελτίωση - ανανέωση του υφιστάμενου εξοπλισμού.

Κλείνοντας την παρουσίαση, έγινε αναφορά στα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2009 τα οποία επηρεάστηκαν από τις αρνητικές οικονομικές συνθήκες τόσο σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, όπου παρατηρείται κάμψη της ζήτησης σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων.

Σχετικά με τις προοπτικές για την τρέχουσα χρήση και δεδομένων των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν, ο Όμιλος ΧΑΛΚΟΡ θα συνεχίσει να εφαρμόζει το στρατηγικό του σχεδιασμό που συνίσταται στη βελτίωση του κόστους παραγωγής, στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας υποκείμενων σε μικρή ή καθόλου υποκατάσταση καθώς και στην ενίσχυση της δραστηριότητάς του εκτός Ελλάδας, σε νέες αγορές που δε δραστηριοποιούνταν έως τώρα.

Παράλληλα με τα ανωτέρω, η βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης, η διατήρηση θετικών ταμιακών ροών και η περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού αποτελούν την κύρια προτεραιότητα για το τρέχον έτος.

---Αποφάσεις Γ.Σ.

Εγκρίθηκε η εκλογή ως προσωρινών συμβούλων του κ. Περικλή Σαπουντζή (στις 2.9.2008), σε αντικατάσταση του αποχωρήσαντος κ. Μενέλαου Τασόπουλου και του κ. Ευτύχιου Κοτσαμπασάκη (στις 12.3.2009), σε αντικατάσταση του αποχωρήσαντος κ. Κων/νου Κασωτάκη.

Αποφασίστηκε, η τροποποίηση του άρθρου 11 παρ.1 του Καταστατικού της εταιρίας περί του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Εφεξής το Διοικητικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τρία (3) κατ' ελάχιστο, μέχρι δέκα πέντε (15) μέλη κατ' ανώτατο όριο, τα οποία εκλέγονται με θητεία ενός (1) έτους από την Γενική Συνέλευση. 

Εκλέχθηκαν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με θητεία ενός (1) έτους, οι εξής:
1.Θεοδόσιου Παπαγεωργόπουλου
2. Νικόλαο Κουδούνη
3. Γεώργιο Πασσά
4. Ανδρέα Κυριαζή, ανεξάρτητο μέλος
5. Ευστάθιο Στρίμπερ, ανεξάρτητο μέλος
6. Κωνσταντίνο Μπακούρη
7. Χρήστο - Αλέξη Κομνηνό
8. Ανδρέα Κατσάνο
9. Ευτύχιο Κοτσαμπασάκη
10. Περικλή Σαπουντζή
11. Αναστάσιο Κασάπογλου

Η θητεία των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αρχίζει από την επόμενη της εκλογής τους και λήγει την ημέρα σύγκλησης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του έτους 2010. 

Όρίστηκαν ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρίας, οι κάτωθι:
1. Γεώργιο Πασσά
2. Ανδρέα Κυριαζή, μη εκτελεστικό, ανεξάρτητο μέλος
3. Ανδρέα Κατσάνο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο