Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aspis Bank: Ζημιές 41,95 εκατ. στο 9μηνο

Όμιλος Aspis Bank κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ύψους €41,95 εκατ. ως αποτέλεσμα κυρίως του περιορισμού της ανάπτυξης των εργασιών και του σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων.

Aspis Bank: Ζημιές 41,95 εκατ. στο 9μηνο
Ο Όμιλος Aspis Bank κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ύψους €41,95 εκατ. ως αποτέλεσμα κυρίως του περιορισμού της ανάπτυξης των εργασιών και του σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων κατά το γ΄ τρίμηνο 2009, γεγονός το οποίο δεν αντισταθμίστηκε από την μείωση σε ετήσια βάση των εξόδων από τόκους κατά 15%, των λειτουργικών δαπανών κατά 11% και την καταγραφή έκτακτων μη επαναλαμβανόμενων κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους €27,6 εκατ..

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν σε €37,3 εκατ. έναντι €13,1 εκατ. το εννεάμηνο 2008, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμοσμένης πολιτικής περί προβλέψεων λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος και του σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων για δάνεια που είχε χορηγήσει η Τράπεζα στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και λοιπά συνδεόμενα μέρη.

Αναλυτικότερα όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση:

Η Aspis Bank συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής της με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρνητικών επιδράσεων στις εργασίες και τα αποτελέσματά της τόσο από την ευρύτερη οικονομική κρίση όσο και από την πρόσφατη ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ.
 
Προτεραιότητες παραμένουν η διατήρηση ικανοποιητικής ρευστότητας, η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους, η επιτυχής μεταστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου της Τράπεζας σε εργασίες Λιανικής Τραπεζικής και η αποκατάσταση της φήμης της και η ενδυνάμωση των σχέσεών της με την πελατεία της.

Με γνώμονα τους παραπάνω άξονες πραγματοποιήθηκαν κατά το γ΄ τρίμηνο 2009, οι ακόλουθες ενέργειες:

* Ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου το πρώτο βήμα για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι η μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τράπεζας από €2,71 σε €0,60 στο πλαίσιο των νέων διατάξεων του Ν. 2190/20 και σχηματίστηκε ισόποσο ειδικό αποθεματικό. Μετά την ανωτέρω μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώθηκε σε €38.438.432,40 διαιρούμενο σε 64.064.054 κοινές ονομαστικές μετοχές. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας με τη νέα ονομαστική αξία έχει ξεκινήσει από τις 6 Οκτωβρίου. 

*  Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ταχείς ρυθμούς με στόχο την ολοκλήρωσή της το συντομότερο δυνατόν. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών Μετόχων της Τράπεζας σε αναλογία 2 νέες για κάθε 1 παλαιά μετοχή. Βάσει των όρων της αύξησης θα εκδοθούν συνολικά 128.128.108 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €0,60 εκάστη. Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο σε μεταγενέστερο χρόνο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2190/20, με σκοπό τη διαμόρφωσή της σε επίπεδα που θα αντανακλούν τις συνθήκες αγοράς κατά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα ενισχύσουν σημαντικά την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας προσδίδοντάς της την απαραίτητη κεφαλαιακή βάση ώστε να προχωρήσει σε αύξηση των μεγεθών και των εσόδων της.

* Ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου η μείωση των μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου Aspis Bank, μέσω επαναγοράς του Ομολογιακού Δανείου με εγγύηση μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας (Subordinated Lower Tier II Guaranteed Floating Rate Notes) ονομαστικής αξίας €50,25 εκατ. από την εκδότρια Aspis Jersey Limited (100% θυγατρική της Τράπεζας) σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής αξίας. Εν συνεχεία ακολούθησε η ακύρωση των ομολόγων. Το συνολικό όφελος που προέκυψε από την εν λόγω συναλλαγή ανέρχεται σε €27,6 εκατ. και συμπεριλαμβάνεται στα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις του Ομίλου.

