Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράπανος: Αναγκαίες οι διαρθρωτικές τομές

Διαρθρωτικές τομές οι οποίες αν τρέξουν γρήγορα θα διευκολύνουν σημαντικά την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης ζήτησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Β. Ράπανος στη Γ.Σ.

Ράπανος: Αναγκαίες οι διαρθρωτικές τομές
Διαρθρωτικές τομές οι οποίες αν τρέξουν γρήγορα θα διευκολύνουν σημαντικά την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ζήτησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος από το βήμα της τακτικής Γ.Σ.

Η απελευθέρωση των αγορών, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση σύστασης αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, οι καλύτερες λειτουργίες για το σύνολο του κράτους αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την επάνοδο της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χρονοτριβές και αναβολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής, σημειώνοντας ότι όλα αυτά πρέπει να τρέξουν ταυτόχρονα με την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παροτρύνσεις για συγχωνεύσεις

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, δήλωσε ότι πρέπει να τεθεί στόχος αναβάθμισης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, με ορίζοντα το αργότερο τις αρχές του 2011, ώστε εν συνεχεία να αρχίσει να αποκαθίσταται και η πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών και οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά εντός του α΄ εξαμήνου του 2011.

«Το ελληνικό πιστωτικό σύστημα θα επιτύχει την αποκατάσταση καλών συνθηκών ρευστότητας σταδιακά εντός του α΄ εξαμήνου του 2011, εφόσον αναβαθμιστεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες περιορίζουν δραστικά τις πιθανότητες να υποχρεωθούν να προσφύγουν στο ταμείο για τη σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος που συστήνουν το ΔΝΤ και η ευρωζώνη, εφόσον αφενός κάνουν αποδοτική διαχείριση των στοιχείων του ισολογισμού τους και αφετέρου υπερβούν στερεότυπα του παρελθόντος, δεν μείνουν άβουλες και ακίνητες, αλλά με σύνεση και ορθολογισμό λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που οι καιροί απαιτούν.

Η παραπάνω αποστροφή της ομιλίας Ταμβακάκη αποτελεί έμμεση σύσταση προς συγχωνεύσεις - συνενώσεις στον τραπεζικό τομέα, σε μια περίοδο όπου τόσο η ΤτΕ όσο και η πολιτική ηγεσία έχουν παροτρύνει το τραπεζικό σύστημα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της Εθνικής στο πλαίσιο της συστράτευσης στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική οικονομία ανακοίνωσε ότι στοχεύει να αναδιαρθρώσει δάνεια άνω του 1 δισ. που έχουν πάρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα οποία δέχονται τις επιπτώσεις της κρίσης.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εισαγάγει τέτοια προϊόντα αναδιάρθρωσης δανείων.

Οι προτεραιότητες για το 2010

Οι προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας για το 2010, σύμφωνα με τον κ. Ταμβακάκη, είναι:

- Η ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας.

- Η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων με μείωση του κόστους για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες.

- Η ενεργητική διαχείριση των καθυστερήσεων.

- Η διατήρηση της δυναμικής για την ανάπτυξη των εργασιών στις γειτονικές οικονομίες. Για
την Τουρκία στόχος είναι η πιστωτική επέκταση σε ποσοστό άνω του 20% μέσω της αυτοχρηματοδότησης από την ενίσχυση των καταθέσεων από τη Finansbank.

- H περαιτέρω αποεπένδυση από τις μη κύριες τραπεζικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι στη Γ.Σ. παρέστη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης, ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γ. Κωστόπουλος και ο CEO κ. Δ. Ματζούνης, ο διοικητής της Αγροτικής κ. Θ. Πανταλάκης κ.ά.


*** Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ράπανου στη Γ.Σ. της Εθνικής επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v