Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΣΥΜΒ: Με ενισχυμένη κερδοφορία το 2009

Με ενισχυμένη κερδοφορία κλείνει τη χρήση 2009 η Ευρωσύμβουλοι Α.Ε., η διοίκηση της οποίας προχωρά σε νέα δραστηριότητα στον τομέα της υγείας.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΣΥΜΒ: Με ενισχυμένη κερδοφορία το 2009
Με ενισχυμένη κερδοφορία κλείνει τη χρήση 2009 η Ευρωσύμβουλοι Α.Ε., η διοίκηση της οποίας προχωρά σε νέα δραστηριότητα στον τομέα της υγείας. Παράλληλα, στην τελευταία φάση είναι η εισαγωγή και δεύτερης θυγατρικής της στο Χρηματιστήριο, αυτήν τη φορά, της Κύπρου.

Τα κέρδη προ φόρων της Ευρωσύμβουλοι κατά το 2009 αναμένεται να διαμορφωθούν στο 1,550 εκατ. ευρώ, έναντι 1,323 εκατ. ευρώ το 2008. Αντίθετα, οι πωλήσεις της θα είναι μειωμένες σε σχέση με του 2008 και θα φθάσουν τα 12 εκατ. ευρώ, έναντι 14,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Κι αυτό γιατί στην κλειόμενη χρήση δεν συμπεριλαμβάνονται πολλές υπεργολαβίες, όπως είχε συμβεί το 2008. Μεγαλύτερη ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών προβλέπεται και για το 2010, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται έργα που προσδοκά να πάρει η εταιρία από διάφορα προγράμματα, με πρώτο το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, για το τρέχον έτος η Ευρωσύμβουλοι προσβλέπει σε πωλήσεις της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, με κέρδη περίπου 2 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι λόγω των πρόωρων εκλογών και της αλλαγής της κυβέρνησης όλα τα προγράμματα έχουν "παγώσει" και η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει τουλάχιστον στο επόμενο εξάμηνο.

Μετά την ICTV Hellas, μέσω της ChoiceXS PLC, στο Plus του Λονδίνου, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η εισαγωγή της First Elements Euroconsultants Ltd., με έδρα την Κύπρο, στην Εναλλακτική Αγορά του τοπικού χρηματιστηρίου.

Ο ανάδοχος έχει οριστεί, ο φάκελος είναι έτοιμος κι αυτό που απομένει είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών από τις αρχές του κυπριακού χρηματιστηρίου, ώστε η Εναλλακτική Αγορά να κάνει έναρξη με πέντε συνολικά εταιρίες, μεταξύ αυτών και η θυγατρική της Ευρωσύμβουλοι. Εκτιμάται ότι ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί στο επόμενο τρίμηνο. Η κεφαλαιοποίηση της First Elements Euroconsultants υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη αγορά στην οποία η Ευρωσύμβουλοι σχεδιάζει να δώσει δυναμικό "παρών" είναι αυτή της Τουρκίας, όπου προβλέπεται η ανάπτυξη έργων μέσω ΣΔΙΤ της τάξης των 16 δισ. ευρώ, για τα οποία ξεκινούν σύντομα οι σχετικοί διαγωνισμοί, ενώ παράλληλα αναμένεται να τρέξουν και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της παραγωγής ενέργειας της γειτονικής χώρας. Μεταξύ των έργων ΣΔΙΤ συμπεριλαμβάνονται δύο μεγάλα νέα νοσοκομεία στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.

Στον τομέα της υγείας, εξάλλου, ανήκει και μία νέα δραστηριότητα που ξεκινά σύντομα η Ευρωσύμβουλοι. Ιδρύει θυγατρική εταιρία, την Έλιξις, στη θερμοκοιτίδα i4G A.E., η οποία θα δημιουργήσει εργαστήριο για γενετικές αναλύσεις, που θα αφορούν στην προδιάθεση της παχυσαρκίας, με στόχο να λειτουργήσει ως σύμβουλος σε διαιτολόγους και διατροφολόγους. Στην εταιρία το 20% θα το ελέγχει η Ευρωσύμβουλοι και το υπόλοιπο ποσοστό θα είναι μοιρασμένο σε φυσικά πρόσωπα (σε γιατρούς αλλά και σε άτομα που θα φέρουν την τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ).

Πολύ καλά πάει και η εταιρία βλαστοκυττάρων StemHealth στο δεύτερο έτος της λειτουργίας της, με πωλήσεις 4 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 700.000 ευρώ. Σε αυτήν η Ευρωσύμβουλοι κατέχει το 25%, το 50% ο όμιλος ΥΓΕΙΑ και το υπόλοιπο η αγγλική εταιρία MinMax Health.

Η Ευρωσύμβουλοι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα τεθεί υπό την έγκριση των μετόχων της στην έκτακτη γενική συνέλευση της 1ης Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, θα προταθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 1.017.360 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση ποσού από τους λογαριασμούς "Διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο" και "Αποτελέσματα εις νέο" , με την έκδοση 1.695.600 νέων μετοχών, οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν στους μετόχους της, με την αναλογία για κάθε 10 παλαιές μετοχές 3 νέες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v