Κατά το γ΄τρίμηνο 2009 τα αποτελέσματα του Ομίλου επιβαρύνθηκαν με έκτακτες ζημίες συνολικού ύψους €17,4 εκατ. που προέκυψαν από την πρόσφατη ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ την 21η Σεπτεμβρίου κατόπιν σχετικής απόφασης της ΕΠ.Ε.ΙΑ. Το ποσοστό άμεσης συμμετοχής των δύο εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, ανέρχεται σε 19,71% ενώ το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. ανέρχεται σε ποσοστό 9,97%.

Η Διοίκηση της Τράπεζας έλαβε άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση των επιδράσεων της εξέλιξης αυτής και για την ορθή και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να εκδοθούν αντί για τις εκ νόμου οριζόμενες ενδιάμεσες συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις, πλήρεις οικονομικές καταστάσεις με το σύνολο των στοιχείων και πληροφοριών που δημοσιεύονται κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους, ελεγμένες από τον τακτικό ορκωτό ελεγκτή της Τράπεζα, KPMG.

Στόχος είναι να δοθεί η πληρέστερη δυνατή εικόνα για την οικονομική θέση της Τράπεζας και να αποτυπωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις των παραπάνω εξελίξεων. Οι κυριότερες ενέργειες, τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις αναλύονται κατωτέρω. Συγκεκριμένα: 

*  Σχηματίστηκαν πρόσθετες έκτακτες προβλέψεις και διαγραφές δανείων και λοιπών απαιτήσεων της Τράπεζας έναντι της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και λοιπών συνδεόμενων μερών και διενεργήθηκαν απομειώσεις της αξίας των μετοχών της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. που κατείχε η Τράπεζα στο χαρτοφυλάκιο της αναπροσαρμόζοντας ανάλογα τα αποτελέσματα, το ενεργητικό και την καθαρή θέση της Τράπεζας και του Ομίλου. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν κατά € 13 εκατ. λόγω απομείωσης της αξίας των μετοχών της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. που κατείχε η Τράπεζα, κατά €2,4 εκατ. λόγω σχηματισμού έκτακτων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και κατά €2 εκατ. λόγω προβλέψεων και διαγραφών λοιπών απαιτήσεων εκτός τραπεζικών χορηγήσεων. Αντίστοιχα, το ενεργητικό μειώθηκε κατά €9,2 εκατ. εκ των οποίων τα €4,8 εκατ. αφορούν σε μείωση της αξίας των επενδύσεων διαθέσιμων προς πώληση, τα €2 εκατ. αφορούν σε προβλέψεις και διαγραφές λοιπών απαιτήσεων εκτός τραπεζικών χορηγήσεων και τα €2,4 εκατ. αφορούν σε πρόσθετη επιβάρυνση των σωρευτικών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

• Με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων της Τράπεζας με την πελατεία της, αποφασίστηκε η ανάθεση σε εξειδικευμένο οίκο της μελέτης νέων ονομάτων και του σχεδιασμού της νέας εταιρικής ταυτότητας.

Πέρα από τις επιπτώσεις των έκτακτων γεγονότων, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας επέβαλε την συγκράτηση της ανάπτυξης των χορηγητικών εργασιών της Τράπεζας και το σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά το γ΄ τρίμηνο 2009, με αποτέλεσμα οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέλθουν σε €41,95 εκατ..

Επισκόπηση Μεγεθών Ισολογισμού του Ομίλου

Το σύνολο του ενεργητικού διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με το Δεκέμβριο του 2008 και διαμορφώθηκε σε €2,58 δις έναντι €2,62 δις. Δεδομένου του ακόμα επιδεινούμενου οικονομικού κλίματος, η Aspis Bank διατήρησε την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων πιστοδοτικής πολιτικής και το σχηματισμό αυξημένων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Κατά συνέπεια, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις, μειώθηκαν κατά 9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008 σε €1,95 δις.

Παρά την γενική επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης τα καταναλωτικά δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες, τα οποία αποτελούν το 7% του χαρτοφυλακίου δανείων του Ομίλου, αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με το Δεκέμβριο 2008 και κατά 11% σε σχέση με το Σεπτέμβριο 2008, ως αποτέλεσμα της υλοποίησης στοχευμένων ενεργειών για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, όπως η διάθεση στην αγορά της νέας πρωτοποριακής πιστωτικής κάρτας ASPIS One MasterCard.

