Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δομική Κρήτης: Αναβαθμίζει τη Δομική Βιομηχανική

Η Δομική Κρήτης θα αναβαθμίσει τη θυγατρική εταιρία Δομική Βιομηχανική, η οποία σήμερα διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο της 3ης τάξης και ασχολείται με την εκτέλεση μικρών δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Δομική Κρήτης: Αναβαθμίζει τη Δομική Βιομηχανική
Σε καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της φαίνεται να βαδίζει σταδιακά η κατασκευαστική Δομική Κρήτης, καθώς -όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες- προωθεί την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος αλλά και επεξεργασίας - εμπορίας σιδήρου.

Μετά τους τομείς του real estate και της ενέργειας, η τεχνική εταιρία σχεδιάζει να αποκτήσει το επόμενο διάστημα παρουσία και σε δραστηριότητες που θα της εξασφαλίσουν αυτονομία και ευελιξία κινήσεων σε σχέση με το βασικό αντικείμενό της.

Για την υλοποίηση των σχεδίων της η εισηγμένη θα αναβαθμίσει τη θυγατρική εταιρία Δομική Βιομηχανική, η οποία σήμερα διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 3ης τάξης και ασχολείται με την εκτέλεση μικρών δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Σημειώνεται πως η Δομική Κρήτης σύστησε τη Δομική Βιομηχανική το 2000 με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει ως εταιρικό φορέα για δραστηριοποίηση στον χώρο της παραγωγής αδρανών υλικών και σκυροδέματος, αλλά το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά η εισηγμένη το επαναφέρει.
 
Ειδικότερα, η θυγατρική της Δομικής Κρήτης θα προχωρήσει στη δημιουργία και λειτουργία μονάδας παραγωγής σκυροδέματος σε οικόπεδο 8,5 στρεμμάτων που διαθέτει στη βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται να αναπτύξει και μονάδα επεξεργασίας και εμπορίας μεταλλικών προϊόντων (βασικά σιδήρου) με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες τόσο του μητρικού της ομίλου όσο και τρίτων επιχειρήσεων.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τη μονάδα παραγωγής σκυροδέματος, η Δομική Βιομηχανική έχει ήδη εξασφαλίσει την ένταξη της επένδυσής της στον αναπτυξιακό νόμο. Το ύψος αυτής υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 45% από τον αναπτυξιακό νόμο.

Πουλά αιολικά πάρκα, αποκτά ακίνητα

Εν τω μεταξύ, η Δομική Κρήτης προχωρά σε αναδιάρθρωση των συμμετοχών της μέσω της πώλησης θυγατρικών του τομέα ενέργειας και ενίσχυσης της θέσης της σε επιχειρήσεις real estate.
 
Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τη μεταβίβαση στον όμιλο Enel και ειδικότερα στην εταιρία Enel Green Power International BV πέντε θυγατρικών της εισηγμένης που ασχολούνται με την ανάπτυξη και τη λειτουργία αιολικών πάρκων.

Από την πώληση των επιχειρήσεων αυτών, μεταξύ των οποίων και της Αιολικό Βοσκερού που ήδη λειτουργεί αιολικό πάρκο με ισχύ 5,95 MW (οι υπόλοιπες θυγατρικές είτε διαθέτουν άδειες παραγωγής είτε έχουν υποβάλει σχετικές αιτήσεις στη ΡΑΕ), η εισηγμένη θα εξασφαλίσει έσοδα άνω των 11 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στον τομέα των ακινήτων, το προσεχές διάστημα η Δομική Κρήτης θα αποκτήσει έναντι 2,6 εκατ. ευρώ επιπλέον 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας Πανόραμα Μαλλίων Α.Ε., ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό της στην εν λόγω θυγατρική στο 100% (σήμερα ελέγχει το 65% αυτής).

Παράλληλα, σκοπεύει να αναθέσει σύντομα σε αρχιτεκτονικό και μελετητικό γραφείο τη σύνταξη μελέτης αξιοποίησης του ακινήτου των 165 στρεμμάτων που έχει στην ιδιοκτησία της η Πανόραμα Μαλλίων και το οποίο βρίσκεται στην οικιστική περιοχή ΠΕΡΠΟ στα Μάλλια της Κρήτης.

Στην έκταση αυτή, η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να αυξηθεί μέσω της πραγματοποίησης αγορών όμορων ακινήτων, η εισηγμένη σχεδιάζει να αναπτύξει τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v