Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοτέρ: Μάχη με τον χρόνο για την εισηγμένη

Λύσεις που θα αποτρέψουν τα χειρότερα αναζητά εναγωνίως η διοίκηση της τεχνικής εταιρίας ΒΙΟΤΕΡ, έχοντας πλέον ως αντίπαλο τον χρόνο και τα περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα για την εισηγμένη.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Βιοτέρ: Μάχη με τον χρόνο για την εισηγμένη
Λύσεις που θα αποτρέψουν τα χειρότερα αναζητά εναγωνίως η διοίκηση της τεχνικής εταιρίας ΒΙΟΤΕΡ, έχοντας πλέον ως αντίπαλο τον χρόνο και τα περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα για την εισηγμένη.

Τα άσχημα αποτελέσματα που εμφανίζει φέτος, η μετάθεση για τουλάχιστον ένα εξάμηνο της διαδικασίας ανάθεσης νέων δημοσίων έργων και η βαθιά ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία προβληματίζουν έντονα την εταιρία, δεδομένου ότι δεν διαθέτει τα εφόδια εκείνα που θα της επιτρέψουν να αντέξει επί μακρόν τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΒΙΟΤΕΡ εξυπηρετεί μέχρι σήμερα σε γενικές γραμμές τις υποχρεώσεις της, αυτό όμως είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να το πράττει και στο προσεχές μέλλον.

Μοναδική ελπίδα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών είναι η καταβολή από το Δημόσιο των οφειλών ύψους 32 εκατ. ευρώ προς αυτήν. Επίσης, παράλληλα ποντάρει και στην πώληση ακινήτων που διαθέτει.

Ως προς το πρώτο, οι πιθανότητες άμεσης εξόφλησης των χρωστούμενων από το Δημόσιο είναι μηδαμινές, με δεδομένο ότι τα κρατικά ταμεία είναι ουσιαστικά άδεια. Ωστόσο, προ ημερών ξεκίνησε η σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις κατασκευαστικές, διαδικασία η οποία όμως θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί, αφού ο ρυθμός υλοποίησής της -ακριβώς λόγω της έλλειψης χρημάτων- είναι αρκετά αργός.

Πάντως, αν στο μεταξύ το πρόγραμμα αποπληρωμής δεν ανακοπεί, είναι προφανές ότι θα περιορίσει σε έναν βαθμό το πρόβλημα ρευστότητας της ΒΙΟΤΕΡ και των υπόλοιπων επιχειρήσεων του κλάδου των κατασκευών.

- Ο κύριος στόχος

Ανάσα, όμως, θα πάρει η εισηγμένη και από την πώληση ακινήτων, την οποία η διοίκησή της προωθεί εδώ και καιρό. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει αποφέρει προς το παρόν τα αποτελέσματα που θα ήθελε η ΒΙΟΤΕΡ, καθώς η συγκυρία δεν ευνοεί την πώληση ακινήτων στο τίμημα εκείνο που θα την ικανοποιούσε.
 
Η εταιρία προσπαθεί να πουλήσει δύο από τα ακίνητά της, και συγκεκριμένα το συγκρότημα γραφείων που αναπτύσσει στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου Αττικής αλλά και το οικόπεδο που διαθέτει επί της Λεωφόρου Συγγρού, δίπλα στο ξενοδοχείο Ledra Marriott. Για το δεύτερο μάλιστα έχει συνάψει από τον περασμένο Μάρτιο ιδιωτικό συμφωνητικό που προβλέπει την πώλησή του έναντι ποσού 7 εκατ. ευρώ αμέσως μετά την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Με το ίδιο συμφωνητικό η εισηγμένη εξασφαλίζει και την ανέγερση κτιρίου γραφείων με ανωδομή 2.300 τετραγωνικών μέτρων στο εν λόγω οικόπεδο, κερδίζοντας επιπλέον 5 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Ωστόσο, η έκδοση οικοδομικής άδειας βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η υλοποίηση της συμφωνίας.

Καθώς δεν είναι σίγουρο πότε και αν τελικά θα καταφέρει η ΒΙΟΤΕΡ να πουλήσει τα δύο ακίνητα και επίσης καθώς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος όπου θα λάβει τα χρήματα που της οφείλει το Δημόσιο, η διοίκησή της έχει ήδη προωθήσει το ενδεχόμενο σύναψης κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι το ποσό των 12 εκατ. ευρώ με σχετική έγκριση που έλαβε τον Οκτώβριο από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Με το ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα συνάψει μόνο σε περίπτωση που υπάρξει αδυναμία να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της, θα αναχρηματοδοτήσει μέρος των δανειακών και άλλων υποχρεώσεών της που στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης είχαν ανέλθει στα 136,8 εκατ. ευρώ από 126,5 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο. Σημειώνεται πως από το ποσό αυτό περίπου τα 92 εκατ. ευρώ αφορούν σε βραχυπρόθεσμα δάνεια και σε οφειλές προς προμηθευτές της εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v