Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sato: Με μειώσεις κόστους-τιμών κόντρα στην κρίση

Διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και στα κόστη που απορρέουν από αυτή καλείται να υλοποιήσει η Sato, η οποία ύστερα από ένα κακό πρώτο εξάμηνο προσβλέπει σε ουσιαστική ανάκαμψη το 2010.

Sato: Με μειώσεις κόστους-τιμών κόντρα στην κρίση
Διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και στα κόστη που απορρέουν από αυτή καλείται να υλοποιήσει η διοίκηση της εισηγμένης Sato, η οποία ύστερα από ένα κακό πρώτο εξάμηνο προσβλέπει σε βελτιώσεις στο δεύτερο μισό της χρήσης, αλλά ουσιαστικότερη ανάκαμψη το 2010.

Ο όμιλος κατέγραψε μεγάλη κάμψη κύκλου εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2009 (στα 37,8 εκατ. ευρώ από 49,5 εκατ. ευρώ πέρυσι) κυρίως λόγω της πτώσης στη ζήτηση για επαγγελματικό έπιπλο, των αναμορφώσεων του δικτύου καταστημάτων λιανικής ENTOS αλλά και εξαιτίας της στρατηγικής απόφασης να μειώσει πολύ τις τιμές των επίπλων λιανικής.

Η κάμψη των πωλήσεων και η δραματική περικοπή των περιθωρίων κέρδους (κατά 8% στη μητρική που ελέγχει τη Sato και τα καταστήματα ENTOS) οδήγησαν αναπόφευκτα στη μεγάλη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία εμφανίστηκε αρνητική (στα -2,678 εκατ. ευρώ από 4,806 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Αντίστοιχα, τα μετά φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα -7,5 εκατ. ευρώ από -601 χιλ. ευρώ πέρυσι και προέρχονται κατά συντριπτικό ποσοστό από τη μητρική.

Για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς ο όμιλος ποντάρει σε αναθέρμανση της αγοράς επαγγελματικού επίπλου, ελπίζοντας ότι "παγωμένες" δουλειές κυρίως με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του πελατολογίου του θα υλοποιηθούν, ενώ υπολογίζει πως έχει ολοκληρωθεί και το ξεστοκάρισμα των μεγάλων dealers.

Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, αυτές προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται από το γενικό κλίμα, καθώς οι επενδύσεις σε νέα κτίρια γραφείων και οι επεκτάσεις των επιχειρήσεων παραμένουν χαμηλές.

Οι θυγατρικές του εξωτερικού (Γερμανία και Τουρκία) ενδέχεται να αποφέρουν νέες παραγγελίες, σύμφωνα με τη διοίκηση της Sato, όμως προς στιγμήν δίνουν μικρή βαρύτητα στον όμιλο, ώστε η όποια αύξηση του τζίρου τους να μην επηρεάσει σοβαρά το συνολικό αποτέλεσμά του.

Από την άλλη πλευρά, η "λοκομοτίβα" του ομίλου στη λιανική, η αλυσίδα value for money οικιακών επίπλων και εξοπλισμού ENTOS, σε μια προσπάθεια να επιτύχει γρήγορη ανάπτυξη και να καρπωθεί μερίδια αγοράς, οδηγήθηκε σε επενδύσεις χωρίς την αντίστοιχη αποτελεσματικότητα.

Τόσο στα τέλη του 2008 όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2009 ακολούθησε επιθετική τιμολογιακή πολιτική, που επηρέασε το περιθώριό της, αναμόρφωσε καταστήματα "παγώνοντας" την εμπορική τους κίνηση και άλλαξε το προϊοντικό της μίγμα ενσωματώνοντας και είδη οικιακού εξοπλισμού.

Η συγκεκριμένη στρατηγική, σύμφωνα με τη διοίκηση της Sato, θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα και όσο τα καταστήματα ωριμάζουν, καθώς ο βασικός στόχος είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας και του μεριδίου αγοράς. Η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική μειωμένων τιμών, οπότε τουλάχιστον για το τρέχον έτος το μικτό της περιθώριο δεν φαίνεται να μπορεί να ενισχυθεί.

Παράλληλα, κλείνει τρία σημεία πώλησης του δικτύου ENTOS, ένα εκ των οποίων στην Αθήνα, και προετοιμάζει το άνοιγμα ενός νέου στον Άλιμο τον Δεκέμβριο.

Στον αντίποδα αυτών των πιέσεων, ωστόσο, η εταιρεία επιχειρεί ενέργειες μείωσης του κόστους λειτουργίας, όπως η λειτουργία νέου κέντρου logistics, η μεταφορά της έδρας της εισηγμένης στην Ελευσίνα με την παράλληλη απελευθέρωση του ιδιόκτητου ακινήτου στο Μαρούσι -το οποίο σκοπεύει να αξιοποιήσει μελλοντικά- αλλά και με εκτεταμένο πρόγραμμα δαπανών στον όμιλο και στις θυγατρικές.

Με βάση εκτιμήσεις, το νέο κέντρο logistics, το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και κόστισε 22 εκατ. ευρώ, θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό του κόστους του ομίλου, ενώ με τη λειτουργία του θα επιτραπεί και καλύτερος συντονισμός των αγορών αποθεμάτων. Στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς η Sato υπολόγιζε να εισπράξει και ένα μέρος της κρατικής επιδότησης ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για την εν λόγω επένδυση.

Η εταιρεία εκτιμά πως θα περιορίσει το κόστος λόγω logistics και άλλων προγραμμάτων μείωσής του κατά περίπου 8,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το επόμενο έτος, ενώ και οι θυγατρικές της υλοποιούν προγράμματα περιορισμού των δαπανών τους με στόχο να υπάρχει ωφέλεια της τάξης του 1 - 1,2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση όταν ολοκληρωθούν, που τοποθετείται στο 2010.

Τέλος, εκτιμά ότι μειώνοντας δραστικά τα αποθέματά της στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ευνοήσει τις ταμειακές της ροές σε συνδυασμό με την εκλογίκευση του δανεισμού που ήδη πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο του 2009 και τη διάθεση κεφαλαίων από τα ταμεία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v