Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΥΜΒ:Την εναλλακτική αγορά ΧΑΚ βλέπει θυγατρική

Μία ακόμα θυγατρική του ομίλου της Ευρωσύμβουλοι, η First Elements, με έδρα την Κύπρο, ετοιμάζεται να εισέλθει στην εναλλακτική αγορά του τοπικού χρηματιστηρίου, η οποία είναι ανάλογη με τη δική μας ΕΝ.Α.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΣΥΜΒ:Την εναλλακτική αγορά ΧΑΚ βλέπει θυγατρική
Μετά την ICTV Hellas, που κατέθεσε αίτηση για την εισαγωγή της στην αγορά Plus του Λονδίνου, μία ακόμα θυγατρική του ομίλου της Ευρωσύμβουλοι, η First Elements Euroconsultants Ltd., με έδρα την Κύπρο, ετοιμάζεται να εισέλθει στην εναλλακτική αγορά του τοπικού χρηματιστηρίου, η οποία είναι ανάλογη με τη δική μας ΕΝ.Α.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται να κατατεθεί η σχετική αίτηση μέχρι τα τέλη του έτους. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Η είσοδος της ICTV στο λονδρέζικο χρηματιστήριο μέσω της ChoiceXS PLC., που κατέχει το 100% των μετοχών της πρώτης, και η προετοιμασία της First Elements για το κυπριακό χρηματιστήριο εντάσσονται στο στρατηγικό πλάνο μεγαλύτερης ανάπτυξης του ομίλου της ελληνικής εισηγμένης, που βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Η ICTV, στην οποία η Ευρωσύμβουλοι κατέχει ποσοστό 73,64%, είναι η πρώτη συμμετοχή της μητρικής εταιρίας στη θερμοκοιτίδα i4G, που οδηγείται στη διεθνή κεφαλαιαγορά. Έτσι, μέσω της κίνησης αυτής εκτιμάται ότι καταξιώνεται η ίδια η θερμοκοιτίδα, για την οποία υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια μεγαλύτερης ανάπτυξης, με την είσοδο 8 - 10 νέων συμμετοχών. Η χρηματοδότηση του στόχου αυτού επιδιώκεται να εξυπηρετηθεί μέσω του προγράμματος Ελευθώ, η δεύτερη προκήρυξη του οποίου μετατέθηκε για το Δεκέμβριο.

2. Εξυπηρετείται ο στόχος για την απόκτηση ισχυρής παρουσίας σε 10 χώρες του δικτύου των θυγατρικών εταιριών της Ευρωσύμβουλοι, με αιχμή του δόρατος τη Euroconsultants International, στην οποία η μητρική εταιρία κατέχει ποσοστό 95,15%, προσδοκώντας σε υψηλές υπεραξίες στα επόμενα χρόνια. Η αρχή θα γίνει με την επιδιωκόμενη εισαγωγή στην κυπριακή εναλλακτική αγορά της First Elements, το 90% της οποίας ελέγχει η International. Η κυπριακή θυγατρική πάει πολύ καλά και οι πωλήσεις της φθάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ.

3. Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα εξυπηρετείται και ο στόχος της εισηγμένης για την είσοδο στη Euroconsultants International στρατηγικού εταίρου, που θα της επιτρέψει να επεκταθεί ο όμιλος και σε χώρες όπου σήμερα δεν έχει παρουσία.

Στο εσωτερικό η Ευρωσύμβουλοι διεκδικεί τη συμβατοποίηση έργων περί τα 6 εκατ. ευρώ, μέσω διαφόρων προγραμμάτων που έχουν προκηρυχθεί, όπως το ΕΣΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάθεση των έργων θα καθυστερήσει ή θα ακυρωθεί λόγω των πρόωρων εκλογών, αν και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Έτσι κι αλλιώς, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ευρωσύμβουλοι κ. Στάθης Ταυρίδης, τα προγράμματα αυτά τρέχουν διαχειριστικές αρχές που θεωρούνται ανεξάρτητες. 

Ο ίδιος, μάλιστα, λέει: "Το ΕΣΠΑ, για παράδειγμα, διοχετεύει κονδύλια σε πολλούς κλάδους. Συνεπώς, ενισχύεται η αγορά, γεγονός που δεν θα ήταν επιθυμητό να ανασταλεί υπό την παρούσα συγκυρία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια χρονική καθυστέρηση λόγω των εκλογών".

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωσύμβουλοι εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την πρόοδο των προγραμμάτων που έχουν προκηρυχθεί και δηλώνει ότι δεν αναμένει να επηρεαστούν αρνητικά τα μεγέθη της εάν συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι έχει να κάνει, εξάλλου, με την επιδιωκόμενη σύσταση του PPP Fund, που θα διεκδικήσει έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και στη Βαλκανική, η διοίκηση της Ευρωσύμβουλοι συνεχίζει τις παρουσιάσεις σε τράπεζες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ανάμεσά τους είναι και η EBRD, ενώ έχουν συμμετάσχει στην όλη προσπάθεια και experts από τις ΗΠΑ. Ο στόχος αυτός όμως δεν έχει τους αναμενόμενους ρυθμούς που θα ήθελε η διοίκηση της Ευρωσύμβουλοι, λόγω της οικονομικής κρίσης που αποθαρρύνει την τοποθέτηση κεφαλαίων.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της εισηγμένης, το θέμα θα συντηρηθεί έως τα τέλη του έτους, οπότε τότε, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν και τα μηνύματα που θα έχουν ληφθεί, θα παρθεί και η τελική απόφαση είτε για τη συνέχιση των προσπαθειών είτε για την οριστική ακύρωσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v