Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωνατέξ: Τι συμβαίνει στα εργοστάσια της Νάουσας

”Δεν πρόκειται περί ”υποχρεωτικής” άδειας, αλλά περί κανονικής άδειας την οποία οι εργαζόμενοι δικαιούνται”, δήλωσε η διοίκηση της εταιρίας Κλωστήρια Ναούσης, σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. και με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Κλωνατέξ: Τι συμβαίνει στα εργοστάσια της Νάουσας
”Δεν πρόκειται περί ”υποχρεωτικής” άδειας, αλλά περί κανονικής άδειας την οποία οι εργαζόμενοι δικαιούνται”, δήλωσε η διοίκηση της εταιρίας Κλωστήρια Ναούσης, σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου.

Σχολιάζεται επίσης ότι τον ”τελευταίο ενάμιση χρόνο η χρηματοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες έχει περιοριστεί από 90 εκατ. ευρώ σε 58 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα η εταιρεία δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη υποχρέωση προς τις τράπεζες, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή το Δημόσιο”.

* Η επιστολή των Κλωστήρια Ναούσης

”Αναφερόμενοι στο επισυναπτόμενο στην επιστολή σας δημοσίευμα (Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ / 09.07.2004) σχετικά με χορήγηση ’υποχρεωτικής’ αδείας προς τους εργαζόμενους των κλωστηρίων της εταιρείας ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ Α.Ε., σας γνωρίζουμε ότι στα τέσσερα από τα δεκατρία κλωστήρια της εταιρείας και των θυγατρικών της αποφασίστηκε από κοινού με τους εργαζομένους τους, η χορήγηση της άδειας των θερινών διακοπών είκοσι ημέρες πριν από την καθιερωμένη ημερομηνία.

Κατά συνέπεια δεν πρόκειται περί ’υποχρεωτικής’ άδειας, αλλά περί κανονικής άδειας την οποία οι εργαζόμενοι δικαιούνται.

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος ιστορικά παρουσιάζει κυκλικότητα, πλήττεται από παρατεταμένη ύφεση, η οποία εντάθηκε από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των τρίτων χωρών και ιδιαίτερα της Κίνας, αλλά και από τη σημαντική υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης η εταιρεία έχει προβεί σε ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις των παραγωγικών της δραστηριοτήτων με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση του όγκου παραγωγής και τη στροφή σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Για το σκοπό αυτόν στρατηγικά έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγής ώστε το μεγαλύτερο μέρος να βιομηχανοποιείται σε τελικά προϊόντα. Λόγω της παραπάνω αναδιάρθρωσης προέκυψε μείωση των θέσεων εργασίας, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους εργαζομένους. Αυτό δε σημαίνει ότι η εταιρεία προτίθεται να διακόψει την παραγωγική λειτουργία των εργοστασίων, αντίθετα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με στόχο τη βιωσιμότητά τους.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η χρηματοδότηση της εταιρείας από τις τράπεζες έχει περιοριστεί από ευρώ 90 εκατομ. σε ευρώ 58 εκατομ. Παρά ταύτα η εταιρεία δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη υποχρέωση προς τις τράπεζες, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ή το Δημόσιο.

Περιόρισε όμως σημαντικά το Κεφάλαιο Κινήσεως με συνέπεια να δημιουργούνται δυσκολίες στην ομαλή τροφοδοσία των εργοστασίων με πρώτη ύλη.

Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τη κλωστοϋφαντουργία των τρίτων χωρών. Δεν μπορεί όμως να ανταγωνιστεί τις ίδιες τις χώρες, οι οποίες παρέχουν πλήθος επιδοτήσεων προς τη βιομηχανία τους.

Είναι αναγκαίο τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ελληνική Πολιτεία να εντείνουν άμεσα τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιπλέον, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ενισχύει αντί να συρρικνώνει τις υφιστάμενες χορηγήσεις προς τη Βιομηχανία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v