Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δομική: Σχεδιάζει ηλιακό θερμικό σταθμό

Στην αξιοποίηση των 700 στρεμμάτων που διαθέτει στην περιοχή της Σητείας μέσω της ανάπτυξης ενός πρότυπου ηλιακού θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας προσανατολίζεται η Δομική Κρήτης. Άνω των 150 εκατ. η επένδυση.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Δομική: Σχεδιάζει ηλιακό θερμικό σταθμό
Στην αξιοποίηση της έκτασης των 700 στρεμμάτων που διαθέτει στην περιοχή της Σητείας στην Κρήτη μέσω της ανάπτυξης ενός πρότυπου για τα ελληνικά δεδομένα ηλιακού θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας προσανατολίζεται η τεχνική εταιρία Δομική Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες που θα καθορίσουν τα δεδομένα της επένδυσης, το ύψος της οποίας εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.
 
Ακριβώς λόγω του μεγέθους αυτού, το οποίο ασφαλώς αδυνατεί να καλύψει εξ ολοκλήρου η μικρή κατασκευαστική επιχείρηση, η Δομική Κρήτης θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συνεργασία εξειδικευμένου οίκου του εξωτερικού που θα αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης της επένδυσης.

Ο ηλιακός θερμικός σταθμός, ο οποίος θα έχει ισχύ 40 - 50 MW (η ακριβής ισχύς θα προσδιοριστεί από τις μελέτες), θα αξιοποιεί σε πρώτο στάδιο την ηλιακή ακτινοβολία (την οποία θα συγκεντρώνει μέσω ειδικών κατόπτρων) για τη θέρμανση νερού και εν συνεχεία θα μετατρέπει τον παραγόμενο ατμό σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω γεννήτριας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκταση των 700 στρεμμάτων, όπου η εισηγμένη σχεδιάζει να αναπτύξει τη συγκεκριμένη επένδυση, ανήκει στην ιδιοκτησία της θυγατρικής εταιρίας Αιολικό Ρουμάνι Α.Ε., στην οποία η Δομική Κρήτης συμμετέχει με ποσοστό 30%.
 
Στην Αιολικό Ρουμάνι Α.Ε. συμμετέχουν επίσης μετοχικά απευθείας ο πρόεδρος της Δομικής Κρήτης κ. Γιώργος Συνατσάκης, ο επιχειρηματίας κ. Χρήστος Χούμπαυλης και η εταιρία συμφερόντων του, ΑΤΕΣΕ.

Προώθηση φωτοβολταϊκών σταθμών

Λόγω της συρρίκνωσης του αμιγώς κατασκευαστικού αντικειμένου, η ενέργεια αποτελεί έναν από τους τομείς όπου η Δομική Κρήτης στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της για να αναπληρώσει τις απώλειες από την εκτέλεση δημοσίων έργων υποδομής.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2009 η εισηγμένη προέβη σε συμφωνία με την ιταλική Εnel Green Power International για την πώληση πέντε αιολικών πάρκων (ενός σε λειτουργία και τεσσάρων στο στάδιο της αδειοδότησης - κατασκευής).

Εκτός των αιολικών πάρκων που μεταβίβασε στον ιταλικό οίκο, η Δομική Κρήτης προωθεί την ανάπτυξη νέων παρόμοιων έργων στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας με αιολικό δυναμικό, ενώ σύντομα ξεκινά τις εργασίες εγκατάστασης δύο μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών στην περιοχή της Σητείας.

Ο κάθε σταθμός θα έχει ισχύ 80 KW και η συνολική επένδυση θα ανέλθει στο 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η εισηγμένη πρόκειται να υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες αρχές για την εγκατάσταση και λειτουργία ακόμη έξι φωτοβολταϊκών σταθμών σε περιοχές της χώρας, συνολικής ισχύος 24 MW. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η υλοποίηση αυτών των επενδύσεων να γίνει σε συνεργασία είτε με την Enel είτε με άλλον εξειδικευμένο οίκο.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v