Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δρομέας: "Σανίδα σωτηρίας" το έργο με ΕΕ

"Σανίδα σωτηρίας" για τη βιομηχανία Δρομέας αποτελεί το έργο που ανέλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια όλων των υπηρεσιών της με έπιπλα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δρομέας: Σανίδα σωτηρίας το έργο με ΕΕ
"Σανίδα σωτηρίας" για τη βιομηχανία Δρομέας αποτελεί το έργο που ανέλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια όλων των υπηρεσιών της με έπιπλα.
 
Σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με εντεινόμενη μείωση της ζήτησης, που αποτυπώθηκε και στα μεγέθη της Δρομέας στο πρώτο εξάμηνο, η έναρξη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, που έχει ορίζοντα δύο ετών, με δυνατότητα παράτασης ένα συν ένα έτος, της δίνει ήδη σημαντική ανάσα.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς κύκλους, οι πωλήσεις του ομίλου της Δρομέας στο 9μηνο θα είναι μειωμένες περίπου 30%, όταν στο 6μηνο η πτώση έφθασε στο 41% για τον όμιλο και στο 42% για την εισηγμένη. Μάλιστα, οι πωλήσεις εμφανίζονται ακόμη πιο βελτιωμένες εντός του Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου η μείωση περιορίζεται στο 22,5%.

Η Δρομέας κέρδισε διαγωνισμό της Ε.Ε. για την προμήθεια επίπλων όλων των υπηρεσιών της Ε.Ε., προϋπολογισμού 30,4 εκατ. ευρώ. Από τις αρχικά 23 εταιρίες που συμμετείχαν, κλήθηκαν να υποβάλουν δείγματα έξι, ανάμεσά τους η Δρομέας, στην οποία κατακυρώθηκε τελικά το έργο, διασφαλίζοντας για την ελληνική βιομηχανία σημαντική αναγνώριση, που προσδοκάται να κεφαλαιοποιηθεί στο μέλλον.

Ήδη, από το καλοκαίρι έχει εκτελεστεί έως τώρα ένα μέρος του συνολικού έργου, αξίας 2,5 εκατ. ευρώ, τα μισά από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί από την εταιρία. Εκτιμάται ότι οι παραγγελίες που θα εκτελεστούν συνολικά φέτος θα κινηθούν περί τα 6 εκατ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά εκτιμάται ότι στο σύνολο του έτους η Δρομέας θα παρουσιάσει σε επίπεδο ομίλου κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 15% - 18%, ενώ τα αποτελέσματά της, από ζημία που θα παρουσιάσει και στο 9ημηνο, θα καταβληθεί προσπάθεια να κινηθούν στο break even.

Πάντως, το γενικότερο περιβάλλον του κλάδου επίπλων, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής ύφεσης, συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις, με τη ζήτηση να είναι μειωμένη κατά 30%. Η δυσπραγία αυτή άρχισε να φαίνεται και στην εξόφληση επιταγών.

Ενδεικτικά, πελάτες και προμηθευτές, που διαθέτουν επιταγές ληξιπρόθεσμες στα τέλη του έτους, πιέζουν για επαναδιαπραγμάτευση και για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής, καθώς φαίνεται ότι η αγορά άρχισε να αντιμετωπίζει και προβλήματα ρευστότητας.

Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης προβλέπεται ότι θα αρχίσουν να φαίνονται σε όσες επιχειρήσεις είναι αδύναμες οικονομικά, με άδηλο προς το παρόν το ντόμινο των επιπτώσεων που θα έχουν στην αγορά.

Εξαιτίας αυτής της εικόνας οι τράπεζες εμφανίζονται αυστηρότερες απέναντι στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Η Δρομέας έχει εξασφαλίσει, πάντως, κεφάλαια κίνησης 1,5 - 2 εκατ. ευρώ, για το έργο της Ε.Ε., ενώ έχει σε εξέλιξη δύο επενδυτικά σχέδια, για τα οποία έχει δοθεί παράταση ολοκλήρωσής τους για έναν χρόνο.

Η απόφαση αυτή δεν αφορά αποκλειστικά στη Δρομέας, αλλά γενικότερα σε όλα τα επενδυτικά σχέδια του επενδυτικού νόμου και είχε δοθεί από τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση η Δρομέας έχει εκτελέσει έως τώρα το 50% του έργου επέκτασης και εκσυγχρονισμού της μονάδας χύτευσης αλουμινίου, ύψους 3,85 εκατ. ευρώ, και για ένα μέρος του υπολοίπου έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 800.000 ευρώ.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί το 50% του έργου επέκτασης και εκσυγχρονισμού της μονάδας καλουπιών της θυγατρικής ΚΕΜ ΑΒΕΕ, 745.000 ευρώ, ενώ υφίσταται χρηματοδότηση ενός μέρους του υπολοίπου ύψους 180.000 ευρώ. Τα έργα αυτά, που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό, έχουν παράταση ολοκλήρωσης ενός έτους, εξέλιξη που θεωρείται σημαντική από την εταιρία, δεδομένου ότι θα ανασάνει εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας.

Η διοίκηση της Δρομέας προσανατολίζεται σε νέες συνεργασίες εμπόρων και κατασκευαστών σε όλη την Ελλάδα για προϊόντα κουζίνας, με στόχο τον υπερδιπλασιασμό του ετήσιου τζίρου των προϊόντων αυτών και στους άμεσους στόχους της μετά την Ε.Ε. είναι η κατάκτηση των αγορών της Μέσης Ανατολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v