Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Στόχος η αποφυγή ζημιών

«Το 2010 δεν ξεκίνησε καλά και θα αγωνιστούμε στο δεύτερο εξάμηνο, προκειμένου να αποφύγουμε το ζημιογόνο αποτέλεσμα» δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου κ. Γιώργος Κρεμμύδας.

Γενική Εμπορίου: Στόχος η αποφυγή ζημιών
«Το 2010 δεν ξεκίνησε καλά και θα αγωνιστούμε στο δεύτερο εξάμηνο, προκειμένου να αποφύγουμε το ζημιογόνο αποτέλεσμα» δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου κ. Γιώργος Κρεμμύδας.

«Μέχρι τώρα έχουμε υποχρεωθεί σε μείωση πωλήσεων, ενώ στο εξάμηνο τα αποτελέσματά μας θα κυμανθούν γύρω στο μηδέν» ανέφερε ο κ. Κρεμμύδας επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η εμφάνιση υψηλών επισφαλειών (η ΓΕΒΚΑ ασφαλίζει στην Εθνική Ασφαλιστική το 85% των απαιτήσεών της).

Ο κίνδυνος των επισφαλειών αυξάνεται λόγω δύο παραγόντων. Πρώτον, γιατί τα έργα που βγαίνουν στην αγορά είναι λίγα και ενίοτε οι εταιρείες τα διεκδικούν ακόμη και με πωλήσεις κάτω του κόστους. Και δεύτερον, γιατί σταδιακά αυξάνεται σημαντικά το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

«Το 2011 και το 2012 θα φύγουν πολλές επιχειρήσεις από την αγορά και το ζήτημα είναι το πόσο θα επηρεάσουν τις υπόλοιπες», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά όμως, ο κ. Κρεμμύδας επισήμανε την πολύ καλή σχέση δανείων προς ίδια κεφάλαια για Γενικής Εμπορίου, καθώς επίσης ότι συνεχίζεται και φέτος η μείωση του τραπεζικού δανεισμού από το τελευταίο τρίμηνο του 2008, καθώς οι ταμιακές ροές του Ομίλου εξακολουθούν να είναι θετικές.

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές μας» ανέφερε ο πρόεδρος του εισηγμένου Ομίλου.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση της Γενικής Εμπορίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας θετικής έκπληξης για το δεύτερο φετινό εξάμηνο, καθώς έχει στοκάρει σημαντικές ποσότητες προϊόντων χάλυβα με κόστος κτήσης σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές του μετάλλου:

«Αν δεν έχουμε σημαντική υποχώρηση της τιμής στο δεύτερο εξάμηνο και παράλληλα καταφέρουμε να κάνουμε κάποιες σημαντικές πωλήσεις, τότε θα προκύψουν κάποια κέρδη. Θα υπάρξει όμως ζήτηση στην αγορά;» αναρωτήθηκε ο κ. Κρεμμύδας.

Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανή εξαγορά, αποκλείστηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την Ελλάδα, ενώ αντίθετα δεν αποκλείστηκε για την περιοχή των Βαλκανίων.


Αναχρηματοδότηση δανείων-μέρισμα

Η εταιρεία προτίθεται να εκδώσει απλό ομολογιακό δάνειο ύψους έως 15 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο πάντως σενάριο είναι το δάνειο θα περιοριστεί στα 10 εκατ. ευρώ και θα συναφθεί γύρω στα τέλη του έτους, καθώς τότε λήγουν προηγούμενες συμβάσεις.

Η διοίκηση αναμένει ότι το επιτόκιο δανεισμού θα αυξηθεί σε σύγκριση με την προνομιακή τρέχουσα επιβάρυνση, ωστόσο εκτιμά ότι ως κάποιο αντίβαρο θα λειτουργήσει το γεγονός ότι το ύψος του δανείου σταδιακά θα μειώνεται.

Για τη χρήση του 2009, έχει αποφασιστεί η διανομή μερίσματος 0,015 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο θα αρχίσει να διανέμεται από την 27η Ιουλίου (αποκοπή 19/7, δικαιούχοι οι κάτοχοι μερίσματος τη συνεδρίαση της 21ης/7).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v