Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Πόνταρε στις εξαγωγές και κέρδισε

Σοφή και σωτήρια αποδείχτηκε τελικά για τη μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος Ελλάς η απόφαση να στρέψει σταδιακά το ενδιαφέρον της στις ξένες αγορές και ιδίως προς την ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα. Αύξηση 38% στον τζίρο 5μηνου.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ικτίνος: Πόνταρε στις εξαγωγές και κέρδισε
Σοφή και σωτήρια αποδείχτηκε τελικά για τη μαρμαροβιομηχανία Ικτίνος Ελλάς η απόφαση να στρέψει σταδιακά το ενδιαφέρον της στις ξένες αγορές και ιδίως προς την ταχέως αναπτυσσόμενη Κίνα.

Έτσι η εισηγμένη εταιρεία, παρά τη συρρίκνωση που εμφάνισε η οικοδομική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά και την κάθετη πτώση που σημείωσαν οι πωλήσεις δομικών υλικών, πέτυχε (είναι από τις λίγες επιχειρήσεις κλάδου ο οποίος σχετίζεται άμεσα με έργα υποδομής που το κατάφεραν) να ενισχύσει τα οικονομικά της μεγέθη και να αποδείξει στην πράξη ότι «δεν καταλαβαίνει από κρίση».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση της Ικτίνος Ελλάς, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το πρώτο πεντάμηνο του 2010 κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 38% και ανήλθε στα 7,5 εκατ. ευρώ έναντι 5,4 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος της το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Εκτιμάται ότι σε ανάλογα επίπεδα θα διαμορφωθεί η ποσοστιαία μεταβολή στον κύκλο εργασιών και στο σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, η οποία αναμένεται να κλείσει ακόμη και με μικρή αύξηση σε επίπεδο κερδοφορίας.

Ασφαλώς, η βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα οφείλεται αποκλειστικά στις εξαγωγές προϊόντων μαρμάρου, οι οποίες το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 κάλυψαν σχεδόν το 65% των συνολικών πωλήσεων της εισηγμένης εταιρείας, έναντι ποσοστού 50% το περυσινό αντίστοιχο πεντάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι ποσοστό περίπου 70% των εξαγωγών της Ικτίνος Ελλάς κατευθύνεται στην κινεζική αγορά στην οποία «ποντάρει» σταθερά την τελευταία διετία η εισηγμένη μαρμαροβιομηχανία λόγω των ιδιαίτερα υψηλών ρυθμών ανοικοδόμησης που εμφανίζει η ασιατική αυτή χώρα.

--- Βάζει εμπρός το πρώτο αιολικό

Φέτος, όμως, εκτός των εσόδων που αναμένει από την παραδοσιακή δραστηριότητά της (εξόρυξη και εμπορία μαρμάρου), η Ικτίνος Ελλάς θα βάλει χρήματα στα ταμεία της και από την εκμετάλλευση του πρώτου αιολικού της πάρκου.

Εντός του Ιουνίου ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του αιολικού πάρκου των 19,8 MW που έχει κατασκευάσει η εισηγμένη στην περιοχή Μεγαλοβούνι του δήμου Νικηφόρου Δράμας, ενώ τον επόμενο μήνα θα γίνει η ηλέκτριση του πάρκου και θα ξεκινήσει η πώληση της παραγόμενης ενέργειας.

Από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος του αιολικού πάρκου, για την κατασκευή του οποίου η Ικτίνος Ελλάς επένδυσε περίπου 35 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι η εισηγμένη θα εξασφαλίσει σε ετήσια βάση μικτά έσοδα της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ.

Η Ικτίνος Ελλάς αποφάσισε πριν από περίπου δύο χρόνια να επενδύσει στην αγορά ενέργειας εξαγοράζοντας την εταιρεία ΙΔΕΗ Α.Ε. που δραστηριοποιούνταν στον τομέα αυτό. Η εν λόγω θυγατρική της Ικτίνος Ελλάς κατασκευάζει αυτή την εποχή και δεύτερο αιολικό πάρκο, ισχύος 8 MW, το οποίο εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 και θα εξασφαλίσει στην εισηγμένη έσοδα της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Πρόσφατα, η Ικτίνος Ελλάς εξασφάλισε άδεια παραγωγής για ακόμη ένα αιολικό πάρκο, ισχύος 24 MW αυτήν τη φορά, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Μακρακόμης. Επιδίωξη της εισηγμένης μαρμαροβιομηχανίας είναι να ενισχύσει σταδιακά τις δραστηριότητές της στον τομέα της ενέργειας, αναπτύσσοντας αιολικά πάρκα στην Ελλάδα με συνολική ισχύ 150 - 200 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v