Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαίσιο: Στόχος τα μερίδια σε μια στάσιμη αγορά

Με στόχο την αύξηση μεριδίου ανά κανάλι διανομής και ανά κατηγορία προϊόντων κινείται στην τρέχουσα χρήση ο όμιλος Πλαίσιο.

Πλαίσιο: Στόχος τα μερίδια σε μια στάσιμη αγορά
Με στόχο την αύξηση μεριδίου ανά κανάλι διανομής και ανά κατηγορία προϊόντων κινείται στην τρέχουσα χρήση ο Όμιλος Πλαίσιο, καθώς η διοίκησή του αναγνωρίζει ότι δεν αναμένεται ουσιαστική ανάπτυξη της αγοράς πληροφορικής και αναλωσίμων το προσεχές διάστημα, ενώ αντίθετα διαβλέπει όξυνση του ανταγωνισμού με διακύβευμα την τιμή αλλά και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, κ. Γ.Γεράρδο, "η αύξηση μεριδίων αγοράς σώζει την κατάσταση και όχι η πραγματική άνοδος της ζήτησης", η οποία παρά τα επιδοτούμενα προγράμματα αγοράς υπολογιστών που "έτρεξαν" κατά το 2009 δεν κάλυψε τις απώλειές της. Σε αυτό το περιβάλλον, ο όμιλος επιχειρεί να συγκρατήσει τις δαπάνες και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η εταιρία κατάφερε να αυξήσει το καταγεγραμμένο μερίδιό της κατά 2% - 2,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στρατηγική της τόσο στο φυσικό δίκτυο καταστημάτων της όσο και στο ηλεκτρονικό της κατάστημα με πωλήσεις προς επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Ειδικότερα, ο όμιλος -σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκησή του σε πρόσφατη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών- προσπαθεί να μειώσει τα κόστη (γεγονός που πέτυχε τα προηγούμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα το 2009 να σημειώσουν κάμψη κατά 7,6%), να συγκρατήσει την πτώση των πωλήσεων (το 2009 η κάμψη σε αυτές περιορίστηκε στο 5,4%, καθώς οι πωλήσεις ανέκαμπταν προοδευτικά στα τρίμηνα) αλλά και να διατηρήσει τη ρευστότητά του σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2009 ο όμιλος εισέπραξε την αποζημίωση για το κατεστραμένο κατάστημα της οδού Στουρνάρη, με αποτέλεσμα η καθαρή, μετά φόρων κερδοφορία του να αυξηθεί κατά 11,1%

Στα τέλη του 2009, ο όμιλος παρουσίασε αύξηση απαιτήσεων σε ποσοστό 10,9%, γεγονός που αποδίδεται στις επιδοτήσεις που αναμένει από τη διάθεση φοιτητικών και μαθητικών laptops.

Αύξηση κατά 7,1% παρουσίασαν και τα αποθέματα του ομίλου, εξέλιξη που αποδίδεται στις ανάγκες κάλυψης των επιδοτούμενων προγραμμάτων. Για το 2010, ο κ. Γ. Γεράρδος εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν οι παροχές για την αγορά υπολογιστών από φοιτητές, ενώ ανάφερε πως τα μαθητικά laptops ενδεχομένως να δημοπρατηθούν κεντρικά από την Πολιτεία.

Σημειώνεται επίσης ότι ο όμιλος διατηρεί χαμηλό δανεισμό που στο τέλος του 2009 διαμορφώθηκε στα 26,9 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 9,7%), εκ των οποίων τα 23,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, με τελευταία δόση αποπληρωμής το 2019.

Όσον αφορά στην πρόσφατη επένδυση για τη δημιουργία του νέου κέντρου logistics του ομίλου, ο κ. Γεράρδος ανέφερε πως χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητάς του, μιας και ο τζίρος δεν αναπτύσσεται, όμως εκτίμησε ότι εντός του 2010 το κέντρο θα φθάσει στο break even έναντι του παλαιότερου τρόπου διανομής.

Παράλληλα, ο όμιλος αναμόρφωσε το ηλεκτρονικό του κατάστημα, το οποίο στη νέα του μορφή παρουσιάζει αύξηση επισκεψιμότητας κατά 25%. Επίσης, επέκτεινε τον τομέα service και σε επώνυμους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο δραστηριότητας της υπηρεσίας και προσδοκώντας αύξηση της αγοραστικής κίνησης ή της πελατειακής πιστότητας.

Τέλος, ο όμιλος προχωρά στην ανακατασκευή του ιστορικού καταστήματος στη οδό Στουρνάρη με στόχο την επαναλειτουργία του στα τέλη του 2010 ή στις αρχές του 2011, αλλά παράλληλα προωθεί και τη δημιουργία μικρότερου καταστήματος (600 τ.μ.) στον ίδιο δρόμο, το οποίο θα λειτουργήσει νωρίτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v