Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola: Στα 25 εκατ. τα κέρδη α΄ τριμήνου

Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2010, έναντι 7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Πώς αντέδρασαν οι αναλυτές.

Coca Cola: Στα 25 εκατ. τα κέρδη α΄ τριμήνου
Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2010, έναντι 7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,07 ευρώ σε σχέση με 0,02 πέρυσι.

Τα κέρδη της είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων καθώς τόσο η Deutsche Bank όσο και η Proton προέβλεπαν κέρδη της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο.

Οι καθαρές ταμειακές ροές έφτασαν τα 65 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2010, αυξημένες κατά 56 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή  περίοδο.

Ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 431 εκατ. κιβώτια, σημειώνοντας μείωση 2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2009. Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 1.377 εκατ., στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε 52 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 26% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους2009.

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε:

"Η κερδοφορία της εταιρίας μας βελτιώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο και αυτό
αντανακλά τα οφέλη από την εφαρμογή των προγραμμάτων μείωσης του κόστους την περασμένη χρονιά, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, με την ψυχολογία των καταναλωτών να παραμένει αδύναμη και τις συνθήκες στις χρηματαγορές αβέβαιες, σε βαθμό που συνεχίζουν να επηρεάζουν δυσμενώς την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε αρκετές από τις αγορές μας. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω μείωση του όγκου πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο, αν και ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Θεωρούμε ενθαρρυντικά κάποια πρώιμα σημάδια οικονομικής σταθεροποίησης σε σημαντικές  χώρες, κυρίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές μας. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουμε επιφυλακτικοί, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο είναι, λόγω εποχικότητας, ένα από τα λιγότερο σημαντικά τρίμηνα για τη δραστηριότητά μας και οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται σε κάποιες χώρες μας.

Η έμφασή που δίνει ο όμιλος στη δημιουργία ταμειακών ροών συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα, ενώ η συνεχής χρηματοοικονομική πειθαρχία αναμένεται να υποστηρίξει την κερδοφορία μας στο σύνολο της χρονιάς. Αν και αναμένουμε ο ρυθμός ανάκαμψης στις αγορές μας να ποικίλει, παραμένουμε σίγουροι ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τη στρατηγική μας στην αγορά προκειμένου να επιτύχουμε υψηλού ρυθμού ανάπτυξη σε βάθος χρόνου".

Πώς είδαν τα αποτελέσματα οι αναλυτές

Στις ισοτιμιακές διαφορές και σε προηγούμενες περικοπές κόστους αποδίδουν οι αναλυτές τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε το πρωί η Coca Cola 3E.

Συνολικά «καλά» χαρακτηρίζει η Εθνική P&K τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Coca Cola 3E, επισημαίνοντας ότι ήταν καλύτερα των δικών της και των συνολικών προβλέψεων σε όλα τα επίπεδα και προβλέποντας ότι θα ακολουθήσει μια θετική συνεδρίαση για τον τίτλο.

«Αξιοπρεπή» χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα η EFG Eurobank Securities η οποία προβλέπει ότι θα ικανοποιήσουν τους επενδυτές.

Ωφελημένα από προηγούμενα προγράμματα περικοπής κόστους και τις κινήσεις των νομισμάτων είναι τα αποτελέσματα της Coca Cola 3E σύμφωνα με την Marfin Analysis, η οποία αναφέρει πως η γεωγραφική διαφοροποίηση παραμένει ένα εκ των βασικών πλεονεκτημάτων της εταιρίας. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ακόμη ότι το πρώτο τρίμηνο δεν είναι ενδεικτικό του έτους για την πορεία των μεγεθών της 3E.

Καλύτερα του αναμενομένου κρίνει τα μεγέθη της εταιρίας και η Alpha Finance αποδίδοντας την υπέρβαση στις επιδόσεις των όγκων και στις ισοτιμιακές διακυμάνσεις.


* Tα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Coca Cola δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v