Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mevaco: Ζημίες έναντι κερδών για το 2009

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιωμάτων μειοψηφίας για τον όμιλο της Mevaco το 2009 ανήλθαν σε ζημίες 790,62 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,73 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Mevaco: Ζημίες έναντι κερδών για το 2009
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Mevaco Μεταλλουργική διαμορφώθηκε  για το 2009 σε 17,45 εκατ. ευρώ έναντι 27,01 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση 35,41%.
 
Κάμψη σημείωσαν και τα αποτελέσματα, με τα μικτά κέρδη του ομίλου να διαμορφώνονται σε 1,45 εκατ. ευρώ έναντι 4,92 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας πτώση 70,45%.
 
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 703,75 χιλ. ευρώ έναντι 4,13 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση σημειώνοντας πτώση 82,96%.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για τον όμιλο ανήλθαν σε ζημίες 790,62 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,73 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας διαμορφώθηκε σε 12,16 εκατ. ευρώ έναντι 19,79 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση 38,54%. Τα μικτά κέρδη της ανήλθαν σε 668 χιλ. ευρώ, έναντι 3,53 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 81,05%.
 
Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 188,11 χιλ. ευρώ έναντι 3,01 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση σημειώνοντας πτώση 93,75%.
 
Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 863 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,49 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Η ανωτέρω μείωση ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης των τιμών των προϊόντων και κατ' επέκταση των τιμών πώλησης των παραγόμενων προϊόντων αλλά κυρίως της μειωμένης ζήτησης βασικών πελατών του ομίλου, η οποία είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικράτησε και επικρατεί στην εγχώρια αγορά καθώς και στη σημαντική και συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας που πλήττει την αγορά λόγω της υπάρχουσας κρίσης.

Λόγω της έντασης του φαινομένου και της διάρκειας αυτού, η διανυομένη χρήση 2010 χαρακτηρίζεται επίσης από μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Η μικρή χρηματοοικονομική εξάρτηση του ομίλου, η σημαντική ποιοτική διαφοροποίησή του και το εύρος των προϊόντων του αποτελούν τα κύρια εφόδια για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών.

Ειδικότερα για την εταιρία, τα αποτελέσματα του 2009 χαρακτηρίστηκαν από τη μείωση των παραγγελιών σχετικά με τα είδη που αφορούν σε μεταλλικά εξαρτήματα και σε μέρη επαγγελματικών ψυγείων που κατασκευάζει η για λογαριασμό ενός εκ των κυριότερων πελατών της που δραστηριοποιείται στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης.

Για την αντιστάθμιση της μείωσης των παραγγελιών και κατ' επέκταση του κύκλου εργασιών η εταιρία επεκτάθηκε σε νέες υπεργολαβικές συνεργασίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν νέες σήραγγες αυτοκινητοδρόμων, κατασκευή οικίσκων και εξοπλισμού σταθμών διοδίων, κατασκευή μεταλλικών μερών εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά), την ανάληψη των πρώτων υπεργολαβιών κατασκευής μεταλλικών εξαρτημάτων και μερών αμυντικών συστημάτων μετά την εγγραφή της στο σχετικό μητρώο αμυντικών εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ.λπ.

Συνυπολογίζοντας ότι, παρά τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις ο όμιλος παραμένει σε ισχυρή οικονομική θέση, η διοίκησή του εκτιμά ότι με την ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών υφίστανται προοπτικές που θα επιτρέψουν τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του. Η στρατηγική του ομίλου για τη χρήση 2010 συνοψίζεται στα ακόλουθα:

- Στη διατήρηση της ρευστότητας και των θετικών ταμειακών ροών με περιορισμό όσο είναι δυνατόν των δαπανών, προκειμένου η εταιρία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και απρόβλεπτες ακόμη καταστάσεις.
- Στη διαρκή αναζήτηση νέων πεδίων δράσης, με εκμετάλλευση της δυνατότητας της εταιρίας να εισέρχεται σε νέους τομείς λόγω της πολυσχιδούς παραγωγικής δυνατότητάς της και της ευελιξίας της.
- Στην επίτευξη νέων συμφωνιών με οίκους του εξωτερικού αλλά και στην ανάπτυξη συνεργιών με κατασκευαστικές εταιρίες στην εκτέλεση δημοσίων έργων.
- Στην επιβράδυνση της εκτέλεσης των προγραμματισμένων επενδύσεών της μέχρι τη σταθεροποίηση της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v