Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΟΜΙΚ: Παραδίδει το 2ο αιολικό πάρκο στην Enel

Το δεύτερο από τα συνολικά έντεκα αιολικά πάρκα που συμφώνησε πέρυσι να πουλήσει στον ιταλικό οίκο Enel Green Power International BV παραδίδει σύντομα η τεχνική εταιρία Δομική Κρήτης.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΔΟΜΙΚ: Παραδίδει το 2ο αιολικό πάρκο στην Enel
Το δεύτερο από τα συνολικά έντεκα αιολικά πάρκα που συμφώνησε πέρυσι να πουλήσει στον ιταλικό οίκο Enel Green Power International BV παραδίδει σύντομα η τεχνική εταιρία Δομική Κρήτης, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν έκτακτα έσοδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τον κατασκευαστικό κλάδο.
 
Η εισηγμένη, η οποία στα τέλη του 2009 πούλησε στην Enel έναντι ποσού 10,4 εκατ. ευρώ το αιολικό πάρκο των 5,95 MW που είχε αναπτύξει και λειτουργούσε στην περιοχή Βοσκερό Ηρακλείου στην Κρήτη, ολοκληρώνει το προσεχές διάστημα την κατασκευή ενός ακόμη ανάλογου έργου, που επίσης θα μεταβιβάσει στους Ιταλούς.
 
Συγκεκριμένα, το αργότερο εντός του φθινοπώρου η Δομική Κρήτης πρόκειται να πουλήσει τις μετοχές της θυγατρικής Αιολικό Κουλούκωνας Α.Ε., μέσω της οποίας αναπτύσσει το δεύτερο ενεργειακό project ισχύος 4,8 MW.

Στην εν λόγω εταιρία η εισηγμένη συμμετέχει με ποσοστό 50%. Υπενθυμίζεται ότι η Δομική Κρήτης έχει συμφωνήσει με την Enel να της πουλήσει τρεις ακόμη θυγατρικές εταιρίες (Αιολικό Ρούσκιο, Αιολικά Πάρκα Ανατολικής Αχαΐας και Αιολικά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας με συμμετοχή της εισηγμένης 30%), οι οποίες προωθούν τη δημιουργία εννέα νέων αιολικών πάρκων με συνολική ισχύ 284 MW.

Ο χρόνος και το τίμημα αυτών των πωλήσεων θα εξαρτηθούν από την πορεία των αδειοδοτήσεων και της κατασκευής των αιολικών πάρκων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα στελέχη της Δομικής Κρήτης, η συμφωνία με την Enel Green Power προχωρά εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν και ως εκ τούτου θα υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Η Δομική Κρήτης δείχνει εσχάτως ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας, ως αντιστάθμισμα στη συρρίκνωση του αμιγούς κατασκευαστικού αντικειμένου λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εκτός από τα αιολικά, η εισηγμένη έχει ξεκινήσει να επενδύει και σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτήν την εποχή κατασκευάζει τα δύο πρώτα φωτοβολταϊκά, ισχύος 160 KW, ενώ έχει λάβει άδεια παραγωγής για ακόμα μία παρόμοια επένδυση με ισχύ 5 MW. Επίσης, έχει καταθέσει αιτήσεις για τη δημιουργία άλλων επτά φωτοβολταϊκών πάρκων με συνολική ισχύ 28 MW.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v