Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρίνα Ζέας: Διευκρινίσεις για τα έργα ανάπλασης

Απαντήσεις για την καθυστέρηση των έργων, την τροποποίηση ορισμένων εξ’ αυτών, αλλά και στην προκαταρκτική εξέταση που είχε ζητήσει ο Εισαγγελέας Πειραιά ώστε να διερευνηθούν οι καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης στην ανάπλαση της Μαρίνας Ζέας παρέθεσε σήμερα η διοίκηση της εταιρίας Μαρίνα Ζέας.

Μαρίνα Ζέας: Διευκρινίσεις για τα έργα ανάπλασης
Τους λόγους για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο αναβάθμισης στη Μαρίνα Ζέας, καθώς και τις τροποποιήσεις που γίνονται λόγω των καθυστερήσεων, αλλά και απάντηση στην προκαταρκτική εξέταση που είχε ζητήσει ο Εισαγγελέας Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες κατοίκων της πόλης ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για τις εργασίες ανάπλασης της Μαρίνας Ζέας, παρέθεσε σήμερα η εταιρία Μαρίνα Ζέας.

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Δεκεμβρίου 2002, υπεγράφη η σύμβαση για τη Μαρίνα της Ζέας, μεταξύ της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και της κοινοπραξίας ”Μαρίνα Ζέας – Μίσθωση και Εκμετάλλευση Τουριστικού Λιμένα Ζέας”, στην οποία συμμετέχουν οι εταιρίες Αθηνά, Έμπεδος, Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας, Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι, και Προμηθέας GAS, με στόχο την ανάπλαση και διαχείριση της ομώνυμης μαρίνας.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της εταιρίας Μαρίνα Ζέας, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μετά από τροποποιήσεις που έγιναν με βάση τις αιτιάσεις των κατοίκων του Πειραιά και Δημοσίων φορέων της πόλης (Νομαρχία, Δήμος,) κατά των έργων που η εταιρία Μαρίνα Ζέας είχε αναλάβει να εκτελέσει βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων, αλλά και των πρόσθετων που επέβαλε η ικανοποίηση των αναγκών φιλοξενίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.

Επίσης, η διοίκηση της εταιρίας ενημέρωσε για την έγκριση που έλαβε από το ΚΑΣ, σχετικά με τη συνέχιση των εργασιών στη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, εξαιρώντας ωστόσο, τις εργασίες εκείνες που κατά την κρίση του Συμβουλίου δημιουργούν ή μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Υπέδειξε παράλληλα την ανάγκη τήρησης αυστηρών διαδικασιών προληπτικής προστασίας κατά την εκτέλεση ορισμένων υποθαλάσσιων εργασιών, των όποιων αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, πρόκειται για δυο κινήσεις οι οποίες είναι αποφασιστικής σημασίας, αφενός για την ολοκλήρωση μιας ομάδας εργασιών που συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια και την ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών στα σκάφη που φιλοξενεί και αφετέρου για τη διεθνή προβολή της χώρας με την αποκατάσταση της όλης αισθητικής της περιοχής κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Η διοίκηση της εταιρίας Μαρίνα Ζέας επισημαίνει πως τα Έργα Αναβάθμισης και Εκσυγχρονισμού της μαρίνας, θα μπορούσαν σήμερα να είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία και εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, εάν δεν υπήρχε η ”αναπόφευκτη καθυστέρηση” που η εταιρία αντιμετώπισε από τον Φεβρουάριο του 2004.

Η εν λόγω ”καθυστέρηση” αφορούσε αφενός στο να συμπεριληφθούν τα επί πλέον έργα τα οποία είχαν κριθεί από τους αρμόδιους φορείς απαραίτητα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και αφετέρου σε ”δυσπιστία, κακοπιστία και παραπληροφόρηση”.

Ειδικότερα, η διοίκηση εξηγεί πως ανέλαβε πρόσθετες υποχρεώσεις για την εκτέλεση έργων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες φιλοξενίας 100 επί πλέον σκαφών, από αυτά που θα μπορούσε να δεχθεί μετά τα έργα αναβάθμισης σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της.

Επίσης, συμπληρώνει πως από τον περασμένο Φεβρουάριο σημειώθηκαν μεμονωμένες αντιδράσεις λόγω μη επαρκούς ενημέρωσης για τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας, που μέχρι πρότινος αποτελούσε εστία μόλυνσης με πολλούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Το γεγονός αυτό οδήγησε σε καθυστερήσεις στην πορεία των εργασιών, υπογραμμίζει η Μαρίνα Ζέας, ενώ επισημαίνει πως, προκειμένου να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο για την πόλη του Πειραιά και έπειτα από συνεννοήσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς και επιτροπής κατοίκων της πόλης, τόσο τα συναρμόδια υπουργεία όσο και η Μαρίνα Ζέας, δέχθηκαν τη σημαντική μείωση του μήκους των νέων πλωτών προβλητών, την κατάργηση του έργου του υπήνεμου μώλου και την αναστολή της κατασκευής του σταθμού καυσίμων για την περαιτέρω διερεύνηση εναλλακτικής χωροθέτησής του.

Επίσης, η διοίκηση της εταιρίας τονίζει πως δεν έχει εκτελέσει το παραμικρό έργο χωρίς να διαθέτει την αντίστοιχη άδεια, ενεργώντας πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα, γι’ αυτό και παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις, δεν έχει υπάρξει καμία εντολή διακοπής των εργασιών εκσυγχρονισμού που η Μαρίνα Ζέας έχει ξεκινήσει.

Σημειώνει δε, πως από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισε, είναι αυτά που σχετίζονται με θέματα υγιεινής και στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας και ελέγχου στην κινητικότητα και στάθμευση των αυτοκινήτων.

Από την άλλη, και όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρίας Μαρίνα Ζέας, η μη έγκαιρη έγκριση της Περιβαλλοντικής μελέτης δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα να προχωρήσει στον καθαρισμό του βυθού της μαρίνας ο οποίος τόσο στην περιοχή της Φρεαττύδας όσο και στην περιοχή της έσω Ζέας (Πασαλιμάνι) εμφανίζει περιπτώσεις όπου τα οργανικά λύματα που έχουν συσσωρευτεί έχουν πάχος μέχρι και ένα μέτρο.

Επειδή η Μαρίνα Ζέας ανησύχησε από τα αποτελέσματα της ρύπανσης, προέβη με δική της πρωτοβουλία σε έλεγχο της ποιότητας της υδάτινης στήλης και του υλικού του βυθού από τους πιο έγκριτους για τα ελληνικά δεδομένα επιστημονικούς φορείς.

Επίσης, σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των χερσαίων έργων, όπου κρίθηκε απαραίτητο, η Μαρίνα Ζέας συνεργάσθηκε με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία του Πειραιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v