Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Centric: Μείωση 10,1% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Centric στο α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης διαμορφώθηκαν στα 3,5 εκ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 10,1%.

Centric: Μείωση 10,1% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου
Τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Centric στο α' εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης διαμορφώθηκαν στα 3,5 εκ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 10,1%.

Αναλυτικότερα, συνεχή ανοδική πορεία καταγράφει η δραστηριότητα του ομίλου Centric και στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Η δυναμική αυτή πορεία του ομίλου οφείλεται στη δραστηριοποίηση στο χώρο της διαδικτυακής ψυχαγωγίας μετά την ένταξη στον όμιλο των εταιρειών SEE Sports Ltd (100%) και ECN Ltd (51%).

Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2009 διαμορφώθηκε στα ευρώ 382,8 εκατ. έναντι ευρώ 286,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2008 σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 33,4%. Η σημαντική αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη διεύρυνση της γκάμας των υπηρεσιών της δραστηριότητας της διαδικτυακής ψυχαγωγίας σε υπηρεσίες πέραν του αθλητικού στοιχηματισμού.

Το μικτό κέρδος σε ενοποιημένο επίπεδο αυξήθηκε κατά 5,2% και ανήλθε στα ευρώ 8,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2009 έναντι ευρώ 8,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στα 2,2% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 2,8% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η συμπίεση του περιθωρίου μικτού κέρδους οφείλεται στην αυξημένη συμμετοχή στη σύνθεση του κύκλου εργασιών, όπως προαναφέρθηκε, άλλων παιχνιδιών τα οποία ιστορικά λειτουργούν με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους από αυτά της κατηγορίας του αθλητικού στοιχηματισμού. Επιπροσθέτως, τα παιχνίδια αθλητικού στοιχηματισμού υστέρησαν κατά το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης λόγω απουσίας σημαντικών αθλητικών γεγονότων σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη περίοδο το 2008 όπου έλαβε χώρα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Τα λειτουργικά έξοδα σε ενοποιημένο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 43% διαμορφούμενα σε ευρώ 4,2 εκατ. έναντι ευρώ 2,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση των δαπανών προώθησης για την υποστήριξη της ανάπτυξης του κύκλου εργασιών αλλά και λόγω των δαπανών λανσαρίσματος των υπήρεσιών του ομίλου στις νέες γλώσσες που δραστηριοποιείται.

Επιπλέον, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση κατά 4,9% και ανήλθαν στα ευρώ 5,6 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2009 έναντι ευρώ 5,3 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) του ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,4% και διαμορφώθηκαν στα ευρώ 5,4 εκατ. έναντι ευρώ 5,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2009. Αναλόγως, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 15,8% και ανήλθαν στα ευρώ 5,0 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2009 έναντι ευρώ 4,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρηματοοικονομικό κόστος βελτιώνεται αισθητά, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού κατά 44% σε σχέση με την 31η.12.2008 και του κόστους κεφαλαίου, καθώς και στη συνεχιζόμενη και στο δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης μετατροπή του ομολογιακού δανείου της εταιρείας. Τέλος, τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (ΕΑΤΑΜ) διαμορφώθηκαν στα ευρώ 3,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2009 έναντι ευρώ 3,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2008 μειωμένα κατά 10,1%.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δείκτες εξέλιξης έχουν επηρεαστεί από τη λογιστική αποτύπωση της επιστροφής φόρου που αφορά τη θυγατρική εταιρία στη Μάλτα, See Sports. Συγκεκριμένα, στα άλλα έσοδα εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται ποσό ευρώ 747 χιλ. το οποίο προέρχεται από την ενοποίηση της θυγατρικής εταιρίας στη Μάλτα, See Sports Holding Ltd.
 
Το ποσό αυτό αφορά στην παροχή κινήτρου επενδύσεων που παρέχει το κράτος της Μάλτας σε ξένους επενδυτές και σύμφωνα με το οποίο επιστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση δραστηριότητας. Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα του Ομίλου έχουν επιβαρυνθεί με φόρο εισοδήματος από την ενοποίηση της συγκεκριμένης θυγατρικής ύψους ευρώ 869 χιλ.

Μη λαμβάνοντας υπόψη το εν λόγω ποσό τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα είχαν διαμορφωθεί σε ευρώ 4,8 εκατ. (μείωση 9,2%) και τα κέρδη πρό φόρων σε ευρώ 4,3 εκατ. (μείωση 1,3%).

Σταθερά ενισχυμένη διαμορφώνεται και η κεφαλαιακή διάρθρωση του ομίλου με τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται στα ευρώ 18,2 εκατ. την 30η/06/2009 έναντι ευρώ 14,9 εκατ. την 31η/12/2008, σημειώνοντας αύξηση κατά 21,7%.

Η ενίσχυση αυτή αποδίδεται τόσο στην κερδοφορία όσο και στην αύξηση κεφαλαίου από μετατροπή ομολογιών στην τρέχουσα περίοδο. Σημαντική είναι και η ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου όπως αποτυπώνεται στις θετικές ταμειακές ροές διαμορφώνοντας το υπόλοιπο των ταμειακών διαθεσίμων σε ευρώ 3,2 εκατ. την 30η/06/2009 έναντι ευρώ 2,4 εκατ. την 31η/12/2008, σημειώνοντας αύξηση κατά 33,3%.

Ο όμιλος Centric προσβλέπει στη συνεχή επέκταση των δραστηριοτήτων και συνεπώς στη συνεχή ανάπτυξη των μεγεθών της έχοντας επενδύσει στο χώρο της διαδικτυακής ψυχαγωγίας με στρατηγικό σύμμαχο την Sportingbet PLC, εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου παγκοσμίως, η οποία διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων, καθώς και την ECN LTD, η οποία κατέχει και εκμεταλλεύεται το εμπορικό σήμα VistaΒet.

Στρατηγικός στόχος της Διοίκησης είναι η συνεχής ανάπτυξη της προσφερόμενης γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και η επέκταση της δραστηριότητας είτε οργανικά είτε μέσω της απόκτησης συμμετοχής σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα διαδικτυακής ψυχαγωγίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v