Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελινόιλ: Σημαντική αύξηση κερδών στον όμιλο

Σημαντική αύξηση καθαρών κερδών μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 4,7 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της Ελινόιλ στο 2009, σε σχέση με το 2008.

Ελινόιλ: Σημαντική αύξηση κερδών στον όμιλο
Σημαντική αύξηση καθαρών κερδών μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 4,7 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου της ΕΛΙΝΟΪΛ στο 2009, σε σχέση με το 2008.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΛΙΝΟΪΛ στη χρήση 2009 ανήλθε σε € 659,5 εκατ. έναντι € 746,6 εκατ. τη χρήση 2008. Η υποχώρηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται αποκλειστικά στις σημαντικά χαμηλότερες τιμές των καυσίμων αφού ο όγκος πωλήσεων σημείωσε αύξηση κατά 4% περίπου, γεγονός που αναδεικνύει τη διαρκή εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, στην ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών της ΕΛΙΝΟΪΛ.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη αυτή των πωλήσεων συντελέστηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς των πετρελαιοειδών στο σύνολό της ήταν σχεδόν μηδενικός.

Αντίστοιχη με την αύξηση του όγκου πωλήσεων ήταν και η αύξηση των μικτών κερδών τα οποία ανήλθαν σε € 51,0 εκατ. έναντι € 49,1 εκατ. το 2008 σημειώνοντας αύξηση κατά 3,8%. Εντυπωσιακή ήταν η πορεία των υπολοίπων στοιχείων κερδοφορίας με τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου, να καταγράφουν αύξηση κατά 18,5% ανερχόμενα σε € 11,5 εκατ. έναντι € 9,7 εκατ. το 2008.

Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (EBIT) σημείωσαν αύξηση κατά 29,4% και ανήλθαν σε € 7,0 εκατ. έναντι € 5,4 εκατ. το 2008. Σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα κέρδη προ φόρων του ομίλου (EBT), τα οποία ανήλθαν σε € 6,3 εκατ. έναντι € 1,7 εκατ. το 2008 ενώ ανάλογη αύξηση κατέγραψαν και τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM), τα οποία ανήλθαν σε € 4,7 εκατ. έναντι € 1,3 εκατ. το 2008.

Με βάση τα αποτελέσματα και λαμβάνοντας υπόψη συνολικά τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων την έγκριση μερίσματος συνολικού μικτού ποσού € 1.191.406,50 ή € 0,05 ανά μετοχή από τα κέρδη της χρήσης 2009.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρήσης 2009 η ΕΛΙΝΟΪΛ ενίσχυσε την κεφαλαιακή της βάση με την ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την άντληση κεφαλαίων ύψους € 10 εκατ. περίπου. Παράλληλα το δίκτυο πρατηρίων ενισχύθηκε συνολικά με την προσθήκη 58 νέων πρατηρίων ενώ απομακρύνθηκαν άλλα 17, (καθαρή αύξηση 41 πρατήρια) ώστε το δίκτυο της Εταιρίας να αριθμεί πλέον 573 πρατήρια πανελλαδικά.

Όσον αφορά στις προοπτικές, είναι βέβαιο ότι ήδη από το 2009 ο κλάδος των πετρελαιοειδών βιώνει σημαντικές ανακατατάξεις. Η αποχώρηση τεσσάρων εταιριών από την αγορά, εκ των οποίων δυο εξαγοράστηκαν ( BP και SHELL ) και δύο ανέστειλαν τη λειτουργία τους, σφράγισε τις εξελίξεις του περασμένου έτους.

Η ενοποίηση των δικτύων των δυο πολυεθνικών με τις θυγατρικές εταιρίες εμπορίας των διυλιστηρίων και τα αυξανόμενα προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο αναμένεται να ρυθμίσουν τις εξελίξεις το 2010.

Τέλος, σημειώνεται, ότι η ΕΛΙΝΟΪΛ διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, άρτιες υποδομές που ενισχύθηκαν προσφάτως σημαντικά με τη ναύλωση ενός ακόμη υπερσύγχρονου δεξαμενόπλοιου και θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται και το 2010 με την επικείμενη επέκταση των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον κλάδο και είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες προκύψουν με γνώμονα την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της και την μεγιστοποίηση της αξίας της επένδυσης των Μετόχων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v