Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρόπουλος: Αναζητά ευκαιρίες εξαγορών

Συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και συμφέρουσες εξαγορές επιχειρήσεων με παρεμφερή αντικείμενα αναζητά η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία κατάφερε στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου να μειώσει τον δανεισμό της.

Πετρόπουλος: Αναζητά ευκαιρίες εξαγορών
Συνεργασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και συμφέρουσες εξαγορές επιχειρήσεων με παρεμφερή αντικείμενα αναζητά η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία κατάφερε στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου να μειώσει τον δανεισμό της κατά 15% και σε ποσοστό 29% τα χρηματοοικονομικά της έξοδα.

Στην έκθεση διοίκησης που συνοδεύει τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου αφού αναφέρεται ότι υπό συνθήκες χαμηλής ορατότητας, δεν μπορούν να υπάρξουν αξιόπιστες και αντικειμενικές προβλέψεις σημειώνεται ότι η Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ θα συνεχίσει να αναζητά συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσβλέποντας σε συμφέρουσες εξαγορές

Η διοίκηση της Πετρόπουλος κρίνει ότι οι εξαγορές μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα συμφέρουσα ενέργεια, υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες, στις οποίες οι υπολογίσιμοι παίκτες της αγοράς μειώνονται σε σημαντικό βαθμό. Πάντως, αν και ο μήνας Ιούνιος, ήταν όπως προαναφέρθηκε, ενθαρρυντικός, το κλίμα αναστράφηκε εκ νέου τον Ιούλιο και η αγορά επανήλθε στα ίδια αποθαρρυντικά επίπεδα με τους αρχικούς μήνες του έτους.

Η Πετρόπουλος διατηρεί υψηλά διαθέσιμα πιστωτικά όρια τραπεζικών χρηματοδοτήσεων (στις 30/6/2009 ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ), ενώ μείωσε τον δανεισμό της κατά 15% περίπου στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου. Ειδικότερα ο δανεισμός του ομίλου υποχώρησε στις 30/6/09 στα 32,9 εκατ. ευρώ από 38,46 εκατ. ευρώ την 31η/12/2008 με αποτέλεσμα το χρηματοοικονομικό κόστος, λόγω και της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, να μειωθεί κατά 29% στο 0,9 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2008.

Η εισηγμένη εκχώρησε απαιτήσεις -χωρίς δικαίωμα αναγωγής- ύψους 7 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου, πρακτική, που τηρουμένων των αναλογιών, αναμένεται να ισχύσει και για το υπόλοιπο του έτους.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2009 οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν κατά 29% περίπου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008. Στον Τομέα των Αυτοκινούμενων Μηχανημάτων, η μείωση ήταν λίγο μικρότερη, στο 27%, ενώ στον Τομέα των Επαγγελματικών Οχημάτων η πτώση ήταν στο 29%. Στους ίδιους περίπου ρυθμούς κινήθηκαν και αντίστοιχα μεγέθη της εταιρίας.

Το μικτό κέρδος βελτιώθηκε σε επίπεδο ομίλου (20,33% έναντι 19,33% το 2008) και η ίδια περίπου εικόνα υπάρχει και σε επίπεδο εταιρίας (19,70% έναντι 19,02% το 2008) έξοδα είναι μειωμένα κατά 22% περίπου από την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Τα έξοδα προσωπικού αντιπροσωπεύουν το 45% του συνόλου των εξόδων και ο αριθμός των εργαζομένων ήταν κατά 9% μικρότερος από το 2008.

Η μέση πίστωση προς τους πελάτες ανήλθε στις 41 ημέρες το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έναντι 31 ημερών το 2008 και προβλέπεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο το δεύτερο εξάμηνο. Η διοίκηση της Πετρόπουλος αναφέρει ότι υπάρχουν ελάχιστες επισφάλειες ή αδυναμίες πληρωμής, σημειώνοντας ότι η μέση ταχύτητα κυκλοφορίας θα διαμορφωθεί στο 2,7 περίπου έναντι 3 το 2008 και είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών.

Η Πετρόπουλος προβλέπει ότι στο τέλος της χρήσης θα διαθέτει αποθέματα ύψους
περίπου 16 εκατ. (
σε αξία),  26,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008 και 21,6 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2009, ως συνέπεια της μείωσης του κύκλου εργασιών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να βοηθήσει έστω και οριακά στη βελτίωση του αποτελέσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v