Οι καταθέσεις σημείωσαν μείωση 3% σε σχέση με την αρχή του έτους και διαμορφώθηκαν σε €1,92 δις από € 1,99 δις την 31.12.2008. Η Τράπεζα έχοντας ως πρωταρχικό στόχο τη διατήρηση της ρευστότητας, άντλησε επιπλέον €336 εκατ. με χρήση εναλλακτικών πηγών ρευστότητας.

Δεδομένης της καταγραφής ζημιών, το σύνολο ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου μειώθηκε σε €129 εκατ., διαμορφώνοντας τον ενοποιημένο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8,64%. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί ουσιαστικά με την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θα επανέλθει σε επίπεδα που θα τον καθιστούν από τους υψηλότερους της ελληνικής τραπεζικής αγοράς.

Επισκόπηση Αποτελεσμάτων του Ομίλου

Ο Όμιλος Aspis Bank κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ύψους €41,95 εκατ. ως αποτέλεσμα κυρίως του περιορισμού της ανάπτυξης των εργασιών και του σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων κατά το γ΄ τρίμηνο 2009, γεγονός το οποίο δεν αντισταθμίστηκε από την μείωση σε ετήσια βάση των εξόδων από τόκους κατά 15%, των λειτουργικών δαπανών κατά 11% και την καταγραφή έκτακτων μη επαναλαμβανόμενων κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους €27,6 εκατ..

Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου, το οποίο έχει συμπιεστεί κατά το 2009, βαίνει αυξανόμενο σε σχέση με τις αρχές του 2009 δεδομένης της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων και της εξομάλυνσης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Η μείωση του spread μεταξύ των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων και του EURIBOR είχε ως αποτέλεσμα την αντιστροφή της αυξητικής τάσης των εξόδων από τόκους κατά τα τελευταία τρίμηνα.

Συγκεκριμένα, τα έξοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με το εννεάμηνο 2008 με τα έξοδα από τόκους καταθέσεων πελατών να έχουν μειωθεί κατά 11% και τα έξοδα από τόκους ομολογιακών δανείων να έχουν μειωθεί κατά 50%. Ωστόσο, η μείωση αυτή δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει την μείωση των εσόδων από τόκους με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειωθούν σε €17,36 εκατ. έναντι €33,03 εκατ. το εννεάμηνο 2008.

Η συγκράτηση της ανάπτυξης των χορηγητικών εργασιών της Τράπεζας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 24% σε €13,5 εκατ. έναντι €17,7 εκατ. το εννεάμηνο 2008.

Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις διαμορφώθηκαν σε €17,79 εκατ. έναντι ζημιών €1,38 εκατ. το εννεάμηνο 2008 λόγω της καταγραφής έκτακτων μη επαναλαμβανόμενων κερδών ύψους €27,6 εκατ. από την επαναγορά του ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης εκδόσεως της Aspis Jersey Limited, θυγατρικής της Τράπεζας, σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής αξίας. Τα κέρδη από την επαναγορά του ομολογιακού δανείου αντιστάθμισαν τις ζημίες ύψους €13 εκατ. που επιβάρυναν τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις λόγω απομείωσης της αξίας των μετοχών της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. που κατείχε η Τράπεζα στο χαρτοφυλάκιό της.

Η αδιάλειπτη υλοποίηση του προγράμματος μείωσης του λειτουργικού κόστους είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 11% σε €70,83 εκατ.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν σε €37,3 εκατ. έναντι €13,1 εκατ. το εννεάμηνο 2008, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμοσμένης πολιτικής περί προβλέψεων λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος και του σχηματισμού πρόσθετων προβλέψεων για δάνεια που είχε χορηγήσει η Τράπεζα στην ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α. και λοιπά συνδεόμενα μέρη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και παρά τα έκτακτα γεγονότα, η Τράπεζα συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργική της δραστηριότητα με στόχο την επαναφορά της σε κερδοφόρο βάση στηριζόμενη στο ανθρώπινο δυναμικό της. Το Προσωπικό της ASPIS BANK με την απαράμιλλη αφοσίωση, ενθουσιασμό και εργατικότητά του στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη και καταξίωση της Τράπεζας μέσα σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό τραπεζικό περιβάλλον εισφέροντας τα μέγιστα στο λειτουργικό αποτέλεσμα της Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v