Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρόπουλος: Πάμε και για "άλλες Shell"

H πρόσκτηση της Shell, σύμφωνα με τη διοίκηση της Πετρόπουλος, όχι μόνο θα ενισχύσει τις φετινές οικονομικές επιδόσεις αλλά επιπλέον θα ανοίξει και δρόμους για εκμετάλλευση συνεργιών. Τι λέει για μετοχή και ακίνητα.

Πετρόπουλος: Πάμε και για άλλες Shell
"Είναι πρωτόγνωρα αυτά που ζούμε, ωστόσο αποτελεί ευτύχημα η στήριξη από την ευρωζώνη και πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη τριετία η χώρα θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και η οικονομία να επιστρέψει σε ανάπτυξη".

Αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιάννης Πετρόπουλος, κατά την τακτική γενική συνέλευση της Παρασκευής, συμπληρώνοντας ότι η εταιρία του πέρυσι αύξησε μερίδια αγοράς και για φέτος προβλέπονται κύκλος εργασιών 95 εκατ. και κέρδη 2 εκατ. ευρώ, με τη συμβολή και του κλάδου λιπαντικών της Shell από την 1η Μαρτίου.

Στόχος επίσης της επιχείρησης είναι να εντοπίσει "ευκαιρίες μέσα στην κρίση" και δεν είναι τυχαίο ότι μια ζωγραφιά με το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί το εξώφυλλο του ετήσιου απολογισμού του 2009.

"Είμαστε από τις ελάχιστες εταιρίες του κλάδου όπου οι τράπεζες δίνουν δάνειο με άνεση και με χαμηλά επιτόκια (στο 4% αναμένεται το φετινό κόστος δανεισμού). Αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι ήμασταν προσεκτικοί ακόμη και στα χρόνια της ευφορίας και επίσης δεν επεκταθήκαμε αλόγιστα σε νέες δραστηριότητες.

Έτσι εξηγείται πώς βρήκαμε και διαθέσαμε γύρω στα 12,5 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του κλάδου των λιπαντικών της Shell. Πιστεύουμε ότι στην αγορά θα βγουν και άλλες αλλαγές αντιπροσωπειών, είτε κάποιοι υπάρχοντες αντιπρόσωποι θα ζητήσουν στρατηγική συνεργασία. Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε όχι μόνο οικονομικά εύρωστοι, αλλά και καλοί συνεταίροι", απάντησε ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Κων/νος Πετρόπουλος, σε ερώτημα του Euro2day.gr.

H πρόσκτηση της Shell, σύμφωνα με τη διοίκηση, όχι μόνο θα ενισχύσει τις φετινές οικονομικές επιδόσεις, αλλά επιπλέον θα ανοίξει και δρόμους τόσο για εκμετάλλευση συνεργιών (σταυροειδείς πωλήσεις) όσο και για την ενδυνάμωση του ομίλου με στελέχη υψηλού επιπέδου.

Τι "παίζει" για μετοχή, μέρισμα και ακίνητα

Η τακτική γενική συνέλευση της Παρασκευής αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή (0,091 ευρώ καθαρό, αν συνυπολογιστούν φόροι και ίδιες μετοχές).
Για τον επόμενο χρόνο, η διοίκηση έχει "μαξιλάρι" ασφαλείας γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να κεφαλαιοποιηθεί και να διανεμηθεί στους μετόχους αφορολόγητο με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου, στη θέση του (φορολογημένου με 40%) μερίσματος.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των βασικών μετόχων, αυτό ανέρχεται στο 73% περίπου (άλλο ένα 7% - 8% σε Έλληνες θεσμικούς) και η θέση των αδελφών Πετρόπουλου είναι ότι θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο, αλλά δεν θα μπορούσε να πέσει κάτω από το επίπεδο του 50%.

Πάντως, ο πρόεδρος της εταιρίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να πουλήσει σε αυτά τα επίπεδα αποτιμήσεων: 'Η τιμή της μετοχής βρίσκεται χαμηλότερα από το 50% της λογιστικής της αξίας και στον δικό μας ισολογισμό η λογιστική αξία δεν περιλαμβάνει κανενός είδους σκελετό".

Τέλος, ως προς τα μη λειτουργικά ακίνητα του ομίλου, γίνονται σκέψεις με στόχο την αξιοποίησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v