Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤΕΡ: Αναζητά έργα σε κράτη της Β. Αφρικής

Την κατασκευαστική αγορά χωρών της βορείου Αφρικής διερευνά το τελευταίο διάστημα η τεχνική εταιρία ΕΚΤΕΡ στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την εξασφάλιση νέου αντικειμένου εργασιών.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΚΤΕΡ: Αναζητά έργα σε κράτη της Β. Αφρικής
Την κατασκευαστική αγορά χωρών της βορείου Αφρικής, όπως του Μαρόκου και της Λιβύης, διερευνά το τελευταίο διάστημα η τεχνική εταιρία ΕΚΤΕΡ στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την εξασφάλιση νέου αντικειμένου εργασιών.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, οι επικεφαλής της εισηγμένης έχουν πραγματοποιήσει εσχάτως σειρά επισκέψεις στα συγκεκριμένα κράτη προκειμένου να ανιχνεύσουν τις τοπικές αγορές και ήδη έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο η ΕΚΤΕΡ να αναλάβει ως υπεργολάβος δημόσια οικοδομικά έργα.

Ωστόσο, η επιχείρηση δεν θα συνάψει καμία συμφωνία αν προηγουμένως δεν διασφαλίσει απολύτως την πληρωμή των εργασιών και σε καμία περίπτωση δεν θα ενεργήσει βιαστικά.

Η προσπάθεια της τεχνικής εταιρίας για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό έχει ουσιαστικά επιβληθεί από τη συρρίκνωση του κατασκευαστικού αντικειμένου στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της καθυστέρησης στην ανάθεση νέων δημοσίων έργων και έργων ΣΔΙΤ.

Η εισηγμένη αυτή τη στιγμή διαθέτει χαμηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά μπορεί να τη συντηρήσει για διάστημα μόλις ενός έτους.

Την ίδια στιγμή οι διαγωνισμοί για έργα ΣΔΙΤ -στα οποία εξάλλου ποντάρει η εισηγμένη λόγω της ειδίκευσής της στην εκτέλεση οικοδομικών εργασιών- προχωρούν με αργούς ρυθμούς (έχει υπογραφεί μόλις μία σύμβαση) και αυτό κάθε άλλο παρά δημιουργεί αισιοδοξία για άμεση εξασφάλιση κατασκευαστικού αντικειμένου. Σημειώνεται πως η ΕΚΤΕΡ σε κοινοπραξία με άλλες τεχνικές εταιρίες (Έδραση Χ. Ψαλλίδας, ΕΡΕΤΒΟ, Νόστος Α.Ε., ΕΛΕΡΓΟ, Κλέαρχος Ρούτσης) και συνήθως σε συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα έχει λάβει μέρος σε όλους τους διαγωνισμούς έργων ΣΔΙΤ που προκηρύχτηκαν μέχρι σήμερα.

Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας

Παρά το περιορισμένο αντικείμενο εργασιών που διαθέτει σήμερα, η ΕΚΤΕΡ δεν αντιμετωπίζει στην παρούσα χρονική στιγμή πρόβλημα ρευστότητας καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε ακολουθήσει συντηρητική στρατηγική και δεν ανοίχτηκε σε επενδύσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την οικονομική της βάση και σταθερότητα.

Έτσι, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 οι δανειακές υποχρεώσεις της -οι οποίες μάλιστα στο σύνολό τους είναι μακροπρόθεσμες- άγγιζαν τα 5,5 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις (σε προμηθευτές και συνεργάτες) ανέρχονται στα 10 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως λόγω της κρίσης και των συνθηκών ασφυξίας που επικρατούν πλέον στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά η ΕΚΤΕΡ περιόρισε κατά το δυνατόν τα έξοδά της προκειμένου να διέλθει χωρίς τραύματα τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v