ΠΛΑΘ: Καθαρά κέρδη 1,5 εκατ. στο εννεάμηνο

Στα 1,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 75,8% σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Πλαστικά Θράκης στο εννεάμηνο. Πτωτικά κινήθηκαν και τα έσοδα της εισηγμένης, στα 151 εκατ. ευρώ.

ΠΛΑΘ: Καθαρά κέρδη 1,5 εκατ. στο εννεάμηνο
Στα 1,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 75,8% σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Πλαστικά Θράκης στο εννεάμηνο.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα έσοδα της εισηγμένης, στα 151 εκατ. ευρώ από 195,5 εκατ. πέρυσι ενώ τα EBITDA υποχώρησαν κατά 33,7% στα 14,1 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εταιρία: "Επισηµαίνεται ότι στο Α’ Εξάµηνο του 2009 πραγµατοποιήθηκε αναδιοργάνωση της παραγωγικής δραστηριότητας του Οµίλου, το κόστος της οποίας ανήλθε περίπου σε € 1,5 εκ. και επιβάρυνε τους κλάδους των Τεχνικών Υφασµάτων και της Βιοµηχανικής Συσκευασίας.

Αναµένεται ότι έως τα τέλη ?εκεµβρίου της τρέχουσας χρήσεως το κόστος της αναδιοργάνωσης θα καλύψει το έσοδο από την προγραµµατισµένη πώληση ακινήτου στην Ξάνθη, το οποίο µετά την αναδιοργάνωση δεν χρησιµοποιείται πλέον ως βιοµηχανικός χώρος.

Ειδικότερα όσον αφορά στην πορεία των επιµέρους κλάδων στο Εννεάµηνο του 2009 παρατηρήθηκαν τα εξής:

Ο κλάδος της Άκαµπτης Συσκευασίας παρουσίασε τη µικρότερη µείωση στον Κύκλο Εργασιών (- 9,5%) παρά τις δυσµενείς επιπτώσεις που έχει επιφέρει η παγκόσµια οικονοµική κρίση. Ο όγκος πωλήσεων του κλάδου µειώθηκε κατά 8,4% ενώ ειδικά για την εγχώρια αγορά ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,8%.

Το περιθώριο Μικτού Κέρδους αυξήθηκε κατά 3,4 ποσοστιαίες µονάδες και το περιθώριο EBITDA κατά 3,9 ποσοστιαίες µονάδες ως απόρροια των ενεργειών αναδιάρθρωσης στις οποίες προέβη η ?ιοίκηση και των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι οποίες άρχισαν να αποδίδουν τα αναµενόµενα.

Στον κλάδο των Τεχνικών Υφασµάτων ο Κύκλος Εργασιών µειώθηκε κατά 21,2%, ενώ ο όγκος πωλήσεων µειώθηκε κατά 11,2%. Το κόστος αναδιάρθρωσης και οι χρεωστικές συναλλαγµατικές διαφορές επιβάρυναν τα αποτελέσµατα του κλάδου.

Στη Βιοµηχανική Συσκευασία η κάθετη µείωση της ζήτησης για τα προϊόντα του κλάδου, τόσο στην εγχώρια όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά, δηµιούργησε συνθήκες έντονου ανταγωνισµού και είχε ως απόρροια τη σηµαντική πτώση των πωλήσεων κατά 41,5% (µείωση όγκου πωλήσεων κατά 35,8%). Το κόστος αναδιάρθρωσης επιβάρυνε ακόµα περισσότερο τα αποτελέσµατα του κλάδου.

Κατόπιν τούτου όσον αφορά στα βασικά µεγέθη του Οµίλου Πλαστικά Θράκης για το Εννεάµηνο του 2009 σε σχέση µε το Εννεάµηνο του 2008 παρατηρήθηκε:

• Ενοπ. Κύκλος Εργασιών: €151,0 εκ. σε σχέση µε € 195,5 εκ πέρυσι ( -22,8% )
• Μικτά Κέρδη €27,2 εκ. σε σχέση µε € 33,5 εκ πέρυσι ( -18,7% )
• Ενοπ. EBITDA: € 14,1 εκ. σε σχέση µε € 21,3 εκ. πέρυσι ( -33,7% )
• Ενοπ. ΚΠΦ: € 3,1 εκ σε σχέση µε € 8,9 εκ. πέρυσι ( -64,8%)
• Ενοπ. ΚΜΦ&?Μ: € 1,5 εκ. σε σχέση µε € 6,4 εκ. πέρυσι ( -75,8% )

Επισηµαίνεται ότι ο Καθαρός Τραπεζικός ?ανεισµός µειώθηκε κατά 15,8% µε το δείκτη Καθαρός Τραπεζικός ?ανεισµός/ Ίδια Κεφάλαια να παραµένει σταθερά κάτω από τη µονάδα (0,8)

Τελευταίες Εξελίξεις

Στις 24-11-2009 το ?ιοικητικό Συµβούλιο αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας για την απόσχιση του κλάδου παραγωγής των επίπεδων υφαντών και µη υφαντών υφασµάτων από τη µητρική εταιρεία και την εισφορά του στην κατά 100% θυγατρική της Don & Low Ελλάς ΑΒΕΕ µε στόχο την ορθολογικότερη λειτουργία στους τοµείς της παραγωγής και διάθεσης.

Ο εν λόγω κλάδος αντιπροσωπεύει το 48% των πωλήσεων της µητρικής εταιρείας κατά την τελευταία οικονοµική χρήση και η Εταιρεία θα προβεί στην έκδοση Πληροφοριακού Σηµειώµατος αµέσως µόλις λάβει την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των µετόχων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v