Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελινόιλ: Τι σηματοδοτεί το deal με τη Frοntera

Στρατηγική κίνηση για την επέκταση της Ελινόιλ στο εξωτερικό συνιστά η εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού στην αμερικανική εταιρία Frontera Resources Co., που είναι εισηγμένη στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ελινόιλ: Τι σηματοδοτεί το deal με τη Frοntera
Στρατηγική κίνηση για την επέκταση της Ελινόιλ στο εξωτερικό θεωρείται από τη διοίκηση της εταιρίας η εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού στην αμερικανική εταιρία Frontera Resources Co., στην οποία μεγαλομέτοχος είναι ο βασικός μέτοχος της ελληνικής εισηγμένης.

Η επέκταση εκτός συνόρων για την Ελινόιλ τοποθετείται από το 2011 και μετά, αφού ολοκληρωθούν τα σχέδιά της για την ελληνική αγορά εντός του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Ελινόιλ εξαγόρασε ποσοστό 4% στη Frontera, που είναι πολυεθνική εταιρία πετρελαίων και φυσικού αερίου, με έδρα το Χιούστον του Τέξας και εισηγμένη στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, καθώς και στην αγορά OTCQX στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η ελληνική εταιρία, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, εξαγόρασε 5.868.434 μετοχές, αντί του ποσού του 1.000.000 δολαρίων.

Κύριο αντικείμενο της Frontera είναι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και η Αίγυπτος. Σε αυτήν τη φάση η δραστηριότητά της επικεντρώνεται στην εξόρυξη και ανάπτυξη μιας μεγάλης, γεωγραφικά, περιοχής, που συνδέεται με το Μπλοκ 12 στη Γεωργία. Από το καλοκαίρι και έως σήμερα έχει επενδύσει για τον σκοπό αυτό περί τα 172 εκατ. δολ., με στόχο να εξασφαλίσει εμπορική παραγωγή σε ένα από τα οκτώ πεδία του Μπλοκ 12.

Να σημειωθεί ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία είναι ο Ελληνοαμερικανός κ. Steve C. Nicandros και ανάμεσα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο κ. Σπύρος Καρνέσης, βασικός μέτοχος της Ελινόιλ με ποσοστό 63,8% και παράλληλα μεγαλομέτοχος στη Frontera με 30,85%. Οι υπόλοιποι μέτοχοι της Frontera, σύμφωνα με στοιχεία Οκτωβρίου 2009, είναι το Kairos Eurasian Fund με 8,67%, ο κ. Nicandros με 6,59% και το DDJ Capital Management LLC με 6,48%.

Δεν έγινε γνωστό πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των μετόχων της εταιρίας μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Με τη Frontera η Ελινόιλ σχεδιάζει να αναπτύξει συνέργιες σε επίπεδο ανάπτυξης δικτύων πρατηρίων στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η πρώτη και παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δεύτερη.

Με αυτό το σκεπτικό δεν προτίθεται να αυξήσει το ποσοστό της στη Frontera αλλά να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που διαθέτει για την ανάπτυξη πρατηρίων στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη κίνηση από άποψη εξαγοράς συμμετοχής για την Ελινόιλ στο εξωτερικό, ενώ ήδη αναπτύσσει εξαγωγική δραστηριότητα, με τα λιπαντικά πλοίων, εφοδιάζοντας πελάτες της στη Σιγκαπούρη, στην Ταιβάν, στην Αμβέρσα και στα λιμάνια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και της ευρύτερης περιοχής του Περσικού Κόλπου, ενώ επίσης κάνει εξαγωγές στερεών καυσίμων και στα Βαλκάνια.

Η ανάπτυξη πρατηρίων στη βαλκανική γειτονιά μας θα επανεξεταστεί από την Ελινόιλ όταν θα δημιουργηθούν μεγαλύτερες ευκαιρίες, δεδομένου ότι και αυτές οι αγορές πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Η προσοχή, πάντως, της εταιρίας τον νέο χρόνο στρέφεται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά, που βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης, μετά τις εξαγορές της BP και της Shell.

Η εταιρία δεν δείχνει να βιάζεται να προσαρτήσει πρατήρια από τις δύο συγκεκριμένες πολυεθνικές που αποχώρησαν από την ελληνική αγορά, για τον φόβο των επισφαλειών. Μάλιστα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα είναι το πιο επικίνδυνο από την άποψη της έκρηξης επισφαλειών, δεδομένου πως δεν κρίνονται συμφέρουσες όλες οι κινήσεις για την πρόσκτηση πρατηρίων από την BP και τη Shell.

Σε κάθε περίπτωση η Ελινόιλ κλείνει το 2009 με δίκτυο 570 πρατηρίων, έναντι 520 το 2008, τα οποία προέρχονται από την αυτόνομη ανάπτυξή της.

Η Ελινόιλ μέχρι στιγμής δεν έχει δαπανήσει κεφάλαια για να πάρει πρατήρια από τις συγκεκριμένες εταιρίες, κίνηση που τη θεωρεί στρατηγικά σωστή.

Ωστόσο, το 2010 προσανατολίζεται σε μεγαλύτερης κλίμακας κινήσεις στην εγχώρια αγορά, στοχεύοντας σε εξαγορά μικρότερης εταιρίας πετρελαιοειδών. Αν και σε αυτήν τη φάση οι αποτιμήσεις των μικρών παικτών του κλάδου εκτιμάται ότι παραμένουν σε υψηλά, αδικαιολόγητα, επίπεδα, εντούτοις προσδοκάται πως θα υπάρξουν εκλογικεύσεις μέσα στον επόμενο χρόνο, δεδομένης και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Ελινόιλ διερευνά την αγορά και εφόσον κριθεί ότι μια εξαγορά θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία σε επίπεδο οικονομιών κλίμακας φέρεται αποφασισμένη να την προχωρήσει.

Για το σύνολο της χρήσης, η πραγματική ανάπτυξη των πωλήσεων της Ελινόιλ, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι, θα κινηθεί με θετικό πρόσημο στο 4% - 5%, ενώ ενισχυμένη αναμένεται να είναι και η λειτουργική κερδοφορία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v