Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lavipharm: Κερδοφόρο το εξάμηνο για τον όμιλο

Κέρδη έναντι ζημιών παρουσίασαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας Lavipharm στο α' εξάμηνο του 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Ανοδικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου.

Lavipharm: Κερδοφόρο το εξάμηνο για τον όμιλο
Κέρδη έναντι ζημιών εμφάνισαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας Lavipharm στο α' εξάμηνο του 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Ανοδικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Ενοποιημένος Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε Ευρώ 122,8 εκατ. έναντι Ευρώ 119,7 εκατ. το Α' Εξάμηνο του 2008. Η σημαντική συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών (-14,0%) βελτίωσε τα Λειτουργικά Αποτελέσματα του Ομίλου, τα οποία διαμορφώθηκαν σε κέρδη Ευρώ 2,6 εκατ. έναντι ζημιών Ευρώ 1,3 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ομοίως τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε Ευρώ 4,5 εκατ. έναντι Ευρώ 1,1 εκατ.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι τα Χρηματοοικονομικά Αποτελέσματα του Ομίλου είναι θετικά και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 8,98 εκατ. έναντι (Ευρώ 5,07) εκατ., καθώς συμπεριλαμβάνουν διαγραφή οφειλής της θυγατρικής εταιρείας στις ΗΠΑ Lavipharm Corp., στο πλαίσιο της οριστικής διευθέτησης δανειακών υποχρεώσεών της που έλαβε χώρα το Α' Τρίμηνο του 2009.

Κατόπιν τούτου, τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη Ευρώ 11,6 εκατ. έναντι ζημιών Ευρώ 7,6 εκατ. κατά το περσινό αντίστοιχο διάστημα, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε κέρδη Ευρώ 6,2 εκατ. έναντι ζημιών Ευρώ 5,5 εκατ..

Παράλληλα, σε επίπεδο ισολογισμού, η ανωτέρω διαγραφή οφειλής ενίσχυσε σημαντικά τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου, τα οποία αυξήθηκαν κατά 57,4% (από Ευρώ 18,4 εκατ. την 31η Δεκεμβρίου του 2008 σε Ευρώ 29,0 εκατ. την 30η Ιουνίου 2009).

Ταυτόχρονα, με τη ρύθμιση του υπολοίπου ποσού της οφειλής, μεγάλο μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στις ΗΠΑ, οι οποίες αφορούν στις καθυστερήσεις της εμπορικής διάθεσης του διαδερμικού συστήματος φαιντανύλης της Lavipharm στην αμερικανική αγορά, όπως έχουν ήδη αναφερθεί σε εκτενείς ανακοινώσεις της Εταιρείας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά, δεν ισχύει το επιχειρηματικό πλάνο (Business Plan) του Ομίλου που είχε δημοσιευτεί το 2007 και περιλάμβανε προβλέψεις μέχρι και το έτος 2010.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας Lavipharm A.E., ο Κύκλος Εργασιών παρουσίασε αύξηση και ανήλθε σε Ευρώ 29,1 εκατ. από Ευρώ 27,8 εκατ. το Α' Εξάμηνο του 2008 (+4,7%). Τα λειτουργικά κέρδη της Εταιρείας εμφανίζονται μειωμένα κατά 29,2%, κυρίως λόγω της αύξησης των δαπανών διάθεσης. Ομοίως, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 2,2 εκατ. από Ευρώ 2,7 εκατ., ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους εμφανίζουν οριακές ζημίες ύψους Ευρώ 137 χιλ. έναντι κερδών Ευρώ 837 χιλ. κατά το Α' Εξάμηνο του 2008.

Με γνώμονα την ανάπτυξη της εταιρείας και λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες, η Lavipharm προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο αφενός την ενδυνάμωση της εμπορικής παρουσίας της στην Ελλάδα, αφετέρου την εδραίωση της θέσης της στη διεθνή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v