Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΒΚΑ: Πορεία καλύτερη των προβλέψεων

Στο πρώτο εξάμηνο θα εμφανίσουμε μείωση κύκλου εργασιών γύρω στο 20% - 25% και κερδοφορία προ φόρων γύρω στις 700 χιλιάδες ευρώ δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΒΚΑ, κ. Γιώργος Κρεμμύδας.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΓΕΒΚΑ: Πορεία καλύτερη των προβλέψεων
"Το 2009 μπήκε με πολλά προβλήματα για τον κλάδο και αρχικά ήμουν περισσότερο απαισιόδοξος απ’ ό,τι σήμερα. Αρχικός στόχος ήταν η Γενική Εμπορίου να αποφύγει το ζημιογόνο αποτέλεσμα σε ένα περιβάλλον πτωτικής ζήτησης και έντονου κινδύνου επισφαλειών.

Στο πρώτο εξάμηνο θα εμφανίσουμε μείωση κύκλου εργασιών γύρω στο 20% - 25% και κερδοφορία προ φόρων γύρω στις 700 χιλιάδες ευρώ". Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου κ. Γιώργος Κρεμμύδας, ο οποίος ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία "μήπως τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη".

Ο κ. Κρεμμύδας επίσης συμπλήρωσε: "Εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάποια βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τόνωση της ζήτησης στους κλάδους δραστηριοποίησης της εταιρίας στο δεύτερο μισό του έτους, ωστόσο υπάρχει ο φόβος μήπως δούμε στην αγορά τις επισφάλειες να φουντώνουν από το φθινόπωρο και μετά, καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν συνεχώς να μεταχρονολογούν τις απαιτήσεις τους.

Δύσκολο επίσης αναμένεται να είναι και το 2010, όπου όμως δεν βλέπω νέα υποχώρηση της ζήτησης, αλλά σταθεροποίησή της στα φετινά χαμηλά επίπεδα".

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της εισηγμένης εταιρίας, η Γενική Εμπορίου διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, έχει περιορίσει τις πωλήσεις σε πελάτες που ενδεχομένως να καταστούν επισφαλείς και γενικότερα έχει ασφαλίσει ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της.

Άρα, οι όποιες επισφάλειες προκύψουν στο β΄ εξάμηνο δεν αναμένεται να είναι μεγάλες. Μια πρώτη εκτίμηση για τη φετινή κερδοφορία μιλά για πτώση της τάξεως του 50%, αλλά η πρόβλεψη αυτή είναι παρακινδυνευμένη λόγω του ασταθούς κλίματος.

Το ευχάριστο επίσης για την εισηγμένη είναι ότι δεν διαθέτει μεγάλο ύψος αποθεμάτων υψηλού κόστους και έτσι δεν κινδυνεύει με μεγάλες απώλειες λόγω της απότομης πτώσης στην τιμή του χάλυβα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο κ. Κρεμμύδας δεν βλέπει το σενάριο σημαντικής ανάκαμψης της τιμής του χάλυβα (θα ωφελούσε την κερδοφορία της ΓΕΒΚΑ) ως το πιο πιθανό: "Αν και η προσφορά έχει μειωθεί, δεν νομίζω ότι η ζήτηση είναι τέτοια που να ανεβάσει σημαντικά την τιμή του μετάλλου".

---Προς εξαγορά το 2010;

Η Γενική Εμπορίου θα προσπαθήσει να βγει ενισχυμένη από την κρίση, καθώς συγκαταλέγεται στις λίγες ευρωπαϊκές εταιρίες του κλάδου που καταγράφουν φέτος κέρδη. Έτσι, εξετάζει το ενδεχόμενο κάποιας εξαγοράς ομοειδούς εταιρίας στα Βαλκάνια από το 2010. Πάντως, η μέχρι τώρα παρουσία της στη Ρουμανία είναι σαφώς περιορισμένη (προσωπικό μόλις δύο ατόμων) και η εταιρία μελετά την αγορά και είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί ενεργά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

---Μέρισμα

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Γενικής Εμπορίου ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή (0,027 ευρώ μετά την αφαίρεση της φορολογίας του 10%). Ημερομηνία αποκοπής είναι η 10η Αυγούστου, δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι τίτλων στη λήξη της συνεδρίασης της 12ης Αυγούστου και το μέρισμα θα καταβάλλεται από τις 18/8/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v