Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελινόιλ: Στα 3,2 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) της Ελινόιλ ανήλθαν στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης στα 3,2 εκατ. ευρώ έναντι 0,9 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2008.

Ελινόιλ: Στα 3,2 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου
Στο εννεάμηνο του 2009, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΛΙΝΟΙΛ υποχώρησε σε ευρώ 470,5 εκατ. έναντι ευρώ 560,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2008, λόγω των χαμηλότερων μέσων τιμών των υγρών καυσίμων διεθνώς σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επίπεδο όγκων, οι πωλήσεις υγρών καυσίμων του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά 3%, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού αποδεικνύει πως ο Όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσεται ακόμη και σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, που έχει πλήξει σημαντικά την εγχώρια βιομηχανική και οικοδομική δραστηριότητα.

Σημειωτέο ότι κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου το δίκτυο πρατηρίων της ΕΛΙΝΟΙΛ ενισχύθηκε με 51 νέα πρατήρια ενώ απομακρύνθηκαν 13, (καθαρή αύξηση 38 πρατήρια) και αριθμεί πλέον 570 πρατήρια πανελλαδικά.

Το μικτό κέρδος του Ομίλου ενισχύθηκε κατά 3,8% και ανήλθε σε ευρώ 37,6 εκατ. έναντι ευρώ 36,2 εκατ. το εννεάμηνο του 2008. Ανάλογη αύξηση κατά 3,2% κατέγραψαν και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου, τα οποία ανήλθαν σε ευρώ 8,0 εκατ. έναντι ευρώ 7,8 εκατ. το εννεάμηνο του 2008 ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (EBIT) ανήλθαν σε ευρώ 4,7 εκατ. έναντι ευρώ 4,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τέλος, σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου (EBT), τα οποία ανήλθαν σε ευρώ 4.1 εκατ. έναντι ευρώ 1,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2008 και αναλόγως αυξήθηκαν και τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανερχόμενα σε ευρώ 3,2 εκατ. έναντι ευρώ 0,9 εκατ. στο εννεάμηνο του 2008.

Στη σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας συνετέλεσε ουσιαστικά η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους ως αποτέλεσμα αφενός της μείωσης του καθαρού δανεισμού κατά 20%, και αφετέρου της πτώσης των επιτοκίων.

Παράλληλα τα κεφάλαια της ΕΛΙΝΟΙΛ ενισχύθηκαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους ευρώ 10 εκατ., διαμορφώνοντας τον δείκτη δανειακής μόχλευσης (Ξένα/Ίδια Κεφάλαια) στο 1,7 την 30/9/2009.

Η ΕΛΙΝΟΙΛ παρακολουθεί στενά τις δραστικές αλλαγές που συντελούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών στη χώρα και παραμένει προσηλωμένη στους αναπτυξιακούς της στόχους. Με εργαλεία την πολυετή εμπειρία, την άρτια υποδομή και την ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες προκύψουν στο πλαίσιο των στρατηγικών της στόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v