Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Medicon: Πόσο την επηρεάζει η ρύθμιση

Γύρω ή και πάνω από τα 45 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει οι απαιτήσεις της Medicon από τα νοσοκομεία, γεγονός που αντιστοιχεί σε ποσό υπερδιπλάσιο του ετήσιου τζίρου της.

Medicon: Πόσο την επηρεάζει η ρύθμιση
Γύρω ή και πάνω από τα 45 εκατ. ευρώ έχουν φτάσει οι απαιτήσεις της Medicon από τα νοσοκομεία, γεγονός που αντιστοιχεί σε ποσό υπερδιπλάσιο του ετήσιου τζίρου της και απεικονίζει το μέγεθος των προβλημάτων που «φόρτωσαν» στις προμηθεύτριες εταιρείες οι καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου.

Ήδη, με βάση την προωθούμενη κυβερνητική ρύθμιση για τις οφειλές του δημοσίου, η Medicon θα κληθεί να ρυθμίσει απαιτήσεις της γύρω στα 35 εκατ. ευρώ.

«Η ρύθμιση αυτή δεν θα μας επηρεάσει λογιστικά, καθώς αρχική μας πρόθεση είναι να διακρατήσουμε τα ομόλογα που θα μας δοθούν μέχρι τη λήξη. Αντί λοιπόν να έχουμε ως ενέχυρο του δανείου τις απαιτήσεις του δημοσίου, τώρα θα έχουμε τα κρατικά ομόλογα. Η μόνη περίπτωση να τα πουλήσουμε, είναι να διαπιστώσουμε ότι οι απώλειές μας θα είναι μικρότερες από το κόστος επιβάρυνσης που θα έχουμε από τις τράπεζες», δήλωσε κατά τη χθεσινή τακτική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Σπύρος Δημοτσάντος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της εισηγμένης με τις τράπεζες, τις οποίες χαρακτήρισε άριστες

Ο πρόεδρος της Medicon ωστόσο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις επιχειρήσεις από την Πολιτεία, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες του κλάδου θα ξαναρχίσουν από την 1η Αυγούστου την παύσης παραδόσεων φαρμάκων στα νοσοκομεία, εφ’ όσον η κυβέρνηση δεν τηρήσει τα υπεσχημένα που περιλαμβάνουν την εξόφληση ενός μέρους των οφειλών, την ρύθμιση μέσω των ομολόγων, αλλά και την πληρωμή τοις μετρητοίς ενός μέρους των παραγγελιών του 2010.

«Υπαίτιο το κράτος»

Ο κ. Δημοτσάντος χώρισε τις προμήθειες του Υπουργείου Υγείας σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

Η πρώτη είναι αυτή των φαρμάκων που αντιστοιχεί περίπου στο 50% των συνολικών δαπανών και που οι τιμές ορίζονται από το κράτος.

Η δεύτερη κατηγορία, η οποία σηκώνει πολύ συζήτηση, αφορά το 30% των συνολικών δαπανών και αφορά μια σειρά από υλικά, για τα οποία στις αρχές της δεκαετίας το Υπουργείο είχε δώσει ανώτατες τιμές. Η κίνηση της τότε κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα οι προμηθευτές να προσφέρουν τιμές ίσες με το ανώτατο όριο των πινάκων και έτσι να επιβαρύνεται σημαντικά το δημόσιο. Με την πάροδο του χρόνου μάλιστα (προηγούμενη κυβέρνηση) ο αριθμός των υλικών που περιελάμβανε αυτή η λίστα διευρύνθηκε κατά πολύ, εντείνοντας το πρόβλημα, προφανώς με βασική υπαιτιότητα του ίδιου του κράτους…

Στη τρίτη κατηγορία, που αποτελεί το 20% των συνολικών δαπανών και στην οποία εντάσσεται και η Medicon, οι προμήθειες γίνονταν μέσω διαγωνισμών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επειδή όμως, συχνά νέοι διαγωνισμοί δεν προκηρύσσονταν(!), παρατείνονταν οι παλιοί, με αποτέλεσμα η Medicon να προσφέρει τις ίδιες τιμές που χρέωνε το 2003 και το 2004!

«Εμείς είπαμε στο Υπουργείο ότι όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια και ότι είναι άδικο να πλανάται η εικόνα ότι όλες οι εταιρείες πρόκειται περί πιρανχοειδών. Ζητήσαμε μια διαφορετική ρύθμιση για τη δική μας κατηγορία, αλλά δεν εισακουσθήκαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημοτσάντος.

Μέρισμα – φετινή πορεία

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Medicon αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που είναι σταθερό κατά την τελευταία τετραετία.

Η διοίκηση της εισηγμένης απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία του 2010, λέγοντας ότι η πορεία του β’ φετινού τριμήνου δεν διαφοροποιήθηκε σημαντικά από αυτή του πρώτου (πτώση πωλήσεων από τα 4,29 στα 4,07 εκατ. ευρώ).

Τέλος, πολιτική της Medicon παραμένει η διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων προϊόντων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v