Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CPI: Αισιοδοξία παρά την κρίση

Σε συντηρητική βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων στοχεύει φέτος η CPI, παρά τη γενικότερη δυσπραγία που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής. Δηλώσεις Χρ. Παπαθάνου.

CPI: Αισιοδοξία παρά την κρίση
Σε συντηρητική βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων στοχεύει φέτος η CPI, παρά τη γενικότερη δυσπραγία που επικρατεί στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής.

"Νομίζω ότι δεν έχουμε δει ακόμη τον πάτο της αγοράς, καθώς το 2010 αναμένεται να είναι χρονιά χειρότερη από τη φετινή για τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε αλλά και για την οικονομία γενικότερα", δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Χρήστος Παπαθάνος κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας την Παρασκευή, συμπληρώνοντας:

αγορά εμφανίζεται πολύ δύσκολη, ενώ παράλληλα παρουσιάζει και έντονα σημεία αστάθειας κατά περιόδους. Η αναβολή επίσης της καταληκτικής ημερομηνίας για το ΕΣΠΑ επιδρά αρνητικά, καθώς οι περισσότερες αγορές των εταιριών εντάσσονται τώρα μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων".

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα στελέχη της CPI αντιμετωπίζουν την κατάσταση με συγκρατημένη αισιοδοξία, έχοντας θέση ως στόχο για τη χρήση που λήγει τον Ιούνιο του 2010 αύξηση κύκλου εργασιών κατά 5% - 6% και διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους, αφού συνεχίζεται και φέτος η αποχώρηση από προϊόντα μηδενικού ή πολύ χαμηλού περιθωρίου κέρδους και η στροφή προς εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, που συνοδεύονται από μεγαλύτερα περιθώρια μικτού κέρδους.

Έτσι, η εισηγμένη στην επόμενη χρήση έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες στις ολοκληρωμένες εκτυπωτικές λύσεις στα συστήματα point of sales (η πορεία θα επηρεαστεί από το ύψος του τουρισμού), σε συνδυασμό για τηλεφωνικά κέντρα FIT, προϊόν που αναπτύχθηκε από την εταιρία. Επίσης εστιάζει στην ανάπτυξη των πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της διαχείρισης εγγράφων (document management).

"Το θετικό για τη CPI είναι ότι απέναντι στη συγκυρία που χαρακτηρίζει την αγορά προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία απευθύνονται σε επιχειρήσεις και είναι σε θέση να τους μειώσουν το κόστος", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθάνος, ο οποίος σκιαγραφεί και τη στρατηγική που ακολουθεί η εισηγμένη:

"Η εταιρία είναι υγιής και ισχυρή. Η πορεία των δανειακών μας υποχρεώσεων είναι πτωτική από την αρχή του 2008 έως σήμερα, ενώ χρησιμοποιούμε κάτω από το 50% του πλαφόν που μας προσφέρουν οι τράπεζες. Προσπαθούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε τη δυσμενή συγκυρία και μας ενδιαφέρει να προσαρτήσουμε εταιρίες και δουλειές που χρειάζονται μικρό ύψος επενδύσεων και εμπεριέχουν προστιθέμενη αξία".

--- Αργεί… το μέρισμα

Στην οικονομική χρήση που έληξε την 30ή Ιουνίου η CPI σημείωσε κύκλο εργασιών 23,2 εκατ. και καθαρά κέρδη 0,19 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 4,68 εκατ. ευρώ (σαφώς μεγαλύτερα από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο Χ.Α.).

Παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμα, δεν διανεμήθηκε μέρισμα και αυτό δεν αναμένεται να γίνει ούτε και (τουλάχιστον) κατά την επόμενη χρήση, λόγω του υπολοίπου των συσσωρευμένων ζημιών που δημιουργήθηκε εξαιτίας της απορρόφησης της πρώην θυγατρικής της εταιρίας MDI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v