Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα "στενωπός" για τον κλάδο αλουμινίου

"Tα κεφάλια μέσα" θα συνεχίσουν να έχουν οι εισηγμένες εταιρίες παραγωγής προφίλ αλουμινίου και κατά το 2010, καθώς έπειτα από ένα αρνητικότατο 2009 η φετινή χρονιά δύσκολα αναμένεται να διαφοροποιηθεί κατά πολύ.

Νέα στενωπός για τον κλάδο αλουμινίου
 ** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με το προφίλ των εταιρειών αλουμινίου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

"Tα κεφάλια μέσα" θα συνεχίσουν να έχουν οι εισηγμένες εταιρείες παραγωγής προφίλ αλουμινίου και κατά το 2010, καθώς έπειτα από ένα αρνητικότατο 2009 η φετινή χρονιά δύσκολα αναμένεται να διαφοροποιηθεί κατά πολύ.

Αν και κάθε επιχείρηση διαθέτει διαφορετικό μίγμα προϊόντων και αγορών στις οποίες απευθύνεται, το 2009 χαρακτηρίστηκε από όλες τις εταιρείες έτος:

1) Μεγάλης υποχώρησης του κύκλου εργασιών (πτώση ζήτησης αλλά και μείωση των τιμών λόγω του οξυνόμενου ανταγωνισμού). Η ζήτηση είναι συνδυασμένη έντονα με την πορεία της οικοδομικής και της βιομηχανικής δραστηριότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Κάποιες επιχειρήσεις εξαντλούν το μεγαλύτερο ποσοστό των δραστηριοτήτων τους εκτός Ελλάδας, στα Βαλκάνια, και άλλες έχουν επίσης σημαντική παρουσία και στη δυτική Ευρώπη.

2) Μεγάλων ζημιών, όπως άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.

3) Θετικών ταμειακών ροών, καθώς οι εισηγμένοι όμιλοι έσπευσαν να περιορίσουν δραστικά τα αποθέματά τους και να μειώσουν τα περιθώρια πίστωσης προς τους πελάτες τους, ώστε να εξοικονομήσουν ρευστότητα και να αποφύγουν επισφάλειες. Όμως, παρά τη βελτίωση του cash flow, ο συνδυασμός του υψηλού δανεισμού με το περιβάλλον της οικονομικής κρίσης που θα συνεχιστεί -ή ενδεχομένως και να επιδεινωθεί- στο άμεσο μέλλον προβληματίζει την επενδυτική κοινότητα και μάλλον για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να εξηγηθεί το ότι και οι τέσσερις εισηγμένες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με αποτιμήσεις πολύ χαμηλότερες των λογιστικών τους αξιών. Συγκεκριμένα, με βάση πρόσφατα στοιχεία (βλέπε σχετικό παρατιθέμενο πίνακα), οι δείκτες P/BV των συγκεκριμένων επιχειρήσεων κυμαίνονται μόλις από το 0,14 έως και το 0,48!

4) Μηδενικών μερισμάτων, καθώς καμία από τις τέσσερις εισηγμένες δεν πρόκειται να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.

Χαμηλά ο πήχης

Κοινό χαρακτηριστικό επίσης των εταιρειών είναι και ο χαμηλός πήχης των προσδοκιών για τη φετινή χρονιά.

- Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της εταιρείας Alco Hellas που διαθέτει και θυγατρικές στη Γερμανία: «Κατά το 2010 δεν προβλέπεται σημαντική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ενώ κάποια σημεία ανάκαμψης αναμένονται στη Γερμανία. Η πορεία των επιχειρήσεων του κλάδου θα εξαρτηθεί από την πολιτική χορήγησης δανείων που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες στο μέλλον. Το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά μειώνει σημαντικά τις αισιόδοξες σκέψεις για γρήγορη έξοδο από την κρίση».

- Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος βρίσκονται και οι προβλέψεις της εταιρείας Αλουμύλ: «Στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας κυριαρχεί απαισιοδοξία και διατυπώνονται δυσοίωνες προβλέψεις. Η Αλουμύλ, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των καταστάσεων στην προσπάθειά της να αντεπεξέλθει σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, συνεχίζει ενέργειες με στόχους τις θετικές ταμειακές ροές και τη μείωση του κόστους, των αποθεμάτων και των δανείων, ενώ παράλληλα κάνει προσπάθειες εισόδου σε νέες αγορές με μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα η ζήτηση στον χώρο της οικοδομής που επηρεάζει άμεσα την εισηγμένη εταιρεία αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω κυρίως της επιβράδυνσης στην αγορά κατοικίας».

- Κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερη φετινή πορεία βλέπει η εισηγμένη Βιοκαρπέτ, που δραστηριοποιείται στον κλάδο μέσω της θυγατρικής της εταιρείας EXALCO. Συγκεκριμένα δηλώνει: «Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας θα προκαλέσει ύφεση στον κλάδο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες, σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων μηνών και τη ληφθείσα παραγγελιοληψία, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα οικονομικά μεγέθη του 2010 θα είναι καλύτερα από αυτά του 2009». Επιπλέον, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου αποφάσισε την άμεση περικοπή των διαφόρων εξόδων σε ποσοστό 15% - 30% και επίσης θα προχωρήσει σε πολύ πιο συνετή διαχείριση των αποθεμάτων, προκειμένου να μειωθεί ο τραπεζικός της δανεισμός. Στους στόχους επιπλέον περιλαμβάνεται και η μείωση της μέσης περιόδου πίστωσης προς τους πελάτες.

- Ο ερχομός της κρίσης βρήκε την εταιρεία ΕΤΕΜ (θυγατρική της ΕΛΒΑΛ) στην υλοποίηση ενός προγράμματος αναδιοργάνωσης, εμφανίζοντας πενιχρά αποτελέσματα όταν οι ανταγωνίστριές της δημοσίευαν υψηλά κέρδη. «Το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εταιρεία, ενώ και το 2010 προβλέπεται να είναι δύσκολο, δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας», υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΤΕΜ. Για την τρέχουσα οικονομική χρήση ο εισηγμένος όμιλος θα εντείνει τις προσπάθειές του για: α) επέκταση πωλήσεων βιομηχανικών προφίλ εντός και εκτός Ελλάδας, β) διείσδυση σε νέες αγορές αρχιτεκτονικού προφίλ στο εξωτερικό και γ) διείσδυση με νέα προϊόντα σε κομμάτια της αγοράς όπου μέχρι το πρόσφατο παρελθόν δεν είχε παρουσία.

* Αναδημοσίευση από το 629ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 9 - 13 Απριλίου 2010.

** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με το προφίλ των εταιρειών αλουμινίου στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v